Gündem Son dakika: Türkiye 13. Cumhurbaşkanı'nı seçti! İşte sonuçlar...

Son dakika: Türkiye 13. Cumhurbaşkanı'nı seçti! İşte sonuçlar...

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için seçmenler bugün sandık başına gitti. Seçim bölgelerinde 191 bin 885, ceza infaz kurumlarında 329 ve seyyar olarak da 924 sandıkta oy verildi. Sandıklar saat 17.00 itibarıyla kapandı. Sandıkların kapanmasının ardından YSK Başkanı Yener açıklamalarda bulundu. İşte sonuçlar...

ANKARA Milliyet - İlk turda yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gitti. Seçimde, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçildi. İşte detaylar...

Haberin Devamı

2023 cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili tüm detaylar milliyet.com.tr'de...

YSK: YENİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

YSK Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yurt içinde 192 bin 214 sandıktan an itibarıyla 191 bin 758 sandığımız açılmış olup sandık açılma oranı 99.32’dir. Yurt içinde Erdoğan’ın 51.91, Kılıçdaroğlu’nun 48.09 oranında oy aldığı görülmüştür. Yurt dışında 5657 sandıktan 4986 sandığın açıldığı, sandık açılmış oranının 88.14 olduğu görülmüş. Erdoğan’ın yüzde 59.80, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 40.20 oranında oy aldığı görülmüştür. Genel toplamı sonucu 197 bin 871 sandıktan 196 bin 744’ün açıldığı sandık açılma oranını yüzde 99.43 olduğu görülmüş. Erdoğan’ın yüzde 52.14, Kılıçdaroğlu’nun 47.86 oy aldığı görülmüştür.



Sayın Erdoğan, 27 milyon 513 bin 587, Sayın Kılıçdaroğlu 25 milyon 260 bin 109 oy aldığı görülmüş. İki aday arasında 2 milyon 253 bin 478 fark olduğu görülmüş. An itibarıyla sisteme girilmeyen 809 bin 020 oranındaki oy oranının tamamının Cumhurbaşkanı adaylarından herhangi birisine verilmesi halinde dahil sonuçların değişmeyeceği görülmüş Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği görülmüştür."

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Büyük bir demokratik olgunlukla seçime yüksek katılım gösteren vatandaşlarımızı tebrik ediyorum.

YSK tarafından kesin sonuçlar açıklandıktan sonra, kapsamlı değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşacağım."

BAHÇELİ SAAT 21.00'DE AÇIKLAMA YAPACAK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli saat 21.00'de seçim sonuçlarını parti genel merkezinde basın toplantısı ile değerlendirecek

Haberin Devamı
KILIÇDAROĞLU 21.30'DA AÇIKLAMA YAPACAK

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu saat 21.30'da CHP Genel merkezinde basın açıklaması yapacak.

YSK BAŞKANI:AÇILAN SANDIK ORANI YÜZDE 75.42!

YSK Başkanı Ahmet Yener açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yurt içi ve yurt dışı toplam sandık oranı yüzde 75.42’dir. Anbean bu oranlar siyasi partilerimize paylaşılmaktadır. Yüzde 75.42’si açılmıştır. An itibarıyla Erdoğan’ın oy oranı yüzde 53.35, Kemal Kılıçdaroğlu’nun oranı yüzde 46.65, yurt dışında ise Erdoğan’ın oy oranı 60.75, Kılıçdaroğlu’nun oranı yüzde 39.25’tir. Yurt dışı ve yurt içi oylarını toplamında Erdoğan, yüzde 53.41, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 46.59 oy oranına sahiptir. Geçici sonuçların ilanının beklenmesini kamuoyuna saygıyla arz ederiz."

YSK BAŞKANI YENER: SANDIKLARIN YÜZDE 54.6'SI AÇILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener açıklamalarda bulundu. Yener açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Değerli basın mensuplarımız an itibarıyla 26 milyon 781 bin 551 oy sayılmış olup geçerli oy 26 milyon 412 bin 590 geçersiz oy ise 368 bin 961’dir. Şu anda oyların yüzde 54.60’ı sayılmış vaziyettedir. Veri girişimiz devam etmektedir. Veri girişimiz siyasi partilerimize anbean paylaşılmaktadır. Şu an itibarıyla Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.47, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45.53 oy oranına sahiptir.

