Gündem Lanetliyoruz

Lanetliyoruz

08.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Terör çirkin yüzünü bu kez Beyazıt’ta gösterdi. Teröristler sabah erken saatlerde Vezneciler’deki görev yerine giden çevik kuvvet polislerinin içinde bulunduğu iki midibüs geçerken önceden park ettikleri bombalı aracı patlattı   ›› Bilyeli bombayla hazırlandığı belirlenen düzeneğin patlatılması sonucu ortalık savaş alanına döndü, 6’sı polis 11 kişi hayatını kaybetti. Bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığı bildirilirken, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı

Lanetliyoruz

İstanbul dün güne bombalı saldırıyla uyandı. Beyazıt Vezneciler’de görev yerine giden çevik kuvvet polislerini taşıyan araçlara bombalı araçla yapılan saldırıda 6’sı polis 11 kişi hayatını kaybetti, 3’ü ağır 36 kişi yaralandı. Patlamadan geriye savaş yerini andıran bir görüntü ile gencecik insanların yarım bırakılan hayatları kaldı.

“Saldırının failleri döktükleri kanın bedelini misliyle ödeyecek” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, terörle mücadelenin kıyamete kadar süreceğini söyledi. Kiralık araçtaki bombanın uzaktan kumandalı düzenekle patlatıldığı saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı. Teröristlerin etkisini artırmak için bombanın içine bilyeler koydukları belirlendi.
Terör çirkin yüzünü bu kez İstanbul Fatih’te gösterdi. Vezneciler’de İstanbul Üniversitesi’ndeki görev yerlerine giden çevik kuvvet polisleri teröristlerin hedefi oldu. Şehzadebaşı Caddesi’nde park halinde bulunan bomba yüklü araç, dün sabah saat 08.40 sıralarında, çevik kuvvet ekiplerini taşıyan 2 midibüsün caddeden geçtiği sırada uzaktan kumandayla infilak ettirildi.

Haberin Devamı

Lanetliyoruz


Vezneciler’de dehşet


Ortalığı savaş yerine çeviren patlamanın etkisiyle, midibüslerden biri savrularak cadde üzerinde bulunan bir ağaca çarptı. O sırada caddeden geçen sivil bir aracın da paramparça olduğu patlamada, yakın çevredeki ev ve işyerilerinde büyük hasar meydana geldi. İstanbul Üniversitesi’ndeki amfilerin çatısının çökmesi, arka sokaklarda dahi cam çerçevelerin hasar görmesi patlamanın şiddetini gösterirken, o sırada caddede bulunan çok sayıda sivil vatandaş da saldırının hedefi oldu.

Patlamanın ardından bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Çıkan yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürülürken, yaralılar çevredeki 5 hastaneye kaldırıldı. Patlamaya tanık olanlar yaşadıkları dehşeti anlatmakta güçlük çekti. Aracının ön camı ve tavanı kırılan bir görgü tanığı, “Tam önümdeki araba patladı, Polis arabası vardı” sözleriyle yaşananları tarif etti.
Patlama anına tanık olan, ışıklarda beklerken aracıyla savrulan Sinan Tanrıverdi ise, “Işıklarda beklerken büyük bir gürültü duyduk. Ardından patlamanın basıncıyla aracımız birkaç metre havaya fırladı. Küçük sıyrıklarla atlattık ama durumu ağır çok kişi vardı” dedi.

