Gündem Kaytaran polise ‘GPS kelepçesi’

Kaytaran polise ‘GPS kelepçesi’

08.11.2009 - 01:36 | Son Güncellenme:

İstanbul’da bine yakın ekibe ve 6 bini aşkın polise GPS takıldı. Polis bir noktada 15 dakikadan fazla kalırsa sistem merkeze alarm veriyor. Yöntem emniyette ‘kahvehanede polis kalmadı’ esprilerine neden oldu

Kaytaran polise ‘GPS kelepçesi’

İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden atanan İstanbul’un yeni Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve sekiz kişilik ekibi, “İstanbul alt edilemeyecek bir şehir değil” diyerek başladıkları suçla mücadelede, 3 ayda suç oranlarını yüzde 30 oranında düşürdüklerini, uyuşturucu madde yakalamada yüzde 2 bin oranında inanılmaz bir artış sağladıklarını açıkladı. Emniyet Müdür Yardımcısı Tekin Akdoğan, yeni sistemle yılbaşına kadar suç oranlarında yarı yarıya azalma beklediklerini söyledi. Tüm polislerin çalışma sistemini sil baştan yapan ekibin işte üç aylık çalışma karnesi:

Adım adım takip
İstanbul Adalar, Şile, Çatalca, Silivri, Arnavutköy hariç olmak üzere 19 ayrı bölgeye ayrıldı. Bu komuta merkezleri üzerinde GPS sistemi kuruldu ve ekipler nokta olarak kontrol edilmeye başlandı. Sahada görev yapan ilçelere bağlı 481 ekip, 284 yunus ve asayişe bağlı görev yapanlar olmak üzere bine yakın ekibin ve 6 bini aşkın polisin araçlarına GPS takıldı. Böylece hareket halindeki polislerin olay yerine kaç dakikada intikal ettiği, kaç dakikada olaya müdahale ettiği belirleniyor; yani ekiplerin çalışma düzenleri kontrol ediliyor. Kurulan “15 dakika uyarı” sistemiyle de bir polis 15 dakikadan fazla bir noktada kalırsa, merkeze alarm gidiyor ve amiri tarafından polis anında kontrol ediliyor. Birkaç kez aynı hatayı tekrarlayan polis, uyarı ya da ceza alıyor.
Polislerin tüm hareketlerini adım adım izleyen bu sistem, emniyette “Kahvehanelerde takılan polis kalmadı” esprilerine neden oluyor.
Çapkın ve ekibi en çok hırsızlık, darp, cinayet gibi diğer suçlara yol açtığı için uyuşturucu suçlarına önem veriyor. Özellikle sivil dolaşan ‘güven timleri’ uyuşturucu yakalamada başarı gösterdi.

Güven timleri aramızda
Üç ayda uyuşturucu yakalamada yüzde 2 bin artış sağlandı. Güven timleri sivil giysilerle halkın içerisine karışıyor. Bu timlerde 514 uzman memur görev yapıyor. Yeri geldiğinde Kadıköy’de simitçi, Beyoğlu’ndaki barda küpeli, uzun saçlı rockçı ya da Fatih pazarında ev hanımı kılığında dolaşıyorlar. Polisler özellikle alışveriş bölgeleri ve merkezlerinde görev yapıyor. Güven timlerine olay yerine hızla ulaşım sağlamak için kartvizit de basıldı ve yaklaşık 60 bin esnafa telefonları bildirildi. Esnafın hırsızlık, kavga gibi olaylar anında aradığı polis 3 dakika içinde dükkânda olmak zorunda.

Haberin Devamı

Uyuşturucu 30 hırsız yakalama 10 puan getiriyor
Polisler için İzmir’de son üç yıldır uygulanan “Performans sistemi” İstanbul’da da devreye girdi. Polisler puan sistemine göre başarılı ya da başarısız sayılıyor. Uyuşturucu suçlarında 30, tinerci operasyonlarında 15, hırsızlık vakalarında 10 puan veriliyor. Polisler sorumlu oldukları sokaklardaki suç oranlarındaki artış ve çözemedikleri olaylar nedeniyle puan kaybediyor. Üç ay içinde performans değerlendirmesinde yüksek puan alan 200 polis operasyonel şubelere dağıtılarak terfi etti, ayrıca takdirname aldı. Üst üste kötü puanlar alan 70 memur ise koruma şubeye ve köprüde nöbete gönderildi. Yetkililer, “Gecenin üçünde üç tane adam boş bir sokakta duruyorsa, mutlaka kimlik soruluyor ve mutlaka bir sorun çıkıyor. Artık polis sürekli kontrol yapıyor” diyor.