Gündem Madımak’ta katledilenlerin mezarlarına çirkin saldırı

Madımak’ta katledilenlerin mezarlarına çirkin saldırı

14.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 aydın ve sanatçının Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarlarına saldırı düzenlendi. Öldürülenlerden Metin Altıok’un kızı CHP’li Akatlı, ‘suç duyurusunda bulunacağız’ dedi

Madımak’ta katledilenlerin  mezarlarına çirkin saldırı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 aydın ve sanatçının Karşıyaka Kabristanı’nda bulunan anıt mezarlarına saldırı düzenlendi. Kimliği henüz belirlenemeyen saldırganlar anıt mezarların üzerindeki isimlerin ve şiirlerin yazılı olduğu plakaları söktü.
Saldırıyı twitter hesabından duyuran Madımak’ta yaşamını yitiren Metin Altıok’un kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“2 Temmuz’un yıl dönümünde her şey bu kadar gündemdeyken, acılar tazeyken böyle bir saldırının olmuş olmasını bilmiyorum nasıl yorumlamak lazım. Bunlar bir iki tane mezar değil, koca koca anıtlar. Bu kadar güvenliğin, insanın olduğu ortamda nasıl oluyor da bu yapılabiliyor anlamakta güçlük çekiyoruz. Olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağız.”

Soru önergesi verildi
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesinde verdi. Önergede anıt mezarlara 2013 yılının Mart ayında da benzer bir saldırı yapıldığını, suç duyurusu ve kamera kayıtlarına rağmen dosyanın takipsizlikle sonuçlandığı hatırlatıldı. Hakverdi, Öztürk’e şu soruları yöneltti:
- Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan Madımak Anıt Mezarlığı’na saldırı ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
- Kamera kayıtları incelenmiş midir?
- Madımak Anıt Mezarlığı’na 2002 ile Temmuz 2015 arasında kaç saldırı olmuştur? Bu saldırılar nedeniyle gözaltına alınan ya da tutuklanan olmuş mudur?
- Mart 2013’te Anıt Mezarlığa yapılan saldırıda kamera kayıtlarına rağmen neden kişiler bulunamamıştır? Takipsizlik kararı neden verilmiştir?
- Ağustos 2014 tarihinde İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Zeytinköy Mahallesi’ndeki Alevi Mezarlığı’na saldırı düzenleyenler tespit edilmiş midir? Haklarında ne işlem yapılmıştır? Tespit edilmemiş ise soruşturma ne aşamadadır?
- İzmir Selçuk ve Madımak Anıt Mezarları’na yapılan saldırılar, Alevi evlerine konulan işaretler ve sonucunda verilen takipsizlikler yeni saldırılara davetiye niteliğindedir. Bütün bunlara rağmen Alevilere yönelik saldırılar neden sonuçsuz bırakılmaktadır?

Yazarlar