Gündem Mavi Vatan'da yeni dönem! Türk denizleri onlara emanet

Mavi Vatan'da yeni dönem! Türk denizleri onlara emanet

19.01.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TCG Derya, MARLİN S-İDA, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve TCG İstanbul'a kavuştu.

Mavi Vatanda yeni dönem Türk denizleri onlara emanet

Yalova Sefine Tersanesi'nde Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni gerçekleşti. CG Derya, MARLİN S-İDA, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve TCG İstanbulTürk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilerek Mavi Vatan'ın savunmasında Türkiye'nin gücüne güç kattı.

Haberin Devamı

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün sadece gemilerimizin teslimatıyla yetinmiyoruz, dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracımızı donanmamıza teslim ediyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü; Bu çalışmalarımızı Barbaros Hayrettin Paşa'nın 'denizlere hakim olan, cihana hakim olur' sözünü şiar edinerek yürütüyoruz. Bu anlayışla Mavi Vatan'ın güvenliğini temin için birçok projeyi hayata geçirdik. Projelerimizde yüzde 80'e varan yerlilik oranına ulaştık. Gemilerin sadece inşasını, kaba işçiliğini yapmakla kalmıyoruz. İnşa edilen tüm gemilerde ihtiyaç duyulan sensör, faydalı yük, silah ve mühimmatı da yerli ve milli olarak üretebiliyoruz.

Haberin Devamı

Bu çerçevede çok maksatlı amfibi hücum gemisi, denizde ikmal muharebe destek gemisi, Barbaros sınıfı fırkateyn modernizasyonu, istif sınıfı fırkateyn ve lojistik destek gemisi, yeni tip denizaltı, Preveze sınıfı denizaltı modernizasyonu, Türk tipi hücumbot tasarımı, insansız deniz araçları, tüm bunlar Türk savunma sanayiinin yakın dönemde hayata geçirdiği gurur abidesi olan projelerimizden birkaçıdır. Bu projeler, savunma sanayii hedeflerimizin de tek tek gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor.

MARLİN S-İDA

En zorlu koşullarda görev yapabilen MARLİN S-İDA, Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk ve tek insansız deniz aracı. Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir yer tutacak.

 

MARLİN S-İDA'NIN ÖZELLİKLERİ

Amfibi gemiler ile üs ve limanlardan göreve başlayabilen MARLIN, 15 metre boyunda alüminyum gövde tasarımına sahip 36 knot’lık hıza ulaşabilen, 5 şiddetindeki deniz durumunda dahi manevra ve görev yapabilen yeni nesil otonom bir su üstü deniz platformu olarak öne çıkıyor. İsmini açık denizlerde çok süratli ilerleyebilen bir balık türünden alan MARLIN, üstün teknolojisi ve taşıdığı faydalı yüklerle benzerlerinden ayrışıyor.
 

MARLİN İnsanız Deniz Aracı, su üstü harbi ve elektronik harp görevlerini icra etmek üzere geliştirilmiş, modüler tasarımı sayesinde üzerine entegre edilebilecek farklı faydalı yük konfigürasyonları ile keşif/gözetleme, su üstü harbi, elektronik harp, üs/liman/kritik gemi-tesis güvenliği ve amfibi harekât gibi farklı görevleri de icra edebilmektedir.

* Otonom Seyir

* Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Aktif Stabilizasyon Sistemi

* Dinamik Konumlama Sistemi

* Su Üstü & Elektronik Harp Kabiliyeti

TCG ÜSTEĞMEN ARİF EKMEKÇİ

Türkiye Yüzyılı’na armağan TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetine önemli katkılar vermek için donanmamızda yerini alıyor.

Haberin Devamı
TCG ÜSTEĞMEN ARİF EKMEKÇİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Lojistik Destek Gemisi Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetlerini arttırmak amacıyla başlatılmıştır. 106,51 metre boya, 16,80 metre genişlikte olan gemiler, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. Gemilerde, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunmaktadır.

12+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir siasına sahip olan gemilerde 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi bulunmaktadır. 18 ton kaldırma kapasiteli vincin bulunduğu gemiler; 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesine sahiptir.

