Gündem Küçük çocuğu da bağımlı yapmışlar

Küçük çocuğu da bağımlı yapmışlar

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocuk ve ergen bağımlıların tedavi edildiği İstanbul’daki ÇEMATEM’e sadece 3 ayda bin 800 kişinin tedavi için başvurduğu ortaya çıktı. Tedaviye getirilen en küçük hasta ise 10 yaşındaki bir çocuk

Küçük çocuğu da bağımlı yapmışlar

Uyuşturucu tacirlerinin pençesine düşen çocuk ve ergenlerin yatarak tedavi olabileceği Erenköy Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne (ÇEMATEM) sadece 3 ayda bin 800 bağımlının tedavi için başvurduğu ortaya çıktı. ÇEMATEM’e yatırılan en küçük hastanın ise 2 yıl önce madde kullanımına başlayan 10 yaşında bir çocuk olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tedavi sonuç verdi

ÇEMATEM, yaklaşık 4 milyon çocuk nüfusuna sahip İstanbul’da çocuk ve ergenlerin yatarak tedavi olabileceği iki merkezden biri. ÇEMATEM’de Mart ayından itibaren yatarak tedavi dönemi başladı. 3 aylık sürede bugüne kadar yatarak tedavi olan hasta sayısının 127, ayakta tedaviye başvuran hasta sayısı ise yaklaşık bin 800 kişi olduğu öğrenildi.

Öte yandan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Bölümü’nde görevli Dr. Handan Metin’in, makalesi de uyuşturucu tacirlerinin zehirlediği çocuk sayısındaki artışı gözler önüne serdi. Araştırmada, şimdiye kadar Erenköy ÇEMATEM’e yatırılan en küçük hastanın 2 yıl önce madde kullanımına başlayan 10 yaşında bir çocuk hasta olduğu belirtilerek; “Yatan hastaların tedavisinde dikkat çeken durumlardan biri ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu’ tanısı alan hastaların uygun tedavi başlandıktan sonra belirgin düzelme göstermeleri olmuştur. Örneğin; okula hiç gitmemiş, evden kaçarak sokaklarda yaşayan, 8 yaşında madde kullanımına başlamış olan, 12 yaşında Suriye kökenli bir hastamıza düzenlenen tedavi sonrası davranış sorunları azalmış, okuma-yazma konusunda hızlı ilerleme göstermiştir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) rakamlarına da yer verilen araştırmada, 15-16 yaş grubunda herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az 1 kez deneyenlerin oranının yüzde 1.5 olarak saptandığı, Türkiye’de problemli uyuşturucu madde kullanıcılarının sadece yüzde 5 ile 8 arasındaki diliminin tedaviye erişebildiği ve yatarak tedavi olabildiğine yer verildi.

Sigara yaşı 11.8 esrar yaşı 13.6

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Dr. Ömer Karadaş’ın, “Diyarbakır ÇEMATEM deneyimi ve olgu örnekleri” başlıklı araştırmasında merkeze birçok ilden hasta gelmesine rağmen, merkezde sadece 10 yatak kapasiteli erkek bölümü bulunduğuna değiniliyor.

Son 14 aylık verilere göre 289 hastanın merkeze başvurduğu, 198’inin izlemeye alındığı, 100 bağımlının ise yatarak tedavi edilmeye başlandığı açıklandı. Sigara bağımlılığında yaş ortalamasının 11.8, uçucu madde bağımlılığında 13, esrarda 13.6, alkolde 14, ekstazide 14.6, eroinde 16.5 olduğuna değinilen araştırmada, en sık tanının ise karışık madde bağımlılığı olduğuna yer verildi.