Haberin Devamı
ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik önemli açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye ilk defa bir ikinci tur seçimini deneyimledi. Şimdi açıklanan sonuçlar Sayın Cumhurbaşkanımıza yüksek teveccühün güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtiyor. CHP Sözcüsü telaş içerisinde açıklama yaptı. Bu açıklamada parti içinde müşahitlere verilmesi gereken dersin bir takım unsurlarını ekranlarda paylaştı.



Hiç kimse balkon konuşması yapmasın suyu bulandırmasın diye bir ifade kullanıyor. Faik Beyin bilmesi gereken şu süreçte suyu bulandıran yegane açıklama 14 Mayıs gecesi CHP Genel Merkeziden gelmiştir. 13. Cumhurbaşkanı adına konuşuyoruz diyerek açıklama yaptılar. Aramızda kalsın kazandık gibisinden son derece sorumsuz, millet iradesine saygısız bir biçimde tavır ortaya koydular. Suyu bulandırma faaliyetinin 14 Mayıs gecesi CHP genel merkezinden yapıldığıdır.



Balkon konuşması yapma geleneği bizde var. Milletimizin bütün oyu ortaya çıktıktan sonra bu Cumhurbaşkanımız tarafından yıllardır her seçimde sürdürülen güçlü bir gelenek olarak devam ettirilmektedir. Bir telaş içerisinde bütün diğer verileri yok sayarak kendi ellerindeki veriyi Türkiye’nin gerçek verisi gibi sunmaya çalışıyorlar. Vatandaşlar müsterih olsun, güven ortamı içerisinde YSK’nın güvenilir mekanizmaları içerisinde oylarımızı kullandık. Sandıklar çalıyor. Ekranlardan görüyoruz. Sandık sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Son oy sayılıp da karar ortaya çıkana, tablo şekillenen kadar oyumuz şudur aldığımız netice budur demeyen, bunu saygıyla bekleyen bir siyasi geleneğe sahibiz.

HANDE FIRAT: ERDOĞAN İLK KONUŞMASINI KISIKLI'DA YAPACAK

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Gazeteci Hande Fırat, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk konuşmasını Kısıklı'da yapacak." dedi.

YSK BAŞKANI YENER'DEN YENİ AÇIKLAMA!

YSK Başkanı seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yener şu ifadeleri kullandı: YSK verilerine ilçe ve il seçim kurullarımızdan şu ana kadar yüzde 25 oranında veri akışı olmuştur. Veri akışlarımız bulunduğunuz platformun bir üst katında siyasi parti temsilcilerine paylaşılmaktadır. YSK’nın geçici sonuçları açıklanana kadar vatandaşlarımızın sonuçları beklemesini rica ederiz. Şu an için herhangi bir problem yoktur."

Haberin Devamı
AÇILAN SANDIK ORANI YÜZDE 60'ı GEÇTİ



Recep Tayyip Erdoğan: %55.26



Kemal Kılıçdaroğlu: %44.74

YAYIN YASAĞI 18.15'TE KALDIRILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener önemli açıklamalarda bulundu. Yener, "YSK’mız az önceki beyanatımızda belirttiğimiz gibi yayın yasağının ne zaman kalkacağı konusunda toplanmıştır. Saat 18.15 itibarıyla basın mensuplarımızın yayın ve veri girişine izin verilmiştir." dedi.

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Çelik Şu ifadeleri kullandı: "Oyumuza ve sandığa sahip çıkalım. Sandıklara sahip çıkmak, Türkiye’nin gücüne güç katmaktır… Sandık, siyasi namustur. Sandıklara sahip çıkıyoruz."

Haberin Devamı
YSK BAŞKANI YENER'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener sandıkların kapanmasının ardından açıklamalarda bulundu. Yener açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tur oy verme işlemi sona ermiştir. Şu ana kadar yansıyan herhangi bir olumsuz durum olmamıştır. Kurumumuza gelen itirazlar değerlendirilmiş ilgili il ve ilçe seçim kurullarına gönderilmiştir. Siyasi partilere, YSK’nın değerli üyelerine, siyasi parti temsilcilerine, kurulumuzun merkez teşkilatında görevli olan personele, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları personellerine sandıkta görev alan, ilgili bakanlıklarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, güvenlik görevlilerimize süreci baştan beri bizimle takip eden değerli basın mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum. Seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum."

17.00 İTİBARIYLA SANDIKLAR KAPANDI: TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI

Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemleri saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. İstanbul ve diğer illerde oy sayımına geçildi.

