Gündem Kayıp arşiv bu sergide

Kayıp arşiv bu sergide

19.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Merzifon’da kurulan Anadolu Koleji Müzesi’nin yüzyıldan eski doğa bilimleri koleksiyonu ‘Boş Alanlar’ ismiyle SALT Galata’da sergilenecek...

Kayıp arşiv bu sergide

SALT Galata, 6 Nisan - 5 Haziran 2016 tarihleri arasında Marianna Hovhannisyan küratörlüğünde yeni bir arşiv sergisi düzenliyor. ‘Boş Alanlar’ adlı sergi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Amerikan misyonerlik faaliyetlerinin bir sonucu olarak Merzifon’da kurulan Anadolu Koleji Müzesi’nin yüzyıldan eski doğa bilimleri koleksiyonu kataloğuna odaklanıyor. Koleksiyon, Anadolu coğrafyasında döneminin yegâne örneği olmasıyla öne çıkıyor.
Koleksiyonunda yedi binden fazla numune bulunan müzeninin küratörü, annesi Alman olan Ermeni bilim insanı, botanikçi ve bitki koleksiyoncusu Profesör Johannes “John” Jacob Manissadjian. Çalışmaları kapsamında uluslararası kurumlarla numune takası gerçekleştiren Prof. Manissadjian, el yazısıyla hazırladığı katalogda, müzedeki tüm numulerin yanı sıra 18 vitrinin içeriğini ayrıntılı tanımlamalarla künyelendirmiş. Merzifon ve civarından Ermeni ve Rum çalışan ve öğrencileri bulunan Anadolu Koleji, personelini ve öğrencilerini kaybetmesinin ardından ilerleyen dönemde kapanırken müze koleksiyonu da akıbeti belirsiz bir şekilde dağılmış.
‘Boş Alanlar’ sergisi, koleksiyonu parçalanmış olan müzenin izlerini sürüyor. Sergide fotoğraf, harita ve yazışmaları da içeren nadir arşiv materyallerinin yanı sıra, bir anlatı çevresinde bir araya getirilmiş kalıntılar da sunuluyor. Sergi, müze üzerinden tarihin bir dönemiyle yüzleşmeyi de hedefliyor.