Gündem Kolik Bebek Sendromu Nedir ?

Kolik Bebek Sendromu Nedir ?

30.04.2018 - 11:11 | Son Güncellenme:

Kolik bebek sendromunu çeken bilir. Peki, nedir kolik? Şöyle ki bazı bebekler gün içerisinde uzun süreli ve sık olarak ağlama krizlerine girer. Bu aşırı ağlama krizlerine de kolik denir.

Kolik Bebek Sendromu Nedir

Aslında her bebek ağlar veya huzursuzlanır. Bu durumun sık olmasına kolik denir. Kolik bebeklerde genel olarak gaz sancısı olur. Ani ve kramp şeklinde olan karın ağrısı, sendromun en önemli belirtilerindendir. Karnına bir anda ağrı giren bebek kasılır ve ağlar. Genelde ilk haftalarda başlayıp 3 veya 4. aylarda biter. Yavaş yavaş sona ermesi yaygındır. En çok geceleri görülür. Bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlar ve bu durum her gün tekrarlanır.

Haberin Devamı

Nedenleri

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Şu sebeplerden ileri gelebilir:

· Bebeğin aşırı gazlı oluşu

· Hazır mama ile besleniyorsa mamadaki ürünlerden herhangi bir tanesine alerji durumu

· Tıbba göre bebeğinizin sindirim sistemi tam olarak oluşmadığı için gaz geçerken aşırı kasılma yapar ve karın kasları sertleşir. Bu da kolik olmasına sebep olur.

· Sigara dumanı. Evde ne kadar fazla sigara içilirse kolik o kadar tetiklenir.

Kolik nasıl geçer?

Annenin yediği besinlere de dikkat etmesi gerekir. Bebeğe aşırı gaz yapan yiyeceklerden uzak durması gerekir. Aynı zamanda annenin sinirli ve gergin oluşu da bebeği etkiler. Kolik zamanla kendiliğinden geçer. Açık hava da kolikli bebeği yatıştırabilir.

Haberin Devamı

Bu dönemde en önemli şey annenin sakin kalmaya ve bebeğine bu durumu atlatması için yardımcı olmaya çalışmasıdır. Anne bu süreçte eğer bebeğini biberonla besliyorsa kolik önleyici emzik ya da biberon kullanmalıdır. Bebeğinizi ağlama krizlerinde kucağınıza alın ve hafif hafif sallayın. Kolik bebekler için belirlenen ya da hazırlanan müzikleri açmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizi karnının üzerine yatırıp hafif hareketlere vurun. Sıcak bir banyo iyi gelebilir. Aldığınız önlemlere rağmen bebeğinizi susturamıyorsanız ve artık gözünüze bebeğiniz iyi gelmiyorsa muhakkak bir doktora danışın. Kolikli bebekte kilo alma durumu normaldir. Ancak gene de aklınızda şüphe varsa muhakkak doktorunuza görünmelisiniz.