Gündem Kemer yangınının etrafı çevrildi

Kemer yangınının etrafı çevrildi

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya’nın Kemer ilçesinde çıkan orman yangınında 3. gün de geride kaldı.

Kemer yangınının etrafı çevrildi

HABER MERKEZİ - Etrafı çevrilen yangının dün gün içinde bölgenin batı yamacında bulunan sarp ve kayalık arazide sürdüğü belirtildi. Yangın, Kemer’e bağlı Göynük Değirmendere Mahallesi’nde geçen pazartesi günü saat 21.08 sıralarında başlamıştı. Yangına dün 29 helikopter, 10 uçak, 80 arazöz ve iş makinesiyle 654 personelin müdahale ettiği açıklandı. Etrafı çevrilen yangının yayılma eğilimi bulunmadığı ve yerleşim yerlerini tehdit etmediği de kaydedildi. Yangının “spot atma” olarak adlandırılan yanan parçanın rüzgâr etkisiyle ormanın farklı yerine sıçraması nedeniyle alevlerin büyüdüğü, sarp arazide oluduğu için söndürme çalışmalarında hava araçlarının etkin rol üstlendiği belirtildi. Helikopter ve yangın söndürme uçaklarının havadan müdahale ettiği yangın, ormanla vadi arasına sıkıştırıldı. Soğutma çalışmalarında “spot atma”yı engellemek için orman işçileri, su tanklarıyla yanan ağaçlardan kalan yapraklarına, yanmayan alanlardaki kuru otlara, ağaçlardaki kül parçacıklarına su tutarak bunların rüzgarla uçup başka yerleri yakmasının önüne geçmeye çalıştı. 

Haberin Devamı

 ‘280 hektarlık alanda etkili’

Eren Aka MİLLİYET - Kemer’deki yangına ilişkin son durum hakkında Milliyet’e açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangının sebebinin henüz belirlenemediğini söyledi. “Büyük bir vadide içten içe yanıyor” diyen Tiryaki, şu bilgileri verdi: “Yanıcı maddelerin yoğun olduğu bölge. Karadan müdahale de edilemedi. Belli bir vadi içinde tutulmaya çalışılıyor. Şu anda yerleşim alanlarını tehdit edecek bir durum yok. Çok sayıda arazöz var, bunlar yerleşim birimlerinin etrafında soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Havadan da söndürme çalışmaları sürüyor. Yarından (bugün) itibaren de nemin artacağı yönünde Meteoroloji’nin tahminleri var. Ümit ediyoruz ki yangın şu anda bulunduğu yerde söndürülür. Üçüncü günde çok büyük alanda etkili olmadı, birkaç vadi içinde cereyan ediyor. Arkadaşlarımızın hesaplamalarına göre 280 hektarlık bir alanda etkili olan bir yangın.”

Haberin Devamı

Beykoz’da yangın

İstanbul Beykoz’da Poyrazköy ve Anadolu Feneri bölgesinde dün saat 15.45 sıralarında orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ve itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. İstanbul Valisi Davut Gül, yangının yaklaşık 13 hektarlık alanda etkili olduğunu açıkladı. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yangın kontrol altına alınırken, 10 hektarlık alan zarar gördü.

İzmir’de iki noktada yangın

İzmir’in Kemalpaşa ve Menemen ilçelerinde önceki gün çıkan yangın kontrol altına alındı. Kınık ve Ödemiş’te dün çıkan yangınlara müdahele sürüyor. Kınık’ta alevlerin ilerlediği Çiftlik, Balaban ve Karatekeli mahalleleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Gevrekler köyü bölgesinde de dün çıkan yangın 9 saat sonra kontrol altına alınırken, Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde geçen pazartesi çıkan ve 250 hektarlık orman, 14 ev ile 3 ahırın kül olduğu yangına ilişkin tarım işçisi Ş.K (23) tutuklandı.

Ankara Beypazarı, Yalova Çınarcık, Aydın Söke ve Afyonkarahisar merkezde çıkan yangınlar ise söndürüldü.