Gündem Katar uçakları Türk üssünü kullanacak

Katar uçakları Türk üssünü kullanacak

02.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Katar arasında imzalanan askeri anlaşmayla, Katar askeri pilotları eğitim amaçlı Türk hava sahası ve üslerini kullanabilecek. Havalanan her Katar uçağına bir Türk jeti eşlik edecek ve muharip uçakların istihbarat sistemi kapalı olacak. Türkiye'ye gelecek hava aracı sayısı 36'dan, personel sayısı ise 250'den fazla olmayacak. Uçakların tüm faaliyetleri Türkiye'nin ön onayına tabi olacak.

Katar uçakları Türk üssünü kullanacak

ÖNDER YILMAZ Ankara - CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, yeni nesil Fransız Refale uçaklarının Katar aracılığıyla Türkiye'ye geleceğini belirterek anlaşmayı övdü. Çeviköz, "Yarın öbür gün Fransızlar'dan Yunanistan'ın aldığı 'Rafale'lere karşı nasıl bir mücadele verilebilecek? Bunları öğrenme fırsatı olacak. İşte bu kurmay zekâyı alkışlamak lazım" dedi.

Haberin Devamı

TALEP KATAR'DAN GELDİ

Türkiye ile Katar arasında "Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması Konusunda Teknik Düzenlemenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi" TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin görüşmelerinde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 711 Türk firmasının Katar'da 20 milyar dolarlık proje üstlendiğini, askeri işbirliğinde de ilerleme kaydedildiğini vurguladı. 

Kıran'ın verdiği bilgilere göre; Katar uçak ve helikopterleri ile personeli ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın müsaade ettiği üs ve bölgelerde geçici olarak konuşlanabilecek. Türkiye'de bulunma süresi her iki tarafın onayıyla belirlenecek. Kabul edilecek personel ve hava aracı sayısına Türkiye karar verecek. Hava aracı sayısı 36’dan, personel sayısı 250’den fazla olamayacak. Gönderilen hava araçlarının tüm faaliyetleri Türkiye'nin ön onayına tabi olacak. Anlaşma beş yıl süreyle yürürlükte kalacak.

Haberin Devamı

‘MÜTHİŞ BİR KURMAY ZEKÂ’ 

CHP'li Ünal Çeviköz komisyondaki değerlendirmesinde, anlaşmada müthiş bir kurmay zeka sezdiğini dile getirerek, "Demek ki Katar'ın kullandığı Fransız uçaklarını kendi sahamıza getirip biz onları eğitmeyeceğiz, onlardan eğitim alacağız 'Rafale'ler nasıl kullanılıyor? diye. Yarın öbür gün Fransızlar'dan Yunanistan'ın aldığı 'Rafale'lere karşı nasıl bir mücadele verilebilecek? Bunu öğrenmeye yönelik önemli adım atmış. İşte bu kurmay zekâyı alkışlamak lazım" dedi.

Bakan Yardımcısı Kıran ise anlaşmanın operasyonel kuvvet bulundurmaya yönelik olmadığına vurgu yaparak, "Muharip uçaklar geldiğinde, istihbarata yönelik ekipman da kapalı bulundurulacak" ifadelerini kullandı.

MSB: TÜM FAALİYETLER KONTROLÜMÜZ ALTINDA

Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Esat Mahmut Yılmaz da, anlaşmanın kesinlikle kuvvet kullanmayı içeren bir konuşlanma içermediğini, tüm faaliyetlerin bakanlıklarının kontrolü altında olacağını kaydetti.

Yazarlar