Gündem 'Köy nüfusunu tarıma döndürmeyi hedefliyoruz'

'Köy nüfusunu tarıma döndürmeyi hedefliyoruz'

14.03.2024 - 14:37 | Son Güncellenme:

Yeniden Refah Partisi'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Kılıç, "Ankara'nın köy nüfusu yüzde 30'dan, yüzde 6,5'e kadar geriledi. Biz işte bu köy nüfusunu yeniden tarıma döndürmeyi hedefliyoruz. Yeniden Ankara'nın köyünde tarımsal üretimi yapılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Köy nüfusunu tarıma döndürmeyi hedefliyoruz

Yeniden Refah Partisi'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Kılıç, seçim çalışmaları kapsamında Ankara Toptancı Hali'ni ziyaret etti. Kılıç, esnafın sorun ve önerilerini dinleyip, vaatlerini anlattı.

Haberin Devamı

Ankara'nın tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'ye örnek bir şehir olması yönünde adımlar attıklarını aktaran Kılıç, "Büyükşehir Belediye başkanlığını kazandığımız andan itibaren belediyenin iştiraki olarak Ankara'mızda zirai gübre fabrikasını kazandıracağız. Ankara çiftçisine, köylüsüne, zirai gübreyi bugünkü piyasa fiyatının yarı fiyatına temin edeceğiz. Hemen eş zamanlı olarak Ankara'mızda Özellikle ata tohumları öncelikli olmak üzere tohum fabrikasını kuracağız. Ankara köylüsüne, çiftçisine her türden tohumu ücretsiz olarak temin edeceğiz. Yaparsa hükümetimiz yapar. Yapmadığı takdirde Ankara köylüsüne, Büyükşehir Belediyesi olarak mazot desteği de sağlayacağız. Hemen eş zamanlı olarak Ankara'mızda özellikle ata tohumları öncelikli olmak üzere tohum fabrikasını kuracağız. Ankara köylüsüne çiftçisine her türden tohumu ücretsiz olarak temin edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KÖY NÜFUSUNU YENİDEN TARIMA DÖNDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Köylerine geri göç eden genç çiftçilere de 1 yıl geri ödemesiz, 3 yıl vadeli ve faizsiz tarımsal destek finansmanı sağlayacaklarını belirten Kılıç, "Bununla birlikte Ankara'dan köylerine dönmek isteyen vatandaşlarımız da ücretsiz nakliye imkanı sağlayacağız. Ayrıca bunun yanı sıra da baba ocağı onarım desteği vereceğiz. Tamamen hibesiz bir şekilde olacak. Buradaki amacımız nedir? Ankara'nın köy nüfusu yüzde 30'dan, yüzde 6,5'e kadar geriledi. Biz işte bu köy nüfusunu yeniden tarıma döndürmeyi hedefliyoruz. Yeniden Ankara'nın köyünde tarımsal üretimi yapılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Ankara köylüsü sebze ve meyve ve hayvancılık üretimine yeniden başlayacak. Ankara'nın köyünde tavuk çiftliklerinin de bu yönüyle artmasını temin edeceğiz. Ayrıca Çubuk Organize Sanayi Bölgesi'ni aktifleştirip, Polatlı ve Haymana'da Büyükşehir Belediyesi olarak hayvancılık organize ihtisas sanayi bölgesi kurulması yönünde arazi teminlerini yapacağız. İlgili bakanlıklar ve Valilikle koordineli bir şekilde Ankara'da hayvancılığın da yeniden ayağa kalkması için çaba göstereceğiz. Dörtte üçü, birinci sınıf tarım arazisi olan Ankara'mızda çarşı pazarda fiyatlar bugün olduğundan çok daha makul düzeyde olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ankara'nın jeotermal su kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Fakat jeotermal sıcak su kaynaklarından istifade edemiyoruz. Tarımsal üretimde jeotermal su kaynaklarını, sıcak su kaynaklarımızı inşallah Ankara köylüsünün, çiftçisinin faaliyetlerine tahsis edeceğiz. Bütün bunlar olduğu takdirde Ankara gerçek manada tarımın da başkenti olmuş olacak. Bunun için gayret göstereceğiz" dedi.

Köy nüfusunu tarıma döndürmeyi hedefliyoruz

'ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAK MECBURİYETİNDEYİZ'

Suat Kılıç, Ankara Toptancı Hali'nin ihtiyaçlarına ilişkin, "Halimizin altyapısal ve üst yapısal ihtiyaçları var. Dernek başkanımızdan problemlerle ilgili bilgileri aldık. Kim büyükşehir belediye başkanı seçilirse seçilsin; burası Ankara'nın kalbidir. 195 iş yeri var burada. Her gün bütün Ankara buraya toplanıyor. Sebze ve meyveler şehre buradan dağılıyor. Hangi belediye başkanı seçilirse seçilsin, buradaki ihtiyaçları karşılama yönünde elimizi taşın altına koymak mecburiyetindeyiz" açıklamasında bulundu.