Gündem Maden sahasına ‘sütre’ formülü

Maden sahasına ‘sütre’ formülü

23.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sultangazi’deki maden ocaklarının yarattığı toz ve kirli havanın yerleşim yerlerine etkisini en aza indirmek için maden sahasını çevreleyecek şekilde sütre (yapay yeşil tepe) oluşturulacak...

Maden sahasına ‘sütre’ formülü

İstanbul Sultangazi’deki 14 taş ocağının yarattığı toza İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “sütre” formülü geliştirdi. İBB’nin projesiyle yıllardar bölge halkının en büyük sorunu olan maden sahasını çevreleyecek şekilde sütre yani yapay yeşil tepe oluşturulacak. Maden sahasının etrafındaki 450 bin metrekarelik toprak örtüsü yükseltilecek. Bölgede çalışmalar ekim ayında başladı. Projenin 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Maden sahasına ‘sütre’ formülü

Haberin Devamı

760 milyonluk yatırım

Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi’nin geçtiğimiz haziran ayındaki tanıtım töreninde konuşan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bugün Sultangazi’mizi çok rahatlatacak, önemli bir projeyi açıklıyoruz. Buradaki tesislerden çıkan toz 40 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bu çevre kirliliğine neden olan ciddi bir toz ve karbondioksit salınımı demek. Sultangazi’ye bu yakışır mı? Hayır. 60 metrelik patlama delikleriyle taş savrulması, yüksek titreşim gürültü ve hava şoku gibi tehlikelere neden oluyor. O zaman burayı bizim rehabilite etmemiz, çevreye zarar vermeyen Sultangazi’yi rahatsız etmeyen bir model oluşturmak gerektiğine karar verdik” demişti. İBB Başkanı Mevlüt Uysal ise projeye yaklaşık 760 milyon TL yatırım yapılacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

‘Çevreci bir proje’

İBB’nin Milliyet’e projeyle ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi, uluslararası nitelikte ve çevreci bir projedir. 1 Ekim tarihi itibari ile bölgede çalışmalara başlandı. Bu kapsamda 8 milyon metrekarelik alanda çalışma yapılacak. Mevcut 14 farklı maden işletmesi kaldırılarak yeni işletme modeli ile devam edilecek. Bölgedeki tesis sayısı birleştirilerek azaltılacak. Bununla beraber ocak içerisinde bulunan eğimli yollar düzenlenecek, kamyon ve iş makinesi sayısı azaltılacak. Bu sayede, gürültü kirliliği, karbondioksit emisyonu ve toz miktarının minimum seviyeye indirilmesi amaçlanıyor. Madenin çevre yerleşim yerleri ile etkileşimini en aza indirmek için maden sahasını çevreleyecek şekilde sütre (yapay yeşil tepe) oluşturacak. Sütre yapısıyla maden sahasının etrafındaki 450 bin metrekarelik toprak örtüsü yükseltilecek. Toplamda 2.5 milyon metrekarelik alan ağaçlandırılacak. Böylelikle; bölgenin 40 yıllık sorunu olan, toz ve gürültünün yerleşim yerlerine ulaşması engellenecek. Kamyonlar, yeni yapılacak yollar ile kuzey Marmara otoyoluna direkt olarak bağlanacak sütre yapısının doğusu ve batısındaki yerleşimler, mevcut orman yolları ve Cebeci köyü ulaşımında kullanılmak üzere 15 metre genişliğinde ve toplamda 11 bin 50 metre uzunluğunda iki yeni yol yapılacak. Maden servis yolları ile kamyonlar yerleşim yerlerine girmeden direkt kuzey Marmara otoyoluna bağlanacak.”

Haberin Devamı

Maden sahasına ‘sütre’ formülü

‘Duvar örmek çözüm değil’

Cebeci mahallesi sakinlerinden Yusuf Ceylan Milliyet’e şunları söyledi:

“Burada sadece biz zarar görmüyoruz, doğa da zarar görüyor. Mahalledeki herkes şikâyetçi. Sadece biz toz altında değiliz. 500 bin insan bundan etkileniyor. Duvar örmek çözüm değil. Bu ocakların buradan kalkması gerekiyor. Toz yüzünden ne çamaşır asabiliyoruz ne de cam açabiliyoruz. Mahallede birçok insan kanser oldu.”

Esentepe mahallesinde yaşayan Raşit Altun ise, “Çok fazla toz geliyor. Tozdan dolayı yazın burası çok kötü oluyor. Arabayı park ettikten birkaç saat sonra tamamen tozla kaplanmış olarak buluyoruz. Mahalleli çok şikâyetçi, tozdan cam açamıyoruz. Ocaklar sağlığımızı da olumsuz etkiliyor” diyor.