Gündem ‘Kişisel veriler’e sınırlama getirildi

‘Kişisel veriler’e sınırlama getirildi

26.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de gerçekleşen tartışmalı oturumda cinsel hayat ve sağlık verilerinin ‘izinsiz’ işlenmesine sınır geldi. Düzenlemenin görüşmeleri bütçe maratonu sonrasına ertelendi

‘Kişisel veriler’e sınırlama getirildi

Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı’nda Ak Parti önergesiyle yapılan değişiklikle, cinsel hayat ve sağlık verilerinin izinsiz işlenmesine sınır getirildi. Buna göre kişilerin cinsel hayat ve sağlıklarına ilişkin verileri ilgilinin izni olmadan, ancak, “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi, bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetlerinin planlanması ve finanması” amacıyla işlenebilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün saat 20.00 sularında tasarının görüşmelerine geçildi. Ancak muhalefetin yoğun engelleme taktiği nedeniyle görüşmelere, ancak 23.30 sularında başlanabildi. Muhalefet parti temsilcileri usul tartışması açtırarak ve birbirlerine sataşarak 3.5 saat boyunca Genel Kurul’u bloke etti.

Tasarı görüşmelerini engelleme girişimi çerçevesinde ilk adım CHP’den geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AB’nin kişisel verilerle ilgili yeni tüzüğünün martta yayımlanacağını belirterek, Türkiye’nin bu yeni tüzüğe uygun bir yasa çıkartmasını temin amacıyla tasarının geri çekilip, müzakerelerinin durdurulmasını istedi. Ancak hükümeti temsil eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bu talebi kabul etmedi.
Sürekli ‘sataştılar’

HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da, tasarı görüşmelerini erteleme yetkisinin olmadığını söyledi. Gök, bunun üzerine usul tartışması açtı. Usul tartışmasında Ak Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, çalışmalara ara verilmesinin milli iradeye aykırı olduğunu söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise, “Acaba bu kanunu alelacele geçirip, iki sene kazanıp, iki sene vatandaşı fişleyelim diye bir düşünce mi var?” diye sordu. Bakan Bozdağ, yeni tüzük taslağını incelediklerini ve mümkün olduğunca yeni kuralları tasarıya yansıttıklarını bildirdi.
Genel Kurul’da, daha sonra muhalefet milletvekilleri, “sataşma” gerekçesiyle söz alarak birbirlerine yönelik eleştirilerde bulundu.

Ak Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz karşılıklı sataşmaların sürmesi üzerine isyan etti. İnceöz, muhalefetin iç tüzük imkanını kötü niyetli kullanarak yasama çalışmalarını engellediğini söyleyerek, Buldan’dan duruma müdahale etmesini istedi. Ancak Buldan’dan, “milletvekillerine sataşmadan söz vermek durumundayım” yanıtı aldı. Sataşmaların sürmesi üzerine birleşime 10 dakika ara verildi.

Usul tartışmasında yapılan tartışmaların ardından Buldan, tutumunu değiştirmediğini belirterek görüşmelere devam edileceğini açıkladı. Bunun üzerine CHP ve HDP temsilcileri tasarının sevk edildiği tali komisyonlarda görüşülmediği gerekçesiyle Genel Kurul’da ele alınamayacağını savundu. Ancak bu görüş de Genel Kurul’da kabul görmedi. CHP’li Gök, yeniden usul tartışması talep etti, Buldan ise açmayacağını bildirdi. Gök, bunun üzerine, “Buldan’ın usul tartışması açmaması tutumuna yönelik usul tartışması” istedi.

3.5 saatlik rötar

MHP’nin de, “açılmalı” görüşü üzerine Genel Kurul’da yaklaşık 1 saat de karşılıklı sataşmalarla bu konu tartışıldı. Yaklaşık 3.5 saatlik rötarla görüşmelere başlandı.

Geçen hafta beş maddesi kabul edilen tasarının, “özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları”nı düzenleyen 6. maddesi ele alındı. CHP’li Yüksel, madde üzerine konuşmasında cinsel hayat, sağlık gibi özel nitelikli kişisel verilerin kişinin açık rızası bile olsa işlenmemesi gerektiğini savundu. Bu maddeden dolayı tasarının, “fişleme yasası” olduğunu belirten Yüksel, Ak Partililere şöyle seslendi:

‘Paralel un ufak eder’

“Bir an düşünün, bu kurul üç sene önce kurulmuş olsaydı, başında da sizin ‘paralel yapı’ diye tabir ettiğiniz yapıdan bir kişi olsaydı, her birinizi un ufak ederdi. Bu iktidar size sonsuza kadar nasip değil, yarın başkası gelir, sizin çıkardığınız kanunla sizi fişler, o zaman da sizin hakkınızı korumak CHP’ye düşer” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Ak Parti önergesiyle, cinsel hayat ve sağlıkla ilgili verilerin kişinin açık rızası olmadan işlenebilmesinin kapsamı daraltılarak madde kabul edildi. Maddenin kabulünün ardından birleşime ara verildi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine tasarının görüşmeleri ertelendi. Görüşmeler, 2016 bütçe görüşmeleri sonrasına bırakıldı.