Haberin Devamı

Lanetliyoruz

‘Tablo çok korkunçtu’

Olay yerinin hemen karşısında simit tezgahı açan Hüseyin Suver de, “Büyük bir gürültü oldu. Etrafımıza şarapnel parçaları düşmeye başladı. Simit alan kızları, bir şey olmasın diye tezgahın yanına çektim” dedi. İstanbul Üniversitesi’nde görevli çevik kuvvet timinden bir polis, maruz kaldıkları saldırıyı şöyle anlattı:

“Ben ikinci araçtaydım. Önümüzdeki araçla aramızda birkaç metre vardı. Tam caddeden geçerken yol kenarında bulunan park halindeki bir aracın patlama sesi geldi. Patlamanın basıncıyla bizde savrulduk. Olayın şokuyla dıyarı çıktık ve öndeki otobüste bulunan meslektaşlarımızın yanına gittik. Karşılaştığımız tablo gerçekten korkunçtu. Sağlık ekipleri geldi, yaralılarımızı hemen ambulanslar hastanelere ulaştırmaya çalıştık. Şehitlerimiz için çok üzülüyoruz.”

İkinci şüpheli araç patlatıldı

Bombalı saldırının gerçekleştiği Vezneciler Şehzadebaşı Caddesi’nde güvenlik koridorunu genişleten polis, vatandaşlara saldırının düzenlendiği çevik kuvvet aracının karşısındaki şüpheli araçta kontrollü patlama yapılacağı uyarısında bulundu.
Uyarı bölgedeki cami hoparlöründen yapılan anonsla gerçekleştirildi. Daha sonra özel kıyafetli bomba imha uzmanı, araç içindeki şüpheli çantayı fünyeyle patlattı. Araçta herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Yaralılar için seferberlik

Lanetliyoruz


Polis otobüsünü hedef alan terör saldırısında 2 polis memuru da ağır yaralandı. Saldırı sonrası İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınan polis memuru Adem Kar ve Güner Kayar için meslektaşları adeta seferber oldu. Kar için 0 Rh (-) kan ihtiyacı çağrısı yapılması üzerine hastaneye koşan yüzlerce polis memuru, yaralı arkadaşları için metrelerce uzayan kuyruk oluşturdu.

Araçtaki bombayı demir bilyelerle desteklemişler

Sabah saatlerinde Türkiye’yi yasa boğan hain saldırıda kullanılan aracın kiralık olduğu ve uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirlendi. Can kaybını daha da artırmak için bombanın bilyelerle desteklendiği ortaya çıktı

Haberin Devamı

Hain saldırı sonrası bomba imha uzmanları ve olay yeri inceleme ekipleri bölgede delil incelemesi yürüttü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın saldırıya ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi

Lanetliyoruz
Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın da aralarında bulunduğu 7 savcı olay yerine gitti. Soruşturma dosyası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan Hasan Yılmaz’a verildi.

İlk belirlemelere göre saldırıda kiralık bir otomobilin kullanıldığı, düzeneğin de uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlenirken, polis saldırıya yönelik soruşturmada 4 kişiyi gözaltına aldı. Teröristlerin can kaybını artırmak için bombayı bilyelerle destekledikleri anlaşıldı. Saldırıda kullanılan otomobilden geriye sadece motor kısmından bir parçanın kaldığı belirlendi.

Otoparka çekildi

Polis, çevredeki işyerlerinin kameraları ile MOBESE görüntülerini incelemeye alırken, ekiplerin saldırıya uğrayan çevik kuvvet midibüsü, bombalı saldırıda kullanılan aracın parçaları ile hasar gören bir araç üzerindeki çalışmasının tamamlanmasının ardından brandaya sarılan araçlar, otoparka götürüldü. Savcılık, aracı olay yerine getirip park eden kişi veya kişilere ulaşmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

İŞYERLERİNDE BÜYÜK HASAR

Lanetliyoruz


11 kişinin hayatını kaybettiği Vezneciler’deki kor-kunç patlamada yakındaki ev ve işyerleri de büyük hasar gördü. Cam kırıkları tüm caddeye yayıldı.

Üniversitede sınavlar iptal

Öte yandan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’ne çok yakın bir noktada meydana gelen patlama, bütünleme sınavlarının olduğu gün yaşandı. Patlama sonrası sınavların iptal edildiği açıklandı.

