Gündem Korkma korun!

Korkma korun!

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünyadaki kanserlerin yüzde 20’sini oluşturan ve Türkiye’de kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olan sindirim sistemi kanserleri düzenlenen uluslararası bir konferansta ele alındı.

Korkma korun

17 ülkeden 400 bilim uzmanının katıldığı 8. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı’nda (IGICC), bu kanser türlerinde ve yeni tedavi yöntemleri masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

‘Tabu yıkılmalı’

IGICC Başkanı ve aynı zamanda Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, “Normalde sağlıklı beslenme ile korunma olanağı olan mide kanseri hala ilk sıralarda ve ve hastalar doktora geç başvurmakta. Mide kanserinden korunmak için sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi, sigara ve alkolden uzak durulması gerekiyor. Yine kolon kanseri en sık görülen kanser türlerinden. Her yıl 10-12 bin arasında yeni vaka ortaya çıkıyor. 50 yaş sonrası görülüyor ve doğrudan beslenmeyle ilgili. Fazla yağlı ve kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık, sebze ve meyveyi az tüketme, az posalı ve az lifli gıda tüketme, aile öyküsü bu hastalığın riskini artırıyor. Erken tanıda başarı şansı yüzde 95’lere kadar çıktığı için 50 yaş üstü herkesi kolonoskopi ve kolon kanseri taramasına çağırıyoruz” dedi. Prof. Dr. Yalçın şöyle devam ett:i: “Kanser ve tedavisi konusunda yanlış ve korkutucu imajlar oluşturulmakta. Bu tabu ve algı yıkılmalı. Kanser için kullanılan amansız hastalık tanımı artık doğru değil.”

Haberin Devamı

Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk ise dünyada her yıl 18 milyon yeni kanser tanısı konulduğunu belirterek, “Türkiye’de ise yılda 210 bin yeni teşhis konuluyor ve bunun yarısı sindirim sistemi kanserleri. Bunu görmek ve önlem almak gerekiyor” diye konuştu.