Gündem ‘Kemal’in Nobel’i engellenmedi’

‘Kemal’in Nobel’i engellenmedi’

10.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşar Kemal’in Nobel’i kazanmasının Kürt entellektüellerce engellendiği yönündeki iddiayı Akademi Sekreteri Peter Englund yalanladı

‘Kemal’in Nobel’i engellenmedi’

Yaşar Kemal’in hayatını kaybetmesinin ardından önceki hafta sanatçı Ahmet Güneştekin, yazar Muhsin Kızılkaya ve gazeteci Eyüp Burç, yazarın 1970’lerde Nobel Edebiyat Ödülü almasının Nobel komitesine baskı yapan Kürt entelektüeller tarafından engellendiğini iddia etti. Bu iddiaları, Nobel Ödülleri’ni dağıtan İsveç Akademisi’nin 2009 yılından beri daimi sekreterliği görevini üstlenen Peter Englund yalanladı. Englund’un İsveç Akademisi’nin resmi bloğu Akademiblogg’dan İngilizce ve İsveççe yaptığı açıklamada, “Türkiye medyasında Yaşar Kemal’in Nobel Edebiyat Ödülü almasının sürgündeki Kürt gruplar tarafından İsveç Akademisi’ne baskı yapılarak engellendiği iddia ediliyor. Net bir şekilde açıklayayım: Bu iddiaların hiçbiri doğru değil” dedi.
Örnekle açıkladı
“Ben ne Yaşar Kemal’in ödül almaması konusunda böyle bir kampanya yürütüldüğüne şahit oldum ne de böyle bir kampanyanın var olduğunu duydum” diye yazan Englund, bu iddiaların sağlam temellere dayanmadığına bir örnek gösterdi: “Kemal’in ödül almasını reddeden kararın daimi sekreter ‘Olof G. Tandberg’ tarafından alındığı iddia ediliyor. ‘Olof G. Tandberg’ bu akademinin üyelerinden biri olmamıştır. Elbette ki bu isimde biri hiçbir zaman akademide daimi sekreter de olmamıştır.”