‘Vahşice, insanlık dışı bir saldırı’

İstanbul’un göbeğindeki terör saldırısında hayatını kaybeden polis memuru Kadir Cihan Karagözlü’nün babası Zeki

Lanetliyoruz
Karagözlü, ‘Vahşi ve insanlık dışı’ diye gözyaşı döktü

Vezneciler’deki hain saldırıda polis memurları Kayserili Ramazan Kırboğa, Kırıkkaleli Emrah Pekdoğan, İstanbullu Kadir Cihan Karagözlü, Yozgatlı Duha Beker, Gökhan Topçu ve aracı kullanan Afyonkarahisarlı Yaşar Özlem şehit olurken, Esra Tekin, Hakan Tekin, Elif Tutuş İnce, Ahmet Bayraktar ile kimliği tespit edilemeyen bir vatandaş hayatını kaybetti. Şehit olan 6 polis ve 5 sivilin cenazeleri Yenibosna’daki Adli Tıp morgundaki işlemlerin ardından ailelere teslim edildi.

‘İftarı birlikte yaptık’

Patlamada şehit olan 28 yaşındaki polis memuru Kadir Cihan Karagözlü’nün Zeytinburnu’ndaki evine ateş düştü. Altı ay önce evlenen 2 yıllık polis memurunun acılı babası Zeki Karagözlü büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, “Ramazanda hiç olmaması gereken şeyler oluyor. Vahşice, insanlık dışı bir hareket. Acımız çok büyük. En son iftarı birlikte yaptık. Sabah sahura kalktı, namazını kıldı ve gitti. İki saat sonra vefat ettiğini öğrendik” dedi.

Şehit Karagözlü’nün cenazesi bugün evinde helallik alınmasının ardından Zeytinburnu Merkezefendi Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Saldırıda şehit olan polis memuru Yaşar Özlem’in, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu kaydedildi. 1 yıllık polis memuru Özlem’in, babasını çocuk yaşta trafik kazasında kaybettiği belirtildi.

Polis olmadan önce Sandıklı Fatih Mahallesi’ndeki iki katlı evin üst katında annesiyle birlikte oturan Yaşar Özlem’in, göreve başlamasının ardından annesini de alarak İstanbul’a geldiği öğrenildi.

Acı haberle yıkıldılar

Hain saldırıda şehit olan henüz 2 yıllık polis memuru 22 yaşındaki Emrah Pekdoğan’ın acı haberi Kırıkkale’deki ailesini yıktı. Şehit babası Mehmet Pekdoğan, ’Kimi kime şikayet edeyim. Yavrum bir hafta önce bir yakınımızın düğününe gelmişti ve gitti. Kurban olduğum Allah törer belasını ıslah etsin. Başka ne diyeyim, vatan sağ olsun” dedi. Şehit Pekdoğan’ın cenazesi bugün Kırıkkale Nur Camii’nde kılınacak namazdan sonra şehitlikte toprağa verilecek.

Türkçe-Kürtçe ağıtlar

Lanetliyoruz

Şehit polis memuru Ramazan Kırboğa’nın (35) Kayseri’deki baba evine acı haber ulaştı. Kayseri’nin merkez Kocasinan ilçesi Yenidoğan Mahallesi’nde oturan Makbule ve Süleyman Kırboğa çifti, 11 çocuğundan oğulları Ramazan’ın şehit olduğu haberini alınca yıkıldı. Kırboğa bugün Ziya Gökalp Mahallesi Abdulkadir Geylani Camii’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Polis Şehitliği’ne defnedilecek.

Polis memuru Duha Beker’in Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde yaşayan yakınlarına da şehadet haberi verildi. Şehit Beker’in (22), Yeni Mahalle’de oturan amcası Hayrettin Beker’e acı haber yetkililerce verildi. Beker’in oturduğu ev ve sokağa Türk bayrağı asıldı, belediye tarafından evin önüne taziye çadırı kuruldu. .

