30.03.2024 - 18:57 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde oy verme işlemi 07.00'de başlayacak, 16.00'da bitecek.
Diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında oy kullanılacak. Bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.
Oy kullanmak için seçmen bilgi kâğıdı şart değil. Ancak seçmenler üzerinde vatandaşlık numarası olan bir kimlik belgesi göstermek zorunda.
Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek. Muhtarlık için tercih de adayın adının yer aldığı pusula ile gösterilecek.
Diğer kentlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacak. Köylerde il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy atılacak. Oy pusulaları, zarf ve mühür sandık görevlileri tarafından seçmene verilecek.
Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak.
Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmaması gerekiyor. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılır, imza atılır, işaret konulursa oy geçersiz sayılacak.
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Oy pusulalarının tamamı tek zarfa konulacak. Zarfa oy pusulaları dışında bir şey konulmayacak.
Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa atacak. Ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu'nda "seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanların ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile cezalandırılacağı" hükmü yer alıyor. Ancak YSK tarafından uzun süredir bu hüküm uygulanmıyor.