Gündem Katsayıya dönüş yok

Katsayıya dönüş yok

09.12.2009 - 03:18 | Son Güncellenme:

YÖK, katsayıyı getiren Danıştay kararı için, “Farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değil. Danıştay öğrencileri mağdur etmez” dedi

Katsayıya dönüş yok

Danıştay 8. Daire’nin, üniversiteye girişte, imam hatip liselerinin de dahil olduğu meslek lisesi mezunlarına uygulanan katsayı farkını ortadan kaldıran kararın yürütmesini durdurmasının ardından, nasıl bir yol izleyeceği merakla beklenen YÖK, 17 Aralık’ta yeni bir düzenleme yapılmasını kararlaştırdı.
YÖK’ten yapılan açıklamada, “Farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir” denildi. YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay’ın kararına yaptıkları itirazın sonucunu bekleyeceklerini belirterek, “Danıştay kararı iyi olacak inşallah. Öğrencileri mağdur etmezler” dedi.
YÖK Genel Kurulu, dün Özcan başkanlığında dört saat toplandı. Yükseköğretime girişte birçok yenilik getiren yeni sistemin temel unsurları üzerinde hukuki yönden bir tartışmanın bulunmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘0,3-0,8 farkına dönüş olamaz’
“Yürütmesi durdurulan kararlar yerleştirme puanlarının hesaplanmasına yönelik 3. 4. ve 5. maddelere ilişkindir. Ancak, 1998’de başlatılan ve yapılan değişikliklerle en son olarak 2009’da kullanılan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasındaki 0,3-0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir. Sınav takviminin aksamaması ve öğrenciler ile ailelerinin yargı kararı sonucunda içine düştükleri belirsizlik ortamına son vermek için, 17 Aralık’ta yürütmesi durdurulan maddeler yerine, yeni bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir. YÖK, kararında merkezi sınavla ölçülen kişisel başarıyı esas alacaktır.”

‘Alternatif çok’
Özcan, “Yeni düzenlemeye ilişkin hangi alternatifler ele alındı?” sorusunu, “Bir sürü alternatifimiz var. Onları paylaşmadık” diye yanıtladı. Özcan, bazı üyelerin, “Katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına neden olan 3 maddenin, davanın konusuz kalması için geri çekilmesi” yönünde görüş belirttiklerini belirterek, “Buna gerek yok. ‘Danıştay’ın kararına kadar bunu yapmayalım’ diye karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

‘Danıştay mağdur etmez’
Özcan, “Danıştay kararı gecikirse ne yapacaksınız?” sorusuna, “Hayır gecikmeyecekmiş, onu öğrendik. Zannediyorum 15 günlük bir zaman var. Onların da hassas olacağını biliyoruz, bu meseleye duyarsız kalamazlar. Danıştay kararı iyi olacak inşallah. Öğrencileri mağdur etmezler” yanıtını verdi. Özcan, “Yeni model nasıl olacak? Katsayılar arasındaki makas mı daraltılacak?” sorusu üzerine, “Makas falan yok, hiçbir şey konuşmadık. Ben de bir şey söylemeyeceğim” dedi. YÖK Üyesi Muhittin Şimşek de “Katsayılar arasındaki makası daraltmaktan başka alternatifler var” dedi.