Şehit Beker’in bir yıllık polis memuru ve bekar olduğu kaydedildi.
Lanetliyoruz


Vezne görevlisiydi

Vezneciler’deki saldırıda hayatını kaybeden 1987 doğumlu Elif Tutuş İnce de saldırı bölgesine yakın bir bankada vezne görevlisi olarak çalışıyordu. 1.5 yıllık evli olan Tutuş İnce işe giderken bombanın hedefi oldu. Tutuş’un cenazesi bugün Malatya’da defnedilecek.

Saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de 53 yaşındaki Ahmet Bayraktar. Laleli’de bir mağazada müdür olarak çalışan Bayraktar da iş yerine giderken hayatını kaybetti.

‘Çevik kuvveti taşıyordu’

Olayla ilgili ilk resmi açıklamayı İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptı. Olay yerinde yetkililerden bilgi alan Vali Şahin, “Bugün saat 08.40 sıralarında Vezneciler semtimizde yoldan geçen çevik kuvvet polisimizi taşıyan araçlara, bombalı araçla saldırı yapılmıştır” açıklamasını yaptı. Saldırının ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı telefonla arayarak, bilgi alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret etti. Hastanede yaklaşık 40 dakika kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılarla bir süre sohbet etti.

Karı-koca birlikte terör kurbanı oldu

Lanetliyoruz


Hayatını kaybeden 40 yaşındaki Esra ve Hakan Tekin çifti, her sabah olduğu gibi dün sabah da işe gitmek için aynı güzergahı kullandı. Olimpos Yayıncılık’ın sahibi Hakan Tekin, İstanbul Üniversitesi’nde memur olarak çalışan eşi Esra Tekin’i işe bıraktığı sırada bombalı terörün hedefi oldu. Karı kocanın cansız bedeni cenaze arabasında da yan yana yer aldı.

Şehzade Camii hasar gördü

Lanetliyoruz

Hain saldırıda, Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta kaybettiği oğlu için Mimar Sinan’a yaptırdığı Şehzade Camii de zarar gören yapılardan biri oldu. Mimar Sinan’ın çıraklık dönemi eseri olarak bilinen yapıda, caminin güney kısmında iç ve dış pencereler zarar gördü.

Camide tarihi vitrayların hasar gördüğünü belirten Mürsel Sarı, “Caminin statiğinde bir hasar olmadığı belirlendi. Patlamadan birkaç saat sonra mimarlarımız geldi, fotoğraflar çekilip, tespitler yapıldı. Yarın iskele kuralarak gerekli tamirat yapılacak” dedi. Patlamada yine Vezneciler’deki Damat İbrahim Paşa Camisi’nde de hasar meydana geldi. İbadete kapatılan camide temizlik ve tadilat çalışmaları yapıldı. İstanbul Üniversitesi’nin bazı binalarında ve Vefa Lisesi’nde de hasar oluştu.

‘ABD, Türkiye ile omuz omuza’

İstanbul Vezneciler’de çevik kuvvet polislerini taşıyan aracı hedef alan bombalı saldırıya Türkiye’de görev yapan çeşitli ülkelerin büyükelçilerinden de tepki geldi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul’daki bombalı saldırının ardından Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Bu menfur saldırıyı kınıyor, terörle mücadelede Türkiye ile omuz omuza durmayı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı. Mesajında, İstanbul’daki “vahşi terör saldırısı”ndan derin üzüntü duyduğunu belirten Bass, “Yaralılara acil şifalar diliyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz” diye yazdı.

Moore: Yine şoktayım
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un, twitter’da paylaştığı mesajda ise, “İstanbul sokaklarında bir başka bombalı saldırıdan dolayı yitirilen hayatlar karşısında yine şoktayım. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifa dilerim” ifadesi yer aldı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ise twitter hesabından, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin mesajını yayımladı. Mesajda, “İstanbul’daki vahşi saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenler için yastayız, kalbimiz ailelerle” denildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği de saldırıya ilişkin twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘Kutsal ramazanda zulüm’
“İstanbul’daki terör eylemini kınıyor ve hayatını kaybedenlerin akrabaları ve yakınlarının acılarını paylaşıyor. Müslümanlara kutsal ramazan ayında gösterilen zulüm, kalplerimizde derin yaralar açmış. Bu menfur terör eylemin herhangi açıklaması olamaz.”

