Gündem Madenciler ağıtla toprağa verildi

Madenciler ağıtla toprağa verildi

25.02.2010 - 00:57 | Son Güncellenme:

Odaköy’deKİ patlamada vefat eden Aydın, Görlen, Yaran, Duman, Demirel, Seçkin ve Gedizli toprağa verildi. Yaran’ın eşi Hanife Yaran, “Kapımı sana açamadıktan sonra ne yapayım yaşamayı” diye ağıt yaktı

Madenciler ağıtla toprağa verildi

Odaköy’deki maden ocağında meydana gelen patlamada vefat eden madencilerden Serkan Aydın (21), İsmail Görlen (38) ve Ali Yaran (32) için dün Kavacık köyünde cenaze töreni düzenlendi. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Balıkesir Milletvekili Engin Aydoğdu ile CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da katıldı. Ölen 13 madenciden bazılarının cesetleri tanınmayacak durumda olduğu için kimlik tespitinde güçlük yaşandı.
Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Ali Yaran’ın cenazesi toprağa verilmek üzere Süleler köyüne götürüldü. Serkan Aydın ve İsmail Görlen’in cenazeleri, 2006’da aynı ocakta meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ve mezar taşlarında “maden şehidi” yazan Muzaffer Aydın ve Ahmet Avcı’nın yanında toprağa verildi. Tören sırasında ağlayan madencilerin yakınları, cenazeye katılanlar tarafından teskin edilmeye çalışıldı. Yaran’ın eşi Hanife Yaran’ın “Artık kapımı sana açamadıktan sonra ne yapayım yaşamayı” diye ağıt yakması, cenazeye katılanları duygulandırdı.

Nişanlıya teselli
Aydın’ın haziranda evleneceği nişanlısı Havva Göner’i, yakınları teselli etmeye çalıştı. Son olarak pazar günü evlerine geldiğinde gördüğü nişanlısının madende çalışmasını istemediğini kaydeden Göner, “Bu nedenle bana madende yaşadığı şeyleri anlatmazdı” dedi.

Haberin Devamı

Düğün tarihi almıştı ama
Serkan Aydın, 2006’da aynı ocakta meydana gelen patlamada vefat eden amcası Muzaffer Aydın ile aynı kaderi paylaştı. Mayıs 2009’da askerden gelerek maden ocağında çalışmaya başlayan Aydın’ın, 5 Haziran’da yapılacak düğün için hazırlık yaptığı öğrenildi.

2 kardeş iki ay önce kurtulmuştu
Cenazeleri Dursunbey Soğuk Hava Deposu’na konan ölen madencilerden bazılarının iki ay önce Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki ocakta meydana gelen patlamadan kurtulanlar olduğu ortaya çıktı.
Madenci kardeşlerden, bir çocuk babası Engin Tanrıkulu (26) patlamada yaşamını yitirirken, kardeşi Talat Tanrıkulu (24) yaralı kurtuldu. İki kardeşin Mustafakemalpaşa’daki patlamadan son anda kurtuldukları ve bu madenin kapanmasının ardından Odaköy’deki madende çalışmaya başladıkları belirtildi.
Talat Tanrıkulu, “15-20 arkadaş, yaşamını yitiren diğer arkadaşlarımızdan yüzeye 20 metre daha yakındık. Toprak yüklüyorduk, işimiz bitmek üzereydi. Bir patlama oldu. Arkama baktığımda alevlerle yüz yüze geldim. Kendimi yere attım. Giysilerimin eridiğini hissettim.
Ortalık karardı. Madenin içinde yolumu bulamadım. Bir arkadaşımın sesine doğru yürüyüp dışarı çıkınca ağabeyime seslendim. Bulamayınca tekrar aşağı inmek istedim, beni bırakmadılar” diyerek yaşadığı çaresizliği dile getirdi. Baba Emin Tanrıkulu, “Engin son zamanlarda çok sık ‘Bir gün maden kazası bizim de başımıza gelecek’ diyordu. Kaza günü aynı konuşma geçince oğluma, ‘Madene gitme, hayvanlara bak’ dedim ama sigortalı işte çalışmak istediğini söyleyip işe gitti” dedi.

