Gündem Kasıktan kalbe damar bağlandı

Kasıktan kalbe damar bağlandı

04.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de Şenol Duman yüksek tansiyon nedeniyle damar yırtılmasına maruz kaldı. Aort damarı 4 ayrı yerden yırtılan Duman’ın göğsüne kasık bölgesinden yapılan operasyonla yapay damar takıldı

Kasıktan kalbe damar bağlandı

Eskişehirli Şenol Duman (48), geçen günlerde Türkiye’de ender görülen aort diseksiyonu yani ani damar yırtılmasına maruz kaldı. Aort damarı 4 ayrı yerden yırtılan Duman, göğsüne kasık bölgesinden girilerek yapılan operasyonla yapay damar takılarak kurtarıldı.
Şenol Duman, Eskişehir’deki işyerinde çalışırken sırt, göğüs, karın ve bel bölgesine giren şiddetli ağrı ile yere yığıldı. Acılar içerisinde kıvranan Duman, yanındaki arkadaşı tarafından ambulansla Eskişehir’deki bir hastaneye kaldırıldı. Ancak Duman, kaldırıldığı hastanenin teknik yetersizliklerinden ambulansla Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Kalp damar cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Ömer Çakır ile Doç. Dr. Necmettin Çolak, tetkikler sonucunda vücudun en büyük damarı olan ve hayati öneme sahip ‘aort’da yüksek tansiyona bağlı 4 farklı yırtık tespit ettiler. Prof. Dr. Çakır ve ekibi, dakikaların bile hayati öneme sahip olduğundan 48 yaşındaki Duman’ı hemen ameliyata aldı. Cerrahi kesilerin olmadığı, daha kısa ve az kanama miktarı ile sonuçlanan, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri de kısa olan endovasküler girişim başarıyla uygulandı. Duman’ın kasık damarından kateterler yardımı ile yırtılan damar bölgesine yapay bir damar yerleştirilirken, uygulanan cerrahi yöntem sayesinde Duman’ın göğüs bölgesi açılmadı.

‘Bitti sandım’
Prof. Dr. Çakır, uyguladıkları yöntemle hastaların vücudunda ameliyat kesi bölgelerinin olmaması nedeniyle cerrahi travmaya da maruz kalmadıklarını, hem psikolojik, hem de bedensel olarak çok daha hızlı iyileştiklerini belirtti. Ölümün kıyısından dönen Duman ise “Yere düştüğüm an öleceğimi hissettim. Ağrıların çok şiddetliydi. O an her şeyin bittiğini sandım. Sonrasını hatırlamıyorum. Gözümü açtığımda ameliyathaneden çıktığımı söylediler. Aort yırtıklarında göğüs bölgesi, mideye kadar açılıyormuş. Ameliyattan 3 gün sonra çok daha sağlıklı biri olarak işimin başına döndüm” ifadelerini kullandı.