Gündem Kuaför ve kahvehaneler gazetelerine kavuştu

Kuaför ve kahvehaneler gazetelerine kavuştu

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, salgın yönetimi ve çalışma rehberini 1 Temmuz normalleşme sürecine göre güncelledi.

Kuaför ve kahvehaneler gazetelerine kavuştu

Cihat Aslan - Buna göre, AVM, berber, kuaför, güzellik salonu, kırtasiye ve benzeri tüm iş yerlerinde daha önce 1 metre olan sosyal mesafenin 2 metreye çıkarılmasını önerirken, birçok sektörde de HES kodu kontrolü zorunluluğu getirildi. Ayrıca yaklaşık 1 yıldır devam eden kahvehaneler ve kuaförlerdeki gazete ve dergi bulundurma yasağı da kalktı. Bu iş yerleri ortak kullanım amacıyla gazete, dergi ve benzerleri bulundurabilecek. Bunları kullananlara temastan önce ve sonra el antiseptiği kullanması ve el yıkamasına ilişkin hijyen uygulamaları hatırlatılacak. Türkiye’de gazetelerin en fazla okunduğu yerlerin başında gelen kahvehaneler ve kuaförlerdeki gazeteler yasağın kalkmasıyla eski yerlerini aldı. Milliyet olarak kahvehaneleri ve kuaförleri gezdik.

Haberin Devamı

Gazete yok mu?

Zeytinburnu’nda bulunan Salon Makkass Kuaför Salonu’nun sahibi Mehmet Bağcı, eskiden kuaföre günlük 2-3 gazete alıyordu. Bir yıldır gazete almadıklarını belirten Bağcı, “Gelen müşteriler sıra beklerken gazete okuyordu. Bazen ‘Gazete yok mu?’ diye soran oluyordu. Ama artık tekrar eskiye döndük. Tekrar gazete almaya başlayacağız. İnşallah pandemi biter, tamamıyla normale döneriz” dedi. Kuaförde oturan Metin Şahin ise gazete uygulamasının tekrar geri dönmesinden memnun olduğunu söylerken “İnsanın kahveye veya kuaföre gittiğinde sıra beklerken ilk gözü gazete arardı” diyerek karardan memnuniyetini dile getirdi.

‘Gizli aldık’

Aynı ilçede bulunan M. Kıraathanesi’nde de gazeteler masaların üzerindeki eski yerlerine döndü. Kahveye girdiğimizde çay içmeye gelenlerin bir yandan da gazete okuduğunu gördük. İşletme sahibi, “Gazeteleri her gün gizli gizli de olsa aldım. Millet okuyordu ama masanın üstüne koymuyorduk. Önceden 4-5 gazete alırdım. Millet biraz sosyal medyaya kaydı” diye konuştu. Kıraathanede çay içen Kamber Amca, “İnsan kahveye geldi mi çay içer gazete okur. Ülkemizde gazetelerin en çok okunduğu yer kahvelerdir. Kahvede zaten oyun oynamak yasaktı, bir de insanlar gazete okumayacaksa ne yapacak. Oyunlar geri gelse bile kimileri çayını içip gazetesini okumak için geliyor” dedi. Fatih’teki Hairstyle Kuagör Salonu’nda ise dergiler ve kataloglar tekrar masaların üzerine çıkarıldı. Mekanın sahibi Hüseyin Ulusoy, “Pandemi nedeniyle eskiden saat sıkıntımız vardı. Müşterilere yetişemiyorduk. İnsanlara yardımcı olmalıyorduk. Ama şu an bayağı toparladık. Dergi ve gazetelerin de okunması ve getirilmesi yasaktı. Kendi kataloglarımız da dahil hepsini tekrardan masaların üzerine çıkardık” diye konuştu. Haberleri sosyal medyadan da takip ettiğini belirten Akif Yağız isimli vatandaş da “Gazetenin tadı başka. Sosyal medyada hangi haberin doğru, hangisinin yanlış olduğunu çözemiyor insan. Bazen paylaşılan birşeye bakıyoruz ki meğer doğru değilmiş. Gazeteler bir açıdan daha da güvenilir” dedi.

Haberin Devamı

Kuaför ve kahvehaneler gazetelerine kavuştu

Haberin Devamı

‘En büyük zevkim’

Eminönü’ndeki Küçükpazar’daki bir başka kahvehane ise ağzına kadar doluydu. Kahvehanedeki her masada müşteri vardı. Masalarda yerini alan gazetelerde dikkat çekiyor. 40 senedir gazete okuduğunu belirten Oğuz Kayapınar, kahveye geldiğinde gözünün gazete aradığını söyleyerek, şunları dile getirdi:

“Gazeteyi hem okumak hem de en son kullanmak için alıyorduk. Yasaklar nedeniyle çok büyük sıkıntı oldu. Kahveye geldiğimde gazete okuma zevkim vardı. Ama yasaklar olunca insanın çok uğrayası da gelmiyor. Bu mekânlarda gazeteyi yasaklamalarında bazı haklılıklar olabilir. Sonuçta elden ele geziyor. Ama insanlarda kahvede gazete keyfi yapmak istiyor.”