Gündem Kaşıkçı belirsizliği sürüyor

Kaşıkçı belirsizliği sürüyor

06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Resmi işlemler için geçtiğimiz salı günü Levent’teki Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giden Suudi rejimine muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan hâlâ haber yok.

Kaşıkçı belirsizliği sürüyor

Akıbeti 4 gündür merak konusu olan Washington Post yazarı Kaşıkçı için dün bir grup gazeteci Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önündeydi. Türk Arap Medya Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen Türk ve Arap gazeteciler dayanışma eylemi yaptı. Eyleme, Türk Alman Medya Derneği üyeleri, Nobel Barış ödüllü alan Yemenli aktivist Tevekkül Karman, Basın Koseyi, Mısır Basın Mensupları Derneği, Arap Derneği temsilcileri katıldı. Eylemi, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarına bağlı çok sayıda basın mensubu da takip etti. Konsolosluk önünde açıklamada yapan Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, “Biz basın mensupları olarak ünlü yazar ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinden endişe ediyoruz. Hayatta olup olmadığını bilmiyoruz. Suudi Arabistan’ın açıklamaları tatminkar olmaktan son derece uzak” dedi.

Haberin Devamı

‘Endişeliyiz’

Yemenli gazeteci Tevekkül Karman da, “Türk hükümeti, uluslararası kanunlar çerçevesinde Cemal Kaşıkçı’nın serbest bırakılması için destek vermelidir. Kaşıkçı’nın hayati durumuyla ilgili endişe duyuyoruz” açıklamasını yaptı. Eyleme destek veren Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen ise Cemal Kaşıkçı’nın bir an önce ortaya çıkarılması ve sorunun çözülmesini istediklerini anlattı. Eşmen, “Bir gazetecinin akıbetiyle ilgili 4 gündür sorunlar yaşanıyor. Basın Konseyi olarak Cemal Kaşıkçı’ya destek için buradayız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci’nin, Kaşıkçı’nın nerede olduğuna dair bilgi sahibi olmadıklarını söylediği öğrenilirken, başkonsolosluk ise açıklamasında ‘Kaşıkçı’nın binadan çıktıktan sonra ortadan kaybolduğu’na vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin ise Kaşıkçı’nın hala binanın içinde olduğu değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. MOBESE kameralarını inceleyen güvenlik güçlerinin, Suudi gazetecinin binaya giriş görüntüsü olmasına rağmen çıkışına dair herhangi bir emare bulunmadığı tespitini yaptıkları belirtiliyor. Polisin ayrıca, Suudi gazetecinin ülkesine götürüldüğü iddialarına yönelik olarak da havalimanlarında da incelemeler yaptığı bilgisine ulaşıldı.

‘Konsolosluğumuzu arayabilirler’

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, “Türkiye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’muzu aramasına izin vermeye hazırız. Saklayacak bir şeyimiz yok” dedi.

Öte yandan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri de Kaşıkçı için açıklama yaptı. Acıklamada, ‘Suudi ve Türk devletine gerekli girişimlerde bulunmaları’ için çağrıda bulunuldu.