 

TCG İSTANBUL

Ülkemize uygulanan ambargolar neticesinde, Türk mühendislerince yerli ve milli imkânlarla üretilen ilk fırkateyn TCG İstanbul, sahip olduğu kabiliyetler ve tam donanımlı yüksek teknolojisiyle donanmamıza güç katmaya geliyor.

TCG İSTANBUL'UN ÖZELLİKLERİ

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni olma özelliğini taşıyan TCG İSTANBUL (F-515), yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahiptir. Üzerinde taşıdığı silah elektronik sistemlerinde de büyük oranda yerli üretim sistemlerin kullanılması nedeniyle bu alanda önemli bir ivmenin adresi olacaktır.

MİLGEM İ Sınıfı’nın ilk gemisi İstanbul Fırkateyni'nde, hedeflenen yerlilik oranı olan yüzde 75’in üzerine çıkılarak, bu seviye yüzde 80’e ulaşmıştır. Bu haliyle TCG İSTANBUL, Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisidir.

MİLGEM projesi için bir araya getirilmiş olan yerli üretici ve tedarikçi konumundaki taraflar, sözleşme genelinde 3’te 2’lik bir hacme sahiptir. İ Sınıfı Fırkateyn projesi kapsamında, 150’den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma bir araya gelirken toplama bakıldığında 220 farklı firmanın katılım gösterdiği görülmektedir.

İ Sınıfı Fırkateyn özellikleri; denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar olarak tanımlanmaktadır. Milli Fırkateyn’in boyu, silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle 10 metre uzatılmıştır ve gemide genel olarak yapısal değişikliklere gidilmiştir.

MİLGEM projesi kapsamında üretilen yerli ve milli gemi TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, 113 metre boya, 14,4 metre genişliğe sahiptir. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı fırkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farkı ise hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyeti olacaktır.

Milli fırkateyn yüksek yerlilik oranına sahip milli bir elektronik harp sistemi ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemini bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca geliştirilmiş silah, radar ve sensörler, muhabere ve seyir sistemleri ile hizmet verecektir.

İstanbul Fırkateyni; ATMACA Seyir Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi, Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahiptir.

Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, STM ana yükleniciliğinde, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen geminin; inşa malzemelerinin tedariki, tasarım dokümanları ve işçilik resimlerinin hazırlanması STM’nin başlıca görevleri arasındadır. Öte yandan tüm silah elektronik ve ana tahrik sistemi dahil olmak üzere platform sistemlerinin tedariki, gemiye test ve entegrasyon süreçlerinin sorumlulukları ile bütünleşik lojistik destek işlemleri de STM tarafından yürütülmüştür.

Haberin Devamı
TCG DERYA

TCG ANADOLU’dan sonra Türk mühendislerince tasarlanıp üretilen en büyük platform TCG Derya, Mavi Vatan savunmasında yerini alıyor.

TCG DERYA ÖZELLİKLERİ

TCG Derya ile yüzer birliklerin, akaryakıt ve su ikmallerini denizde ikmal yöntemiyle süratli şekilde yapmak, gemilerde bulunan insanlı ve insansız su üstü ve su altı araçların, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının belirli seviyede bakım ve onarımlarının yapılması amaçlanmaktadır.

TCG Derya'nın havadan gelen tehditlere karşı korunması için ASELSAN Gökdeniz kullanılacaktır.

Uzunluk: 199,8 m

Genişlik: 24,4 metre

Deplasman: 26,000 ton

Maksimum Hız: 24 knot

Seyir Menzili: 4500 deniz mili

Ana Tahrik Sistemi: 2 adet GE üretimi LM-2500 gaz türbin motoru

Radar: ASELSAN MAR-D

Denizde Kalış Süresi: 30 gün

Mürettebat: 326 kişi

Hava Savunma: 2 adet ASELSAN 35mm Gökdeniz CIWS, 2 adet ASELSAN 25mm STOP

Helikopter: 1 Helikopter hangarda, 1 helikopter pistte

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Haberin Devamı
ASELSAN'DAN PAYLAŞIM