Gündem Kaset savaşlarında YouTube dönemi

Kaset savaşlarında YouTube dönemi

09.03.2008 - 14:08 | Son Güncellenme:

.

Kaset savaşlarında YouTube dönemi

Kullanıcılardan gelen video ve ses kayıtlarını yayınlayan dünyaca ünlü youtube adlı internet sitesinde son günlerde ardı ardına bazı özel konuşmaların yayınlanması akıllara 28 Şubat sürecinde birbiri ardına ortaya çıkan kasetleri getirdi.
28 Şubat sürecinin başlamasına neden olan dönemin Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın Kudüs Gecesinde yaptığı konuşmanın ardından, milli görüş çizgisinde yer alan önemli isimlerin rejim ve laiklik karşıtı konuşmalarını içeren kasetler ortaya çıkmıştı. Dönemin Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan, Bursa Milletvekili Hasan Mezarcı, Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik, Ankara Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan’ın rejim aleyhtarı kasetleri yayınlanmıştı. Bu kasetler 28 Şubat 1997’de toplanan MGK’da alınan kararların gerekçelerini de oluşturmuştu.

Haberin Devamı

SÜREÇ TERSİNE Mİ DÖNDÜ

Şimdi tersi bir süreç tersine işliyor. Youtube sitesinde ardı ardına iktidarın uygulamalarına ve bu uygulamalardan duyulan kaygılara yönelik önemli ses kasetleri yayınlanıyor. Kullanıcıların gönderdikleri video kayıtlarını yayınlayan sitede ilk olarak eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e ait olduğu ileri sürülen ses kaydı yayınlandı. Teziç’in ardından ise Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten’e ait ses kaydı söz konusu sitede yayına verildi. Erten’in ses kaydında Irak’ın kuzeyine yönelik hava harekatında açıklanandan daha az sayıda PKK’lının öldüğü sözleri Ankara’yı karıştırdı. Kayıtların kimin tarafından siteye yüklendiği henüz belirlenememişken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala hakkında ağır sözler söyleyen Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci’ye ait olduğu iddia edilen kayıtlar yer aldı. Söz konusu sitede son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç’a ait olduğu öne sürülen bir kayıt daha eklendi.

Haberin Devamı

AMATÖRLER BİLE DİNLEYEBİLİYOR

İktidara muhalif olarak bilinen isimlerin görüşmelerinin kimler tarafından ve nasıl dinlenilerek internet ortamına aktarıldığı merak uyandırırken ortaya atılan birçok iddia da kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar yanına gönderen bilgisayarın IP numarasının bulunabileceğini ancak bunun bir internet kafeden bile gerçekleştirilmiş olabileceğini ifade ediyorlar. Türkiye’de dinleme yapmak ve bunları kayıt etmek Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yapılabiliyor. Emniyet, MİT ve jandarmanın taleplerine göre yapılan dinlemeler sadece ilgili kurumlara veriliyor. Ancak uzmanlar teknolojideki ilerlemeye paralel olarak amatör bir şekilde de dinleme yapılabileceğinin altını çiziyorlar.

CHP'li Özyürek: Kaset olayını Meclis gündemine taşıyacağız