Gündem Kürtçe oyuna ayakta alkış

Kürtçe oyuna ayakta alkış

28.02.2010 - 00:54 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da ünlü sanatçı Haldun Dormen’in sahneye koyduğu Kürtçe oyunu “Çîrokeke Zivistanê’nin (Bir Kış Masalı) prömiyeri sahnelendi. Tamamen Kürtçe sergilenen müzikal, büyük beğeni topladı ve sanatçılar ayakta alkışlandı

Kürtçe oyuna ayakta alkış

Usta tiyatrocu Haldun Dormen’in (82), Cevat Fehmi Başkut’un “Buzlar Çözülmeden” adlı oyunundan uyarladığı “Bir Kış Öyküsü” adlı müzikalin Kürtçesi “Çîrokeke Zivistanê (Bir Kış Masalı)” ile Diyarbakır’da seyirci karşısına çıktı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda (DBŞT) gerçekleşen müzikalin promiyerine kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, BDP Genel Başkan Yardımıcısı Gülten Kışanak, Milletvekili Sebahat Tuncel, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile eski DEP Milletvekili Leyla Zana, Kuzey Irak’tan gelerek serbest kalan eski örgüt üyeleri Kandil Barış Grubu ile çok sayıda vatandaş izledi.

‘Kemal Sunal için yazdık’
Ekibiyle birlikte oyunun hazırlığı için uzun süredir Diyarbakır’da bulunan usta tiyatrocu Dormen ve oyuncular ayakta alkışlandı. Dormen Kürtçe “Şev baş” (İyi geceler) diyerek şöyle devam etti:
“Maalesef bu kadar ezberleyebildim. Sonra oyunu sahneye koyduk ama becerdik galiba, herkesin sayesinde hayatımın en güzel, en heyecan verici bir olayı oldu. Bu oyunu Kemal Sunal için yazdık. Rahmetli Kemal Sunal ile oynayacaktık, kendisi tiyatroya dönmek istiyordu. Ben çok mutluyum, çok teşekkür ediyorum. Mükemmel bir kadro var. Bu yaşta bana yepyeni bir pencere açtı. O pencereden baktğımada çok mutluyum.”
Daha sonra sahneye çıkan Baydemir de kısa konuşmasında “70 yıllık, 80 yıllık karlar eridi. İnsanların bir arada yaşayacağının baharı geldi. İşte barış köprülerinin bir tanesini de Haldun Dormen ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir belediyesi tiyatro ekibi atmıştır. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
Ahmet Türk de “Çok güzel, çok beğendim, Türkiye’de çok güzel gelişmelerin yaşandığını görüyoruz. Aslında Kürt halkının kültürüne kimliğine değer verilirse birçok sorunun çözüldüğünü görürüz” diye konuştu.

‘Yüreğimizle izledik’
Vali Mutlu oyunu daha önce sinemada seyrettiğini, sanat dilinin evrensel olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Zaman zaman farklı dillerdeki İngilizce, Fransızca, Almanca sinema filmlerini ve tiyatro oyunlarını keyifle izliyoruz. Bu tür piyesleri, oyunları, şarkıları, sanat etkinliklerini ekranlarımızdan zaten bir yıla yakın ve daha fazla zamandır izliyoruz. Neticede bir kültürel etkinliktir. İyi bir başlangıç oldu.”
Gazetecilerin “Kürtçe bildiğiniz kelime var mı” sorusuna Mutlu, “Şüphesiz pek çok kelime var. Sanat gerçekten sanat için ve toplum için de yapıldığında her ikisinde de güzel. Ama ortaya güzel bir şey gayesiyle yapıldığında bence fevkalade iyi. Neticede bu bir sanat eseri. Biz onu yüreğimizle izliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kürtçe oyuna ayakta alkış