Haberin Devamı

Faciaya 4 tutuklama
Dursunbey’deki kömür madeninde 13 kişinin ölümüne neden olan grizu patlamasıyla ilgili gözaltına alınan 5 kişiden, aralarında şirket sahibi Erhan Ortaköylü’nün de bulunduğu 4’ü tutuklandı. Odaköy’deki kömür madeninde önceki akşam yaşanan grizu faciası nedeniyle, Şen Madencilik’in sahibi Erhan Ortaköylü, şirket ortakları Nihat Kosova ve Emre Temizer, madenin başmühendisi Barış Deler ve mühendis Halil Karakılıç dün gözaltına alındı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Deler, savcılıkta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 4 kişi ise tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarıldı. İşletme sahibi Ortaköylü ile Kosova, Temizer ve Karakılıç, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
BALIKESİR DHA/AA

Haberin Devamı


Engin Tanrıkulu’nun küçük çocuğu Fırat henüz babasını kaybettiğini bilmiyor.


Burcu Tanrıkulu (solda) eşinin cenazesi giderken ağıtlar yaktı.
NAİL KAHRAMAN DHA

Mustafa Demirel daha 2 ay önce baba olmuştu
İki ay önce baba olmanın sevincini yaşayan Mustafa Demirel’in kız babası olduğu, Mehmet Özer’in de 26 Mart’a düğün tarihi için gün aldığı belirtildi. Daha önce bölgedeki başka bir maden ocağında çalışan Özer, bir yıl önce yaşanan kaza sonucu bu madenin kapatılmasının ardından, 13 işçi arkadaşıyla birlikte Odaköy’deki madende işe başlamıştı. Kardeşiyle son olarak işe gitmeden önce görüştüklerini belirten ağabeyi Şahin Özel, “İşe sürekli güle oynaya giderdi. Son görüşmemizde bana ’Aslanım benim’ diyerek, şaka yapmıştı” dedi.

Haberin Devamı

Nişana giden kardeş kurtuldu
İbrahim Saygılı’nın asıl mesleğinin elektrikçilik olduğunu, doğru dürüst para kazanamadığı için madende çalışmaya başladığını belirten ağabeyi Mustafa Saygılı, “Kardeşim son beş gündür ‘Ağabey, madende gaz kaçağı var. Çin malı malzemeler kullanıyorlar’ diyordu” iddiasında bulundu. Yaklaşık iki yıldır aynı vardiyada çalışan iki kardeşten, iki çocuk babası Bünyamin Tuncay patlamada yaşamını yitirirken, nişan için Erzurum’a giden Ahmet Tuncay kurtuldu.

Emeklilik hayali
Ölen Ramazan Baştepe’nin Gediz’deki madenden Mart 2009’da ayrılıp emeklilik için başvurduğu ancak, geçim sıkıntısı nedeniyle altı ay önce yeniden madene girdiği belrtildi. Döndü Baştepe, eşinin sürekli emekliliği hayal ettiğini ancak evin geçimini sağlamak için yeniden çalışmaya mecbur kaldığını anlattı.


Madenciler ağıtla toprağa verildi

‘Bir dakika eve geç gelse ölüp ölüp diriliyordum’
Süleyman Duman’ın, önceki gün işe gitmeden önce ailesiyle helalleştiği ve ailesine “Hakkınızı helal edin. Benim için yasin okuyun” diyerek evden çıktığı belirtildi.
Süleyman Duman (30) için Hacılar köyünde düzenlenen cenaze töreninde, oğlu Yakup (2) ile kızı Semanur (4), babalarının öldüğünden habersiz, kalabalığı ve ağlayan yakınlarını izledi.
Duman’ın eşi Fatma Duman, madenci eşi olmanın çok zor olduğunu belirterek, bunun acısını en derin şekilde yaşadığını söyledi. Anne Cevriye Duman, “Oğlum işten eve bir dakika bile geç kalsa ölüp ölüp diriliyordum, bugün onunla birlikte ben de öldüm” dedi. Mustafa Demirel (25) için Dursunbey Çarşı Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine ailesi, yakınları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Diğer oğlu Ali Demirel ile tabutun yanından ayrılmayan baba Kamil Demirel’i Yıldız teselli etmeye çalıştı. Demirel’in cenazesi Dursunbey Merkez Mezarlığı’nda toprağa verildi.