Gündem Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

29.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çeşitli ülkelerden gelen kadın girişimcilerin katıldığı fuarda, kooperatifleşen Türk kadınlarının fazlalığı dikkat çekiyor.

Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

FATMA G. KABASAKALLI İstanbul - Doğu Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya’dan 200’e yakın kadın girişimcinin yer aldığı Kadın Girişimcilik Fuarı’na Türkiye’den katılan girişimler arasında şehirli ve kırsaldaki kadınların omuz omuza çalıştığı kooperatiflerin sayısının fazlalığı dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yüzlerce kadın girişimcinin bir araya gelerek, farklı konularda eğitimler aldığı, birbirleriyle iletişime geçtiği Kadın Girişimciler Fuarı yoğun bir katılımla devam ediyor. BM Kadın Birimi’nin Milliyet’in medya işbirliği ile gerçekleştirdiği sanal fuarın ikinci gününde mentor ve özel sektör temsilcileri girişimlere çeşitli eğitimler verdi. Fuardaki network fırsatlarının kadınlar tarafından yoğun ilgi gördüğü ve ürün ve hizmetlerini sergiledikleri stantlarda farklı ülkelerden kadın girişimcilerin işbirliği fırsatları arayışları dikkat çekti. Panel ve oturumlarda konuşmacıların odaklandığı nokta, her alanda, her seviyede kadının birlikte çalışmasının ve kadın temelli yaklaşımların önemi oldu. 

Doğu Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya’da 12 ülkeden 200’e yakın girişimci kadın fuara katıldı. Fuardaki girişimci kadınların yarısına yakını 30-40 yaşları arasında ve dörtte üçü girişim sahibi iken, dörtte birinin bir girişim kurma isteğiyle fuara katılım sağladığı belirtildi. Şehirde veya kırsaldaki pek çok kadının girişimcilik noktasında birbirlerine destek olarak büyüdükleri kooperatif yöntemini seçmeleri dikkat çekti. Fuarda Türkiye’den el işinden, arıcılığa kadar farklı alanlarda 12 kooperatif girişimi yer aldı.

Haberin Devamı

Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

Afşarlılar sıfır atık prensibiyle üretiyor

Ankara’nın Bala ilçesine bağlı Afşar köyünde, 2019 yılı başında kurulan Afşar Balam Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin en önemli özelliğinden biri minimum karbon ayak izi ve sıfır atık prensibiyle yöresel ürünler üretmesi.

Kooperatif başkanı aynı zamanda kimya mühendisi olan Dr. Figen Ar, Anadolu kadınlarının potansiyelini ortaya çıkarırken, sürdürülebilir bir şekilde üretim yapmayı misyon edinmiş. Kooperatif, tesislerinde elektriği güneş enerjisinden sağlıyor ve atıklarından solucan gübresi yapıp yine tarımda kullanıyor. 10 kadın ortaktan oluşan kooperatif doğaya dost bir kadın emeği felsefesiyle çalışıyor. Dr. Figen Ar, “Anadolu kadını çok becerikli çok güçlü. Yeter ki bir yol göstereni olsun, yapamayacağı şey yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

Şile bezinde dünya markası olacaklar

Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Nazire Ortatepe Dertkesen, kadın istihdamına yönelik bir proje hayali ile 2019 yılında kooperatifin kurulmasına öncülük ediyor. Kooperatif, Şile bezinin kültürel değerini korumak, üretimini artırmak, yeni tasarımlarla buluşturmak ve kadınların yer değiştirmeden kooperatif çatısı altında ekonomik anlamda desteklenmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Şile Belediyesi’nin de desteğini alarak yoluna devam eden Kooperatif, 75 kadınla çalışmalara başlamış durumda. Kooperatifte, 2021 sonuna kadar 350 kadının kooperatiften faydalanması amaçlanıyor.

Kooperatif kurup girişimci oluyorlar

Salihli’nin çalışkan ve üretken kadınları

Manisa’nın Salihli ilçesinde sanata, turizme ve üretime önem veren bir grup kadının Salihli Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 2019 yılında kuruldu. 20 üyeye sahip Kooperatif’in 100 civarında kadın üreticisi bulunuyor. En büyük sıkıntıyı satış ve pazarlama konusunda yaşadıklarını belirten Kooperatif Başkanı Yasemin Ademoğlu, aynı zamanda çini, minyatür, keçe gibi el sanatları konusunda da faaliyet yaptıkları için tasarım konusunda bekledikleri desteği bulamadıklarını vurguluyor.