Gündem Kopyala yapıştır iddianame

Kopyala yapıştır iddianame

12.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden kazasıyla ilgili iddianamede Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkında verilen takipsizliğe mağdur avukatı Zeynel Balkız itiraz etti....

Kopyala yapıştır iddianame

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma faciasına ilişkin soruşturmada aralarında Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın da bulunduğu 40 kişi hakkında verilen takipsizli kararına itiraz etti. Madende hayatını kaybedenlerin yakınlarından Aynur Yayla ve Aslı Yıldırım adına Akhisar Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuran avukat Balkız, adı geçen 40 kişinin kazada sorumlulukları bulunduğunu, bu kişilerin soruşturularak haklarında iddianame tanzim edilmesi gerektiğini belirtti. Balkız, 40 kişinin hata ve sorumluluklarını ayrı ayrı anlattığı dilekçesinde, Alp Gürkan ile şirketin 8 yöneticisi arasındaki telefon trafiğinin de ortaya çıkarılmasını istedi.

‘Asıl sorumlu kendisi’
Balkız itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer verdi: “Alp Gürkan kazanın meydana gelen Eynez maden ocağının işleteni, Soma Maden İşletmeleri A.Ş’nin kurucusu ve bu şirketin çatı kuruluşu olan Soma Holding A.Ş’nin yönetim kurulu başkanıdır. Bizzat işi Alp Gürkan yönetmekte olup oğlu Can Gürkan dahil diğer yöneticiler paravan olarak resmiyette gösterilmiş yöneticilerdir. İşletmenin üretim, satış, iş güvenliği işlerinden bizzat Alp Gürkan sorumludur. Şirketin yönetim kurulu başkanı gözüken Can Gürkan, şirketin CEO’su Ramazan Doğru, Akın Çelik ve diğer üst düzey yöneticilerle bizzat her an temasta olup, iş emrini veren Alp Gürkan’dır.” Balkız, tutuklanan 8 şüpheli ile Alp Gürkan’ın telefon konuşmalarını incelendiğinde verilen talimatların açıkça görüleceğini belirterek, telefon kayıtlarının incelenmesini istedi.
Balkız, haklarında takipsizlik kararı verilen Halil Tuna, Mehmet Maraş, Ercan Hane, Cihan Sutay, Kenan Çiçek, Zafer Opan ve Beytullah Fen’in de sorumlu olduğunu savundu. Balkız iddianameyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İddianame hangi sanığın hangi olaydan sorumlu tutulduğu ayrıntılı olarak anlatılmıyor. Bize göre fezlekenin aynısı; kopyala-yapıştır yöntemi yapılmış. Fezleke 99, iddianame 100 sayfa. Mahkemenin bu iddianameyi geri göndereceğini düşünüyoruz. Kamu görevlileriyle ilgili nasıl bir işlem yapıldığına dair iddianamede bir bilgi yok. Daha açıklayıcı bir iddianame bekliyoruz.”

Yeni bilirkişi talebi reddedilmiş
Geçen hafta fezlekenin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesinin ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin avukatlarının yeniden inceleme için maden ocağına 7 kişilik bilirkişi heyetinin girmesini istediği ancak bu talebin reddedildiği ortaya çıktı. Savcılığın, daha önce elde edilen delillerin yeterli olduğunu gerekçe gösterip kabul etmediği kaydedildi.