Gündem 29 canı ruhsat yolsuzluğu öldürdü! Ölüm kulübüne giriş var çıkış yok

29 canı ruhsat yolsuzluğu öldürdü! Ölüm kulübüne giriş var çıkış yok

04.04.2024 - 06:40 | Son Güncellenme:

Beşiktaş’ta, gece kulübü yangında 29 kişi, ihmal zincirinin kurbanı oldu. Mekânda tadilat kaçak yapıldı, yangın çıkışı, havalandırma yoktu, çıkış kapısı kilitliydi. Ruhsat yolsuzluğunun çıktığı mekânın, 29 yıl içkili restoran ruhsatıyla, son 9 yıldır da itfaiye raporu olmadan çalıştırıldığı öğrenildi.

Beşiktaş'ta 'Masquerade' isimli gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangına, içeride yakalanarak yangın tüpüyle müdahalede bulunan ve sonrasında arka çıkıştaki yolu bulup kurtulan marangoz işçisi Ercan Erkan'ın ifadesi ortaya çıktı. İşçi Ercan Erkan, "DJ kabininin arkasında çok şiddetli duman ve alevler yükseldi. O esnada elektrikler kesildi. İnsanlar bağırmaya başladı. İçerisi karanlık oldu göz gözü görmüyordu" dedi.

GÖZALTI SAYISI 11 OLDU

İstanbul Gayrettepe’de bulunan ‘Masquerade’ isimli gece kulübündeki tadilat sırasında çıkan yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. ile sorumlu müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve iş yeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve iş yeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam 9 şüpheli gözaltına alınıştı. Yangına ilişkin devam eden soruşturma kapsamında sahne platform firması yetkilisi 2 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltı sayısı ise 11’e yükseldi.

TEKNİK SERVİS PERSONELİ GÖZALTINDA

Beşiktaş Asayiş Büro Amirliği’nde ifadeleri alınan 9 kişi için ek gözaltı süresi alınırken, mobilyacı Ercan E.’nin ifadesinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Devam eden soruşturma kapsamında ise gece kulübünün teknik servis personeli İbrahim B.’nin de (36) polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

SAHNE PLATFORMU FİRMASININ SAHİBİ VE TEKNİK SERVİS SORUMLUSU GÖZLATINDA

Gözaltındaki kişilerin ifadeleri devam ederken, yaşanan olayla ilgili yeni gözaltıların olabileceği söylenmişti. Emniyet tarafından yapılan açıklamalar kapsamında, sahne platformu firmasının sahibi Dursun Ç. ile teknik servis sorumlusu Sibel Ç. savcılık talimatıyla gözaltına alındı. İfade işlemleri tamamlanan şüphelilerin yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

'İHMALLER ZİNCİRİ'

Görüntüleri değerlendiren Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa ‘ihmaller zinciri’ ifadesini kullandı, Yasa, “Sıvı kimyasal yoksa ve katı maddeler yanıyorsa suyla müdahale doğrudur. Fakat, kovadan atılan suyun söndürme etkisi olmaz. Daha yoğun ve fazla miktarda suyla müdahale edilmesi gerekir. Bunun için de yangın dolabı sistemi ya da sabit söndürme sistemleri, yağmurlama sistemleri gibi sistemlerin olması gerekiyordu ki oradaki yangına tam olarak müdahale edilebilsin.” dedi. Yasa, yangın tüpüyle alevlere müdahale ettiğini belirten ve yangından kurtulan işçinin ifadesini de yorumladı, “Yangın tüpleri, yönetmeliklere göre 4 yılda bir değiştirilmek zorundadır. Kamuya açık alanlarda yangın tüplerinin aylık kontrollerinin yapılmasını, kullanıma hazır durumda olmasını istiyoruz ki tüpün çalışmaması veya kullanılamaması durumu meydana gelmesin.” dedi.


BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ'NDEN RUHSAT AÇIKLAMASI

Beşiktaş Belediye Başkanlığı'nın düzenli denetimleri kapsamında, 2022 yılında Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan denetim raporunun, 2023 yılında kamuoyuna duyurulduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu raporun yayımlanması akabinde denetim ekipleri oluşturulmuş ve yasal zorunluluk gereği ruhsatlandırılması gereken işletme ve mekanlar titizlikle incelenmiştir.

Bu inceleme sürecinde; avukatlık ofisleri, psikolojik danışmanlık (psikoterapi) ve fizyoterapi merkezleri, muhasebe ve mali müşavirlik ofisleri, mühendislik ve mimarlık ofisleri, her türlü sağlık tesisleri, (muayenehaneler, veteriner klinikleri, hastaneler, eczaneler vb.) noterler, turizm belgeli tesisler ve günlük konaklama hizmeti veren yerler belediye ruhsatlandırma yetkisinde değildir ve bu iş yerleri ruhsatlandırma işleminden hariç tutulmuştur.

Belediyenin yetki alanı içerisinde kalan bölgelerde ruhsatlandırma işlemleri başlatılmış ve büyük bir kısmı tamamlanmıştır; bu süreç halen devam etmektedir. Coğrafi ve tarihi öneme sahip Beşiktaş Belediyesi, sorumluluk alanlarındaki çeşitli mekan ve yerlerde ilgili bakanlıklar ve devlet kurumları ile yasal düzeyde iş birliği yapmaktadır. Belediye, bu iş birliğine rağmen, karar alma süreçlerini sürekli izleme ve değerlendirme mekanizmaları aracılığıyla yönetmeye özen göstermektedir. Konu ile ilgili olarak adli ve idari tahkikat devam etmektedir. Bu konuda kurumumuz sorumluluğu bulunan tüm kurumlarla iş birliği halinde hassasiyetle üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Sürecin her aşamasında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" denildi.

Haberin Devamı
'BABA ÇIK YANIYORUZ'

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınıyla ilgili çevredeki işletme sahipleri o gün yaşananları anlattı.

Yangının çıktığı gece kulübünün bulunduğu binada dükkan sahibi olduğunu söyleyen Muhittin Yartaşı, “Kulübün girişinde dükkanım var elektrik üzerine. Ben dükkanımda oturuyordum o ara oğlum geldi 'baba çık dışarı' dedi. Oğlumda dükkanın önünde telefonla konuşuyormuş. O anda dumanları görmüş 'Baba çık dışarı yanıyoruz' dedi. Ben de o anda çıkarken dükkanımın yanında mağaza var, kepengi açıldı o arada bizim müdürler çıktı oradan...

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

HÜSEYİN İLE İLGİLİ KAHREDEN DETAY!

İstanbul'da gece kulübü yangınında ölen 29 kişiden elektrik teknisyeni Hüseyin Ak'ın, 2 yıl önce evlendiği ve 10 gün önce de baba olduğu öğrenildi.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YANGINDAN KURTULAN İŞÇİNİN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Faciaya gece kulübünün içerisinde yakalanarak yangın tüpüyle müdahalede bulunan ve sonrasında arka çıkıştaki yolu bulup kurtulan marangoz işçisi Ercan E.'nin olay sonrası alınan ifadesi ortaya çıktı.

İfadesinde yaşanan faciayı anlatan Ercan E., 15 yıldır ustalık yaptığını, çalıştığı şirketin sahibinin olay sırasında vefat eden Ramazan Alpan'ın olduğunu söyledi. 20 Mart'tan itibaren mekanda tadilata başladıklarını belirten Ercan E., "Mekanda locaları ve duvarları mobilya ile kaplıyorduk. Çalışmış olduğumuz yerin 10 metre arkasında kaynak işi yapan kişinin çalıştığı yerden bir anda alevler çıktığını gördük. Bu sırada 'Yangın çıktı' şeklinde bağrışmalar oldu" dedi.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
YANAN KULÜBÜN RUHSATINA ULAŞILDI

İstanbul Beşiktaş'taki gece kulübü yangınına dair ihmaller zinciri her geçen gün ortaya çıkmaya devam ediyor. CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik 2022 yılına Ait Sayıştay Denetim Raporu’na ulaştı. O raporda 29 kişiye mezar olan gece kulübüne itfaiye raporu verilmeden ruhsat verildiği ortaya çıktı.

CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik detayları şu ifadelerle aktardı;

Elimizde itfaiye muayene raporu ve ruhsatlar olmak üzere 3 rapor var. Beşiktaş'ta 29 kişiye mezar olan yangın ile ilgili her geçen gün çarpıcı gerçekler ortaya çıkmaya devam ediyor. İlk raporda 2006 yılında, 750 metrekareye göre verilen bir yangın muayene raporu var. Bu rapor kapsamında aslında yaklaşık 18 senelik bir süreçten bahsediyoruz. 18 yıl boyunca bir daha o mekana bir yangın muayene raporu verilmemiş.


2006 yılında son raporda; '10 adet 6 kiloluk yangın söndürme tüpü, aynı zamanda yangın söndürme dolabı, yangına ihbar alan tesisat, acil aydınlatma, ışıklı yangın çıkış levhaları ve bunun yanı sıra yine otomatik söndürme sistemi, yağmurlamadan bahsediyoruz ve buna paralel olarak duman dedektörleri ve bununla birlikte elbette otomatik söndürme sistemi vardır' raporu verilmişti. Bu rapor 2006 yılında verildi.

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü yangında gece kulübü olarak işletilen mekana Beşiktaş Belediyesi'nin farklı tarihlerde, farklı vasıf ve metrekarelerde ruhsat verdiği, verilen ruhsatlarda güncel itfaiye raporu alınmadığı ortaya çıkmış oldu. Yani en son güncel rapor 2006 yılında teslim edildi.

Birtakım ruhsatlara ulaştık ve işletmenin sicili temiz değil. İşletmeye 2018 yılında verilen bir ruhsat var. Bu ruhsat 1525 metrekarelik bir ruhsat var. 2018 yılında Beşiktaş Belediyesi’’ne veriliyor. 2020 yılında ek ruhsat verilmesi talep ediliyor. İncelemeler doğrultusunda, 2018 yılına ek olarak 500 metrekarelik bir ruhsat verildiği görülüyor. İtfaiye muayene raporunun ruhsat değişikliği sonrasında tekrar oluşturulması gerekiyor.

FACİAYA DAVETİYE ÇIKARDI

Çiğdem Yılmaz - Gülden Çoktan / Beşiktaş Gayrettepe’de, 29 kişinin hayatını kaybettiği yangından geriye hayatını kaybedenlerin acı hikâyeleri ile ihmallere ilişkin soru işaretleri kaldı. Kaçak tadilat esnasında oksijen tüpünün patlamasıyla başlayan yangından sonra Masquerade Club içinden yansıyan görüntülere göre, mekânın içine gelişi güzel bir şekilde konan ahşap ve metal malzemeler ile tüpler geçişi kapatarak faciaya davet çıkarmış. 


KAPI KİLİTLİYDİ

Oksijen tüpünün kaynak sırasında patlamasıyla köpükten yapılmış ses yalıtım malzemeleri tutuştu, ortamı tamamen alev ve dumanlar sardı. Mekânın ana giriş ve malzeme girişi olmak üzere 2 girişi bulunuyor. Yangın sahnenin olduğu kısımda başlayarak, malzemelerin içeri alındığı girişe doğru hızla yayıldı. Bu girişten kaçamayan işçilerin 2 kat yukarıdaki ana giriş kapısına ulaşıp ulaşamadıkları bilinmiyor. Tadilat işleminin kaçak olması nedeniyle ana giriş kapısının kilitli ve kapalı tutulduğu, bu nedenle işçilerin dışarı çıkamadığı iddia ediliyor.  

Haberin Devamı
4 YANGIN KAPISI

Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı, yangın sonrası mekânın fotoğraflarını inceleyerek Milliyet’e ihmalleri anlattı: “Tadilatta kaynak ve kesme yapıldığı görülüyor. Çok fazla ateşli çalışma söz konusu. Kaynak çapağı izolasyon maddesini tutuşturabilir. Olması gereken 4 yangın kapısı yok. Elektrik kablolarının zehir çıkarmayacak cinsten olması gerekiyor. Otomatik su yangın söndürme sistemi ve dumanı da tahliye edecek havalandırma olması gerekiyordu, bunlar da yok. Bu kadar kişinin ölmesi zehirli gazlardan kaynaklı, yanarak değil. Alevden kaçılır ama zehirli gazdan kaçılmaz. En önemlisi yangın kaçışlarının olmaması.” 

'ŞİKAYET ETMİŞTİK'

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm öğretim üyesi Dr. Nuri Bingöl de mekânın ruhsatının 2018’de yenilendiğinin ancak itfaiye raporunun 2016’da alındığı bilgisini paylaşarak “İtfaiye raporu 2016’dan beri sabit duruyor. O zamandan bugüne kadar kimse ne denetlemiş ne bakmış. Diskotek veya gece kulübü tarzı bir yerde mutlaka 2. ve 3. yangın kapılarının yangın çıkışların olması gerekir” dedi.  

Gece kulübünün bulunduğu binanın yöneticisi Şule Şakat da mekânla ilgili daha önce şikayette bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, “Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış. Şikâyette bulunduk. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler, ‘Herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız’ demişler. 15 gün önce belediyeye başvurup karot almalarını istedik, mal sahibi izin vermediği için yapamadık” dedi. 

RUHSATLAR NEDEN FARKLI?

Mevzuata göre alkollü içki verilen restoran ile eğlence merkezi (gece kulübü, taverna, pavyon) ruhsatları farklı izinler içeriyor. Alkollü içki verilen restauranlarda yemek servisi verilirken, canlı müzik ve sahne gösterileri yapılamıyor. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e göre, kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri; gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet kafeler, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerler umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılıyor. 


Haberin Devamı
RAPOR YOKTU

Ferit Zengin - Gece kulübünün 29 yıl boyunca içkili restoran ruhsatı ile çalıştığı, son 9 yıldır da itfaiye raporu olmayan ruhsatla işletildiği öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2 savcı ve 2 mülkiye müfettişinin yürüttüğü soruşturmada mekânın 1987’de içkili restoran olarak açıldığı, 29 yıl boyunca bu ruhsatla gece kulübü hizmeti verdiği ortaya çıktı. 2016’da unvan değiştiren kulübe 2018’de gece kulübü ruhsatı alındı. Ancak ruhsatın da itfaiye raporu olmadan çıkarıldığı belirlendi. Bulunduğu yapı itibariyle gece kulübüne uygun olmadığı için itfaiye raporu çıkarılamadığı öğrenilen mekânda etrafı rahatsız eden ses izolasyonu sorunu da olduğu öğrenildi. İşletmenin ortaklarından Fatma D.’nin de alınmasıyla gözaltı sayısı 9’a çıktı.

BAYRAMA YETİŞTİRME ÇABASI

Yangın faciasında hayatını kaybeden 3 çocuk babası Emrah Demiroğlu (40) için Tuzla Ortamahalle Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.  Amca Remzi Demiroğlu “50 metrekarelik yerde 30-35 eleman çalıştırılırsa sonuç bu olur. Bayrama yetiştirilmek üzere sıkıştırılırsa bu olur” diye konuştu. 

ÇENESİNDE YARA VARDI

DJ Gökay Tevlek’in cenazesini teslim alan babası Yüksel Tevlek “Oğlum gözetim yapıyordu çenesinde yara var, zehirlenme falan değil. Doktorun dediğine göre kötü durumdaydı” dedi.

Ahşap ustası Ramazan Alpan’ın cenazesi, Sarıyer’de evinin önünden helallik alındıktan sonra memleketi Kastamonu’ya gönderildi.  Alpan’ın kızı Sevim Alpan, “Adaletin yerini bulmasını istiyorum. Olayın örtbas edilmesini istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı
10 YILDIR ÇALIŞIYORDU

Yangında ölenlerden biri de 10 yıldır gece kulübünde çalışan Şivan Dolu’ydu (44). Sarıyer’de düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanan Dolu’nun Sarıyer İmam Hüseyin Cemevi’nde düzenlenen cenaze törenine İstanbul Valisi Davut Gül, ailesi, yakınları ve sevenleri katıldı. Gözyaşlarını tutamayan abla Züleyha Dolu’yu yakınları sarılarak teselli etmeye çalıştı. Şivan Dolu’nun cenazesi Kilyos Mezarlığı’na defnedildi. Gökhan Yıldırım da Sultanbeyli’de düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

'BATMAN’A TEMELLİ DÖNECEKTİ, ARKADAŞLARI 2- 3 GÜN DAHA ÇALIŞ DEMİŞ'

29 kişiden Batmanlı Barış Güngör ve Şırnaklı Ahmet Uzun’un cenazesi otopsi işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildi. Batman’a getirilen Barış Güngör'ün cenazesi asri mezarlıkta toprağa verildi. Mezarı başında sevenleri ağıt yakarken, ağabeyi Emrah Güngör fenalık geçirdi.

Güngör’ün olay olmadan Batman’a temelli dönüş yapacağını söyleyen ve cenaze için İstanbul’da gelen kuzeni Adil Güngör, "Barış 3- 4 ay önce askerden geldi. Askerden sonra bizim yanımıza İstanbul'a geldi. Bizde kalıyordu ve 3- 4 ay orada çalıştı. Çalıştıktan sonra bir daha Batman'a döndü. Batman'dan tekrar İstanbul'a gelip, bir daha dönmemek üzere İstanbul'a eşyalarını almaya geldi. Barış bana ‘Ben artık burada ailemden daha fazla ayrı durmak istemiyorum, çünkü ailemi çok özlüyorum. 3 gün içerisinde geri döneceğim’ dedi. Aslında hemen dönmek istedi. Oradaki arkadaşları ‘birkaç gün çalış öyle dön’ diye söylemiş kendisine. O da 2- 3 gün daha orada kalmak istedi" diye konuştu.