BAKAN NEBATİ OYUNU MERSİN'DE KULLANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, oyunu, Mersin'de, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki 1176 numaralı sandıkta kullandı.

Haberin Devamı
BAKAN AKAR: ASİL MİLLETİMİZİN KARARINA SAYGI DUYACAĞIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinde oyunu kullandı. Bakan Akar, "Asil milletimizin kararına saygı duyacağız. Şimdiden bu sonucun ülkemize, milletimize, devletimize, büyük ve Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.


EMİNE ERDOĞAN: SANDIK GÖREVLİLERİMİZE KOLAYLIKLAR DİLİYORUM

AK PARTİLİ ÇELİK: BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZI OY VERMEYE DAVET EDİYORUZ

Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Türkiye bir kere daha büyük bir demokrasi sınavını veriyor. Rehavete kapılınmamasını söylüyoruz. Huzur ve güven içinde seçim yapıyoruz. Önemli olan burada herkesin sandığa gidip oyunu kullanması. Bütün vatandaşlarımızı oy kullanmaya davet ediyoruz" dedi.

FATİH ERBAKAN OYUNU KULLANDI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan Ankara'da oyunu kullandı.

ÜMİT ÖZDAĞ OYUNU KULLANDI

Ümit Özdağ, Çankaya TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza Ortaokulu'nda 4003 numaralı sandıkta oy kullandı. Özdağ, seçimin hayırlı olmasını diledi. Türk halkının 14 gün içerisinde 2 kez sandığa gittiğini hatırlatan Özdağ, "Netice itibarıyla ülkemiz bu seçimden, sonuç ne olursa olsun bir başka zorlu sürecin içine girecek. Kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin, çok ağır sorunları üstlenecek bir yönetimle yola devam edeceğiz. Dileriz, 21 yıllık yorgun bir yönetimden sonra Türkiye, yeni bir yönetimle yola devam etme şansını bulur. Seçimler de bunun için Türk halkının iradesini gösterdiği anlar. Umarım, Türk halkı bu anı doğru değerlendirir, doğru tercihi yapar. Her zaman doğru tercih yapmıyoruz, inşallah bu sefer yaparız" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ OYUNU KULLANDI

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı seçimi 2’nci turu için oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı seçimi 2’nci turuna daha yüksek bir katılım beklediklerini belirten Kurtulmuş, "Türkiye demokrasi tarihinde bugün bir ilki yaşıyoruz. İlk defa bir seçim 2’nci tura kaldı. Biz, demokrasinin en büyük göstergelerinden biri olan seçime katılımın dünyada en yüksek olduğu ülkelerden birisiyiz. 1’inci tura yüzde 87’nin üzerinde bir katılım oldu. Bugün de çok daha yüksek bir katılım bekliyoruz." diye konuştu.


BAKAN MUŞ OYUNU KULLANDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, seçim bölgesi Samsun'da Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci  oylaması için oyunu kullandı. Bakan Muş, “Çok sakin bir oy kullanma dönemi yaşıyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU OYUNU KULLANDI

Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu oyunu kullandı. Kemal Kılıçdaroğlu, " Oy kulannan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlara yürekten teşekkürlerimi gönderiyorum." dedi.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN OYUNU KULLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan İstanbul'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere konuşan Erdoğan şu açıklamalarda bulundu: "İkinci turu da 28 Mayıs’ta gerçekleştiriyoruz. Burada partiler yok 1 metro boyunda pusula yok. Sadece 2 aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oyunu vereceği için seri şekilde oylama bitecektir. Türk demokrasi hayatında ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz vaka ve bu dünya tarihinde yüzde 90’a varan katılımla gerçekleşen yok. Demokratik mücadelesini en güzel şekilde verdi. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılım son ana kadar rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini vatandaşlarımdan rica ediyorum."


MUHARREM İNCE OYUNU KULLANDI

Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce oyunu kullandı. İnce, "Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra yapacağım. İlk kez farklı bir seçim yaşıyoruz. İkinci tura kaldı. Artılarını eksilerini bir kaç gün sonra bir basın toplantısıyla anlatacağım. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.


BAHÇELİ OYUNU KULLANDI

MHP Lideri Devlet Bahçeli Ankara'da oyunu kullandı. Bahçeli, "Hepimize hayırlı uğurlu olmasını niyaz ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olacaktır." dedi.


FUAT OKTAY OYUNU KULLANDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oyunu kullandı. Oktay, "Bugün milletimiz kararını veriyor. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur. Milletimize memleketimize hayırlı uğurlu olsun. Şeçmende rehavet olmamasını arzu ediyoruz." dedi.


