Gündem Kenevir nedir?

Kenevir nedir?

10.01.2019 - 09:51 | Son Güncellenme:

Kenevir, kozmetikten, sağlık sektörüne kağıt üretiminden, sabun ve boya yapımına kadar birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Kenevir'in ana vatanı Orta Asya olarak bilinmektedir. Kenevir'in saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında kullanılmaktadır.

Kenevir nedir

Kenevir, birçok sektörde hammadde kaynağı olarak kullanılabilen en eski bitkisel hammadde kaynağı olarak bilinmketedir. Cumahurbaşkanı Erdoğan tarafından plastik poşetlerin yasaklanmasına ilişkin yapılan değerlendirmelerde eskiden kenevirden üretilen filelere dikkat çekimişti. Bize dost görünen düşmanlar elimizden kenevir üretimini aldı açıklamasında bulunanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kenevir üretimi konusunda Gıda Tarım Bakanlığı tarafından çalışmaların yapılacağını belirtti. İşte o açıklama...

Haberin Devamı

"BİZ KENEVİRİ İTHAL EDİYORUZ"

Son zamanlar bu plastik poşetler vb. birçok ürünlerle ilgili olarak bir savaş başlattık. Bunun 500 yıl, 750-1000 yıl bunu toprak eritemiyor. Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacağım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Ülkemizde keneviri yok ettik. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz.

Haberin Devamı

KENEVİR NEDİR?

Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir.

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya'dır. Ilıman ve tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir.