Gündem 6 adımda oy kullanma rehberi! İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler...

6 adımda oy kullanma rehberi! İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler...

30.03.2024 - 18:57 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 880 seçmen, bugün yerel yöneticilerini belirlemek için sandık başına gidecek. Tercihlerinizi birden fazla oy pusulası ile göstereceğiniz bu seçimde nasıl oy kullanacağınızı, nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte 6 adımda oy kullanma rehberi...

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde oy verme işlemi 07.00'de başlayacak, 16.00'da bitecek.

Diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında oy kullanılacak. Bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

KİMLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU

Oy kullanmak için seçmen bilgi kâğıdı şart değil. Ancak seçmenler üzerinde vatandaşlık numarası olan bir kimlik belgesi göstermek zorunda.

OY PUSULALARI SANDIK GÖREVLİLERİ TARAFINDAN VERİLECEK

Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek. Muhtarlık için tercih de adayın adının yer aldığı pusula ile gösterilecek.

Diğer kentlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacak. Köylerde il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy atılacak. Oy pusulaları, zarf ve mühür sandık görevlileri tarafından seçmene verilecek.

Haberin Devamı
TELEFON VE FOTOĞRAF MAKİNESİ YASAK

Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak.

ZARFA SADECE OY PUSULALARI KONULACAK

Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmaması gerekiyor. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılır, imza atılır, işaret konulursa oy geçersiz sayılacak.

Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Oy pusulalarının tamamı tek zarfa konulacak. Zarfa oy pusulaları dışında bir şey konulmayacak.

SEÇMEN İMZA ATACAK

Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa atacak. Ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Haberin Devamı
PARA CEZASI VAR AMA UYGULANMIYOR

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu'nda "seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanların ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile cezalandırılacağı" hükmü yer alıyor. Ancak YSK tarafından uzun süredir bu hüküm uygulanmıyor.