Gündem ‘Kayıp mülteci çocuklar’ raporunu Yaşar yazacak

‘Kayıp mülteci çocuklar’ raporunu Yaşar yazacak

28.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Heyeti Üyesi Serap Yaşar, iç savaşın ardından Suriye’den başlayan göçte çocuklara ilişkin yapılacak çalışmanın raportörü seçildi...

‘Kayıp mülteci çocuklar’ raporunu Yaşar yazacak

Avrupa ülkelerinde kaybolan çocuklarla ilgili ilk kez yazılacak raporu, dünyada en çok mülteciye kapılarını açan, en çok çocuk mülteciyi barındıran Türkiye’den bir milletvekili kaleme alacak. Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Heyeti Üyesi Serap Yaşar’ın kaleme alacağı raporun ana konusu, sınırlarda kaydı yapılan ancak geçtikleri ülkelerde kaybolan mülteci çocuklar olacak. AKPM Göç, Mülteci ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu Başkan Yardımcılığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hâkimlerini Seçim Komisyonu üyesi olarak görevlerini sürdüren Serap Yaşar, Avrupa’da kayıp mülteci çocukların araştırılacağı raporun, raportörü olmak için geçen yıl adaylığını açıkladı. Komisyonun İtalyan üyesi de raportörlük için aday olduğunu bildirdi. Yapılan oylamada, raportörlük görevi bir oy farkla Yaşar’a verildi. Raporla ilgili süreci Milliyet’e anlatan Yaşar, “2 yıl sürecek hazırlık aşamasında saha çalışmaları, STK ziyaretleri, resmi kuruluşlarla görüşmeler yaptıktan sonra durum tespiti yapılarak öneriler sunulacak” dedi.

Haberin Devamı

Yaşar, “Kayıp göçmen çocuklarla öncelikle sorunlardan biri, data ve veri bulunmaması. 10-15 bin veya 15-25 aralığında çocuğun kayıp olduğu söyleniyor. Verilen rakamların hiçbiri gerçekçi değil. Kayda girmiş ama akıbeti belli olmayan çocuklarla ilgili hazırlanacak. Raporla ilgili bugün özet bir sunum yapacağım. Avrupa Konseyi’nin hazırladığı önemli raporlardan biri olacak ve Konsey’in arşivine girecek” diye konuştu.

‘Kayıp mülteci çocuklar’ raporunu Yaşar yazacak

AİHM’nin vereceği kararlarda söz bu raporu kullanacağını belirten Yaşar şöyle devam etti: “Bugüne kadar hiç böyle bir rapor hazırlanmadı, ilk olacak. Yeni kayıpların önüne geçmek için mültecilerin yaşadığı ülkelere çözüm önerileri sunulacak.”

‘Avrupa, kötü sınav veriyor’

“En çok kayıp çocuğun Almanya’da olduğu söyleniyor” diyen Yaşar, şöyle devam etti: “Başka Avrupa ülkelerinde de kayıplar var. Tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsıyor. Suriye savaşından sonra göç, dramatik biçimde dünya gündemine oturdu. Beni bu raporu hazırlamaya iten nedenlerden biri, Europol ve Kızılhaç’ın sunumları oldu. ‘Bize sayı sormayın’ diyorlar. ‘Kimde var bu rakamlar’ denildiğinde ise ortaya rakam çıkmıyor. Avrupa bu konuda kötü bir sınav veriyor. Tüm bu nedenler dolayı harekete geçtim.”