Başsağlığı mesajını twitter’dan paylaşan Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli de, “Bu trajedinin kurbanlarının yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadesini kullandı. (ANKARA Milliyet)

‘Her türlü saldırıyı kınıyoruz’

Vezneciler’de polis otobüsünü hedef alan terör saldırısının ardından İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi de bir açıklamada bulundu. Yaşam hakkının en yüce değer olduğu belirtilen açıklamada “Bu değere dönük her türlü saldırıyı kınıyoruz. Bugün Vezneciler’de yaşanan patlama Beyazıt yerleşkesindeki birçok fakültemizin, kız öğrenci yurdunun, metro durağının, otellerin, yerli ve yabancı turistlerin özetle; sivil yaşamın bulunduğu bir noktada gerçekleşmiştir.
Üniversitemizde bütünleme sınavlarının olduğu bir dönemde gerçekleşen patlamada yitirdiklerimiz için ülkemizin ve tüm insalığın başı sağolsun. Parlamentonun, iktidarın, yerel yöneticilerin, bu konuda taraf olduğunu düşünen tüm kişi ve kurumların alışılagelmiş açıklamalar yerine duyarlılık göstemelerini ve ivedilikle barış adına bir tutum sergilemelerini talep etmek bir insan hakkıdır. Yaşananlar hiçbir mazereti, açıklamayı, hırsı ve de öfkeyi haklı kılamaz. Yaşam hakkına, barış içinde yaşama hakkına saygı için herkesi sorumluluk almaya ve göreve çağırıyouz. Patlamada kaybettiklerimiz için başsağlığı dilerken yaralılar için de acil şifalar diliyoruz” denildi.

Turistler eşyalarını alıp otelden ayrıldı

Bombalı saldırı sonrası, çevredeki otellerde kalan bazı turistler eşyalarını alarak otellerden ayrıldı. Otel çalışanları, turistlerin güvenlik gerekçesiyle ayrılmak istediklerini söyledi.

Bu arada patlamanın meydana geldiği yerdeki bir süredir kapalı olan Celal Ağa Oteli’nde de büyük hasar meydana geldi. Otelin arka cephesindeki camlar bile kırıldı. Otelde müşteri bulunmaması, can kaybının daha büyük olmasını önledi. Otelin 2 yıldan fazla bir süredir kapalı olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Hamama müdahale olmuş. Anıtlar Kurulu’nda onaylanan projeden daha fazla kat bulunduğu için mühürlenmişti. Açık olmuş olsaydı, Allah korusun; tam turizmin yeniden hareketlendiği bir dönemde turistlerin de içinde olduğu ağır bir sonuçla karşılabilirdik. Otel oldukça hasar aldı. Çok şükür ki boş bir oteldi. Lanetli terörden ülkemiz inşallah bir an önce kurtulur” dedi.

Polisler kaza yaptı

Celal Ağa Konağı Oteli’nin sahibi Celal Yüksel ise, “Anlatılacak gibi değil, sanki otelin içinde patlamış bomba” dedi. Büyük tahribat alan otelde incelemelerde bulunan Yüksel, otelin kapalı olmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu söyleyerek, “Sanki bilinçli olarak yapılmış. Her taraf mahvolmuş” diye konuştu.

Cenazeleri Adli Tıp Kurumu’na taşıyan ambulanslara eskortluk eden motosikletli bir trafik polisi, Şehzadebaşı Caddesi’nde yağışlı hava nedeniyle kayganlaşan yolda kaza yaptı. Kaza sonrasında yaralı polise ilk olarak meslektaşları ve sağlık ekipleri müdahalede bulundu. İlk müdahalenin ardından Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan polisin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Yazarlar