Gündem Kargo şirketinde gladyatör miğferi

Kargo şirketinde gladyatör miğferi

07.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda çok sayıda nadide tarihi eser ele geçirildi. Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, Bakırköy’de bir kargo şirketinde de 2 bin yıllık bronz gladyatör miğferi buldu

Kargo şirketinde gladyatör miğferi

İstanbul’da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarında 2 bin yıllık bronz döküm gladyatör miğferi başta olmak üzere çok sayıda nadide tarihi eser ele geçirildi. Gözaltına alınan 5 kişiden 2’sinin koleksiyoner belgesine sahip olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Roma dönemine ait

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, Anadolu’da dedektör yöntemiyle yapılan yasak kazılarla çıkarılan tarihi objelerin yurt dışına çıkarılmaya çalışıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. İstanbul’da yurt dışına kaçırılmak üzere depolanan tarihi eserlerin adreslerini tespit eden ekipler 27 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında 3 ilçede seri operasyonlar düzenledi.

Şişli ve Kapalıçarşı’da bulunan iki antika dükkânında Memlük ve Safevi dönemine ait çok sayıda tarihi eser ele geçiren ekipler, Bakırköy’deki bir kargo şirketinde de Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen bronz döküm gladyatör miğferi ele geçirdi. Tarihi eserle ilgili bir kişiyi gözaltına alan ekipler diğer 2 ayrı ilçede düzenlediği operasyonlarda ise 4 kişiyi daha yakalayarak gözaltına aldı.

Haberin Devamı

237 parça tarihi eser

Gözaltındaki 2 kişinin Kapalıçarşı’da antika dükkanı işlettiği ve koleksiyoner belgesine sahip oldukları belirlendi. Bu kişilerin adreslerinde yapılan aramalarda da Memlüklüler dönemine ait 14 adet kazan ile bir alem başı ve Safevi dönemine ait 3 Miğfer ve 4 kalkan ele geçirildi. Eserlerin diğerlerinin Selçuklu dönemine ait bir havan tokmağı ile 21 adet kapı kilidi ve 1 adet yüzük, Osmanlı dönemine ait 3 aşure kabı, İbranice yazılı 700 yıllık gümüş toralar, İyonya dönemine ait 163 adet obje ve 21 adet sikke, Roma dönemine ait sikke, yüzük ve mühür örnekleriyle İslam dönemine ait gümüş kemer tokaların arasında bulunduğu 237 parça tarihi eser incelenmek üzere Arkeoloji, Türk İslam Eserleri ve Topkapı Sarayı Müzesine teslim edildi.

Polisin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıklarına koruma kanununa muhalefetten işlem yaptığı 5 şüpheliden koleksiyoner belgesi bulunduranların belgelerinin iptal edildiği öğrenildi.