SİNAN OĞAN OYUNU KULLANDI

Sinan Oğan Ankara'da Kocatepe'de oyunu kullandı. Oğan, "Seçim ülkemize milletimize hayırlı olsun. Seçim sonucuyla ilgili değerlendirme yapmamız söz konusu değil. Ancak ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğine, ülkemizin ve milletimizin hayrına olacağını, inşallah bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum. "


YAPICIOĞLU OYUNU KULLANDI

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Başakşehir Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Yapıcıoğlu, "14 Mayıs'ta sandıkların başına gittik, seçimler tamamlandı ama cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. İlk defa ikinci tur oluyor, bu da ikinci seçim. Hayırlı olsun kazasız belasız kavgasız görüntüsüz bir şekilde seçimler sonuçlanır. Milletimizin iradesi en sağlıklı şekilde tamamıyla sandığa yansır ve sandığa yansıyan irade neyse olduğu gibi oradan çıkar. Sonuç ne olursa olsun sanıktan çıkanı herkes kabul etmeli. Ben inanıyorum ki milletimiz engin sağduyuyla en hayırlı olanı takdir edecektir" dedi. 


TBMM BAŞKANI ŞENTOP OYUNU KULLANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul'da oyunu kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU OY KULLANDI

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci oylamasına memleketi Antalya'nın Alanya ilçesinde katıldı. Türkler Ayşen Cengiz Urfalıoğlu İlkokulu'na eşi Hülya Çavuşoğlu ile birlikte gelip, burada vatandaşlarla sohbet eden Çavuşoğlu, 2333 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

 

İMAMOĞLU OY KULLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oyunu kullandı.

de

YSK BAŞKANI YENER OYUNU KULLANDI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener oyunu kullandı. Yener okul çıkışında medya mensuplarının sorularını yanıtladı. Yener, "Şu ana kadar seçimlerimiz sorunsuz devam ediyor. Seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum. Bu seçimlerde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için seçimlerin daha kısa sürede sonuçlanacağını düşünüyoruz. Yayın yasağı kurulumuzun uygun gördüğü halde kaldırılacak ve medyaya da bilgi verilecektir." dedi.

MERAL AKŞENER OYUNU KULLANDI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da oyunu kullandı. Akşener oyunu kullandığı okulun bahçesinde bir açıklama yaptı. İYİ Parti Lideri, "Özellikle gençlerin özelinde çok önemli bir seçim. Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. Akşener seçim sonuçlarını Ankara'dan takip edecek.

BAKAN KURUM ATAŞEHİR'DE OYUNU KULLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, oyunu Ataşehir'de kullandı. Kurum burada yaptığı açıklamada,“Bayram havasında oyumuzu kullanacağız. Akşam da inşallah Türkiye Yüzyılı’nı başlatacağız” dedi. 

BAKAN SOYLU OYUNU İSTANBUL'DA KULLANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, oy kullandıktan sonra İstanbul’da açıklamalarda bulundu. Soylu, "Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Seçimin güvenliği için YSK ile beraber üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Neredeyse 60 gündür Türkiye'de bir demokrasi şöleni yaşanıyor. Ben bu vesileyle seçimlerin tüm milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.


BAKAN BOZDAĞ OYUNU KULLANDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa'da oyunu kullandıktan sonra açıklama yaptı. Bozdağ, "Seçimin 2. turunda oyumu milletimizin geleceği için, huzur, refah, güven ve istikrarın devamı için kullandım. Hayırlı olmasını diliyorum. Gördüğüm kadarıyla Şanlıurfamızda ve ülkemizin dört bir yanında, seçimin başladığı şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Katılımın yüksek olacağını görebiliyoruz. Ben milletimizin sandığa gelerek iradesini yansıtacağını düşünüyorum. Geleceğimiz için yol gösterici olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. 

 


OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı seçmek için bugün saat 08.00 itibarıyla sandık başına geldi. 81 ilde vatandaşlar oylarını kullanacabilecek.


 

SANDIK YEMİNİ EDEREK GÖREVE BAŞLADILAR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2'nci turunda sandıklarda görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Beykoz'daki Sedat Simavi  Ortaokulu'nda oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Seçim yasağı

Seçim yasakları kapsamında saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek. Yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. yayın yasağı saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde yasak daha önce de bitebilecek.