Gündem Kurbanlıklar sinekle geldi

Kurbanlıklar sinekle geldi

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kara sinek artışı rahatsız edici boyuta ulaştı. Özellikle Avrupa Yakası’ndaki ilçelerde bu şikayetler artarken çoğu esnaf dükkanlarında duramaz hale geldi.

Kurbanlıklar sinekle geldi

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Vatandaşlar restoranda, kafede, evde, dükkanda, otobüste kabus haline gelen kara sinek için belediyeye şikayet yağdırdı. Şirinevler’de bir esnaf, son üç gündür dükkanının içinde sinekten dolayı duramadığını belirtirken sinek lekeleri yüzünden kıyafetini değiştirmek zorunda kaldığını söyledi. Merter’de de yaşayan Muharrem Yılmaz’da dükkana gelen müşterilerin kafasından en az beş sinek çıktığını söyledi. İBB’ye gelen şikayetlerde sineklerin artık yaşam kalitesini düşürmeye başladığına dikkat çeken vatandaşlar, “Sinekten cam açamıyoruz. Balkonda, bahçede oturamıyoruz. İlaçlama yapılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Kurban yerleri

İBB Sağlık Daire Başkanı Uzm. Dr. Önder Yüksel Eryiğit, kurban satış ve kesim yerlerinin kentin merkezi bölgelerinde yer alması ve sıcak dönemden dolayı kara sinek türünde bir artış olduğunu belirtti. Karasineklerin organik atıkların olduğu her alanda üreyebildiğini söyleyen Eryiğit, “Çöp konteynerleri için ilçe belediyeleri ile işbirliği yapılarak sorumluluk alanlarında temizlik ve dezenfeksiyon yapılıyor. Ayrıca kurban bayramının yaz aylarına gelmesi nedeniyle kurban satış ve kesim alanları karasinek üremesi için çok uygun alanlar oluştu. Bu nedenle problem yaşanmaması için larva ve erişkin mücadelesini ayrı ayrı yapıyoruz.” dedi.

Özel ekip kuruldu

İBB’nin Avrupa Yakası’nda, Kayaşehir ve Alibeyköy olmak üzere 2; Anadolu Yakası’nda ise Pendik, Sancaktepe ve Ataşehir’de 3 ayrı kurban satış ve kesim tesisi bulunuyor. Vektörlerle Mücadele Birimi, kurban kesim ve satış noktaları için gerekli planlamaları yaparak, 52 larva ekibi, 74 gece ULV ekibi olmak üzere toplamda 126 ekip ve 202 personelini bu noktalara görevlendirdi.

Haberin Devamı

Kurban bayramında hastanelik olmayın!

Kurban Bayramı’nda tedbirsiz davranıldığında maalesef bazı üzücü yaralanmalar, hastalıklar gibi istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. Özel Göztepe Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimi Dr. Cihan Selçuk Ekşi, Kurban Bayramı ve kurban kesimi sırasında oluşabilecek sağlık sorunları ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler verdi.

Ekşi, “Hepimizin aklına ilk gelecek hadise “kesi yaralanmalarıdır.” Kesim işini öncelikle profesyonellere bırakmak en doğrusu olacaktır. Vücutta oluşabilecek yaralanma özellikle atardamarda daha ciddi sonuçları olur. Ambulansa ya da bir sağlık kuruluşuna ulaşmak çok zaman alacaksa ve kanama fazla ise turnike uygulamalı. İkinci dlarak hayvan tarafından tepilme durumunda hasta kendinde gibi görünse de durumu iyi değerip sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız” dedi. Uygunsuz ortamda kesilen etlerin de ciddi sağlık sorunu oluşturduıuna dikkat çeken Ekşi, bayram ziyaretlerinde solunum yolu ile geçen enfeksiyonlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.