Gündem Kitap zamanı

Kitap zamanı

31.10.2010 - 02:49 | Son Güncellenme:

29. İstanbul Kitap Fuarı ve 20. İstanbul Sanat Fuarı, Kültür Bakanı Günay ile İspanya Kültür Bakanı Reig tarafından açıldı. Fuarlar 7 Kasım’a kadar sürecek

Kitap zamanı

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düzenlediği 29. İstanbul Kitap Fuarı ve 20. İstanbul Sanat Fuarı, dün Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzalez-Sinde Reig tarafından açıldı. Bu yılki ana teması “İstanbul’u Yazmak” olan İstanbul Kitap Fuarı’nın açılış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İstanbul Kitap Fuarı, 30. yılına doğru giderken yayıncılık sektörüne önemli bir hareketlilik sağlıyor” dedi. Şiddeti desteklememek kaydıyla her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi gerektiğini vurgulayan Günay, korsan tehlikesinin tüm dünyada olduğunu söyledi.
Günay, ayrıca Kitap Fuarı’nda bu yıl ilki düzenlenecek olan Onur Konuğu kapsamında İspanyol edebiyatının önemli yazarlarının okurlarla buluşacağını söyledi. Yine bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Telif Ajansları Özel Bölümü’nde de yurtdışından 7 telif ajansı, 5 çevirmen, 12 yazar ve yayıncılık meslek kuruluşu yöneticilerinin fuara katıldığını vurguladı. İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzalez-Sinde Reig ise şöyle konuştu: “Biz ülkelerimizi yakınlaştırmak istiyoruz. Bunu kitaplar aracılığıyla yapmak istiyoruz. İspanya’da, bizim ülkemizde de korsan yayıncılık tehlikesi var.”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Doğan Kuban, İstanbul Kitap Fuarı Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ve İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Ali Teoman Germaner’in de aralarında bulunduğu isimlerin katıldığı törende Sanat Fuarı Sanatsever Kurum Ödülü’ne değer bulunan Baksı Müzesi’nin kurucusu Hüsamettin Koçan’a ödülü Günay tarafından takdim edildi.
Törenin ardından Günay ve Reig fuarı gezdiler. Reig, İspanya standında Ertuğrul Günay’a İspanyolca kitaplar hediye etti. Günay da Reig’e Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” ve Buket Uzuner’in “İstanbullular” adlı kitaplarının İspanyolca baskılarını sundu. Fuara bu yıl yurt içinden ve yurt dışından 550 yayınevi, sivil toplum kuruluşu ile 45 yazar, çizer ve çevirmen katılıyor. Kiran Desai, David Boratav, Mark Crick, Jean Christophe Grange ve Maureen Freely’nin de aralarında bulunduğu yazarların katılacağı fuar 7 Kasım’a kadar sürecek. Biletlerin 5 lira olduğu fuarı öğrenci, öğretmen ve emekliler ücretsiz olarak gezebilecek.