Gündem Kızları götürdüler kalanları öldürdüler

Kızları götürdüler kalanları öldürdüler

20.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in katliamlarından kaçabilen 12 bin Ezidi, Rojava’da oluşturulan Newroz Kampı’na sığındı. Çocuk ve yaşlılar, salgın hastalık nedeniyle ölüm sınırında yaşıyor. Milliyet’in görüntülediği kamptaki Ezidiler, IŞİD vahşetini anlattı.

Kızları götürdüler kalanları öldürdüler

Hilafet ilan edip kendilerine İslam Devleti (İD) adını veren cihatçı örgüt IŞİD’in saldırıları nedeniyle güvenli bölgelere göç eden Ezidi ailelerin bir bölümü Suriye’nin Rojava bölgesine sığındı. Milliyet 12 bin kişinin zor şartlar altında yaşadığı “Newroz kampı”na girdi. Kampta barınanlara Rojava halkı yardım sağlamaya çalışırken çocuk ve yaşlılar için acil olarak doktor, ilaç ve gıda yardımı yapılması bekleniyor. Ezidilerin anlattığına göre, evinde IŞİD üyelerine su verip, çay ikram edenler bile kısa süre sonra kurşuna dizildi. Şengal Dağı’na kaçan Ezidilerden yaklaşık 30 bini, güvenli koridor açıldıktan sonra Rojava bölgesine yerleşti. Sığınmacılar Derik kasabasında Türkiye sınır hattına yakın kurulan “Newroz kampı”na yerleştiriliyor. Kamptakilere Kürt organizasyonu TEVDEM yardımlarını sürdürüyor. Günler sonra Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu UNİCEF de kampa yiyecek göndermeye başladı. Kampın giderinin günlük 50 bin dolar civarında olduğu, bu paranın ise Rojava’nın Cizre kantonu tarafından karşılandığı bildirildi.

‘Beyaz bayrak’ aldatmacası
IŞİD’in yaptığı Ezidi katliamında, yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Katliamdan kurtulanların anlattıklarına göre kasaba ve köyleri ele geçiren IŞİD, isteklerinin kabul edildiğinin anlaşılması için evlere beyaz bayrak asılması ve bayrak asanlara zarar verilmeyeceği duyurusu yapmış. Sincar’ın Til Keseb köyünden gelen Beze adlı bir kadın “7 gündür buradayım. IŞİD evlerimize geldi. ‘Beyaz bayrak asarsanız, teslim olduğunuzu anlarız, sizlere zarar vermeyiz.
Evlerinizde oturursunuz’ dediler. Bazıları inandı, evlerine döndü. Daha sonra dönüp hepsini yakaladılar. Kızları götürdüler, bazı kadın ve erkekleri öldürdüler. Akrabalarımızdan 13 kişiyi götürdüler, haber alamıyoruz” dedi.
Til Keseb köyü baskınında Ali Erebo adlı oğlunu kaybeden Nuran Erebo, oğlunun başka bir köyde yaşayan dayısını kurtarmaya gittikten telefonda babasıyla konuştuğunu anlatarak “‘Çatışmalar var, buradan çıkamıyoruz. Eve geldiler, onlara su verdik, çay ikram ettik. Bizlere ‘beyaz bayrak asın sizlere dokunmayacağız’ dediler’ diye konuştu. Bir süre sonra telefona ulaşamadık. Hâlâ haber alamıyoruz” dedi. Dayısı ile birlikte ölmüş olduğunu düşündüklerini ifade eden Erebo, eşi Emmer Erebo’nun intikam almak için IŞİD’e karşı savaşmak amacıyla Sincar’a gittiğini söyledi.

‘Artık dönemeyiz’
IŞİD ile 5 saat çatıştıklarını, ancak direnemeyip dağa kaçtıklarını anlatan İlyas Hıdır, “Köyümüz Şengal’e 9 km uzaklıkta. Saldırı olunca kaçtık, dağa sığındık. 5 saat bunlarla çatıştık ama direnemedik, 6 saat yürüyüp dağa ulaştık. Bizden 600 kişiyi öldürdüler. Köyümüzün etrafında Araplar var, bu durumda dönemeyiz. Biz, onlarla artık bir arada yaşayamayız” diye konuştu. Aynı köyde 30-40 yıl birlikte yaşayan, kapı komşu olan ve kirvelik yapan Arapların katliamda IŞİD’e yardımcı olduğu, Ezidilerin mal ve mülklerini talan ettiği belirtiliyor. Ancak Araplar arasında Ezidileri IŞİD’e karşı koruyanlar da azımsanmayacak sayıda. Sincar bölgesinde bir Arap’ın, IŞİD’in elinden komşu Ezidi kızını “cariye” olarak alıp Sincar Dağı’ndaki ailesine ulaştırdığı dilden dile dolaşıyor.

Haberin Devamı

Çocuklar tehlikede

Türkiye’nin Cizre ilçesine yakın arazide kurulan kampta 50 derece sıcak altında barınmaya çalışan Ezidiler salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya. Ambargo ve IŞİD nedeniyle Rojava’ya yardım ulaştırmakta zorluk yaşanması kampta sıkıntı yaratıyor. Kampta en çok zorlananlar ise çocuklar. Çocuk ve bebeklerde ortaya çıkan enfeksiyon, sarılık gibi vakaların toplu çocuk ölümlerine neden olabileceği belirtildi. Acil olarak doktor ve ilaç takviyesinin yapılması bekleniyor.

Sınırdan girişe önlem

Büyük bölümü Zaho bölgesinde barınmaya çalışan Ezidi ailelerden pasaportu olanlar Türkiye’ye giriş yaparken pasaportu olmayan aileler ise dağlık bölgeden kaçak olarak Türkiye’ye giriş yapıyor. Zaho’nun üst kesimlerinde yer alan Türkiye sınır hattındaki Derkar, Şeraniş, Kasrok, Batufa ve Keşan bölgelerinden yola çıkan yüzlerce aile Türkiye’ye giriş yapmak için dağlık yolda ilerliyor. Dağ yolunu kullanan ve aralarında kadın ve çocukların da olduğu 500 kadar Ezidi, Uludere üzerinden Türkiye‘ye girdi. Türkiye’ye girenlerin sınırda güvenlik önlemi alan askerler tarafından Şırnak’a geçişlerine izin verilmiyor. Suriye sınır hattında ise güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Sınırın sıfır noktasındaki birlikler ise kaçak geçişleri engellemek için takviye edildi.