Gündem Maden ocağında göcük: 1 ölü

Maden ocağında göcük: 1 ölü

13.05.2010 - 09:50 | Son Güncellenme:

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden bir işçinin cesedi çıkarıldı. Sağ olduğu ve arama kurtarma ekiplerinin seslerini duyduğu bildirilen diğer işçinin kurtarılmasına çalışılıyor.

Maden ocağında göcük: 1 ölü

Yörgüç köyünün Çanacık mevkisindeki özel maden ocağında meydana gelen göçük sırasında, ocağın bu bölümünde 7 işçi çalışıyordu.

Göçük oluştuktan sonra kısa sürede olay yerine ulaşan Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerinin yürüttüğü çalışma sonucu, Şaban Bulut, Muzaffer Karaca, Ahmet Faruk Durgun, Hüseyin Zeybek ve Ali Çağlar adlı işçiler kurtarıldı.

Göçük altında yaşamını yitirdiği belirlenen Süleyman Koç’un cesedini çıkaran ekipler, kendilerine seslenerek yardım isteyen Ali Osman Oktay’ı kurtarmaya çalışıyor.

Yörgüç Köyü Muhtarı Kadir Çelik, saat 22.30 sıralarında olayı öğrendiğini ve kısa sürede ocağın bulunduğu bölgeye ulaştığını söyledi.

Göçüğün nedenine ilişkin kesin saptamanın henüz yapılamadığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu.

"Göçüğün 500 metre derinlikte, 2-3 metrelik bölümde oluştuğunu biliyoruz. Bir işçimiz hayatını kaybetti. Diğerinin de seslerini arama kurtarma ekipleri duyuyor. Bu işçimizin kurtarılması için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Aynı ocakta 2007 yılında da bir göçük meydana gelmiş ve 1 işçi hayatını kaybetmişti."

6 YIL ÖNCE GÖÇÜKTEN SAĞ ÇIKTI, ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ

Tunçbilek Belediye Başkanı Mutahhar Temel de olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, sesi duyulduğu için yaşadığı belirlenen Ali Osman Oktay’ın kurtarılmasına çalışıldığını kaydetti.

Söz konusu ocakta 3 ay öncesine kadar çalışan Mehmet Böcekçi (24) ise koşulların yetersizliğinden bu işi bıraktığını söyledi.

Göçük olacak diye sürekli endişe duyduklarını ve son çare olarak işten ayrıldığını bildiren Böcekçi, "2004 yılında başka bir maden ocağında göçük altında kaldım. Ancak ekmek parası için bu işe devam ettim. Çoğu yer altı ocağında şartlar iyi değil. Geldiğim noktada katlanamadığım için, ölüm riskini göze alamadığımdan 3 ay önce bu işi bıraktım" diye konuştu.

Öte yandan, arama kurtarma çalışmalarını izleyenlerden bazıları, göçüğün yaşandığı ocakta bu yıl başına kadar 115 kişinin çalıştığını, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle ayrılanlardan dolayı işçi sayısının beş ayda 30’a düştüğünü iddia etti.