Gündem Madımak’ta dinmeyen acı

Madımak’ta dinmeyen acı

03.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Etkinliklerine gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle can veren çoğu aydın ve sanatçı 33 kişi ile iki otel çalışanı için her 2 Temmuz’da olduğu gibi anma etkinliği düzenlendi.

Madımak’ta dinmeyen acı

SİVAS DHA - Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan Madımak Katliamı’nın 30. yılında anma programı düzenlendi. Valilik tarafından düzenlenen programda Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nde anı köşesine karanfil bırakıldı. Vali Yılmaz Şimşek “Bu acı hepimizin ortak acısı” derken, Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin binanın müze olarak düzenlemesini talep etti.

Haberin Devamı

Valilik programının ardından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan CHP Grup Başkanı Özgür Özel de “Bugün Sivas’taki insanlık suçu için buradayız. Üç gün sonra Erzincan Başbağlar’daki insanlık suçu için orada olacağız” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliklerine gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993’te ateşe verilmesiyle çoğu aydın ve sanatçı olan 33 kişi ile iki otel görevlisi yaşamını yitirdi. Olaylara karışan iki kişi de alevlerden kurtulamadı.

Katliamın 30. yılında ilk anma Valilikçe yapıldı. Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Milletvekili Rukiye Koç, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin ile STK temsilcileri, valilikten Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’ne yürüdü. Heyet, katliamda can verenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bırakıp dua etti.

Haberin Devamı

‘Ortak acımız’

Vali Şimşek, “Bu acı hepimizin ortak acısı. Tüm Sivas’ın, tüm Türkiye’nin acısı. Bundan sonra da bu tür müessif olayların yaşanmaması adına hepimize düşen çok önemli görev ve sorumluluklar var... Yüzyıllardır bu toprakların sesi olmuş, bu topraklarda yaşamış Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Ruhsati gibi ozanlarımız da bizlere hep barış, hoşgörü ve sevgi mesajları vermişlerdir. İnşallah bu mesajlarını doğru algılayıp, bizler de o yönde adımlar atacağız” dedi.

Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin de “Madımak’a üzülmek için Türkiye’de Alevi olmamıza gerek yok. Başbağlar’a üzülmek için Türkiye’de Sünni olmamıza gerek yok. İnsan olmamız yeterli... Bu ve buna benzer olayların tekrar yaşanmaması için birlikte barış ve kardeşlik fikrinin yaşanması için elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti göstermek durumundayız. Kapıda Bilim ve Kültür Merkezi yazılı. Bu ismin değişmesini, Madımak Müzesi olarak buranın yeniden dizayn edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Binler yürüdü

Valilik programının ardından olayda hayatını kaybedenlerin aileleri ile siyasi partiler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan kortej, Mevlâna Caddesi güzergâhını kullanarak kent meydanından Madımak’a kadar yürüdü. Kortejin önünde, olayda hayatını kaybedenlerin posterlerini yakınları taşıdı. Taşınan posterler, gül ve karanfiller Madımak’ın önüne bırakıldı. Etkinliğe katılan yaklaşık 6 bin kişi, saygı duruşunda bulunarak, olayda ölenlerin isimlerini okudu. Aileler adına, katliamda hayatını kaybedenlerden Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz konuştu. Gündüz “30 yıldır bu acıyı bize yaşatanlar kahrolsun. Onun için biz buradan ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak ‘utanç müzesi’ olana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Haberin Devamı

‘Meydan okuma’

Yürüyüşe CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Kadın Kolları Genel Başkan Aylin Nazlıaka, CHP milletvekilleri Ensar Aytekin, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu, Kadim Durmaz, Burhanettin Bulut, Mustafa Sarıgül, Orhan Sarıbal, Murat Emir, Aliye Coşar, Aliye Ersever, Mehmet Tahtasız, Aşkın Genç, Sivas İl Başkanı Haydar Öztürk ile çevre illerin CHP il başkanları katıldı. CHP heyeti adına konuşan Özel şunları söyledi: “30 yıl önce Madımak’ta büyük bir insanlık suçu işlendi. Mahkeme zaman aşımı kararı verdi. Artık bu mahkeme milletin vicdanına ve bu düzenin, bu devranın döndükten sonraki gerçek adalete kaldı. O güne kadar biz adalet bayrağını taşımaya ve Sivas’ın hesabının sorulacağı güne kadar burada olmaya devam edeceğiz. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir. Sivas Kongresi’ne atfedilen Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu şehirde Cumhuriyet’in yıkılmasına niyet etmişlerin, Cumhuriyet’e meydan okumadır... Bugün Sivas’taki insanlık suçu için buradayız. Üç gün sonra Erzincan’da Başbağlar’daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz. Acılardan husumet değil, ders çıkarıyoruz.”

Haberin Devamı

Mustafa Sarıgül de “Bir toplumsal barışa ihtiyaç var. Kardeşlik hukukuna ihtiyaç var. ‘İncinsen de incitme’ demeye ihtiyaç var. Bir toplumsal barışı, bir kardeşlik hukukunu, mutlaka da Madımak Oteli’nin müze olmasını özellikle ve özellikle çok arzu ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Madımak’ta dinmeyen acı

‘30 yıldır sönmeyen ateş’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Sivas katliamında hayatını kaybedenleri andı. Kılıçdaroğlu, “Kendimi her 2 Temmuz’da o otelde o kâbusun içinde yeniden bulduğum, yakın tarihimizin en acı günlerinden biri olan Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı saygı, rahmet ve hüzünle anıyorum. Yüreğimizde 30 yıldır sönmeyen bu ateşi, kaldırılmayan enkazı unutMADIMAKlımda” paylaşımı yaptı. 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Madımak Oteli’nin müzeye çevrilmesi ve 2 Temmuz’un “Sevgi ve Hoşgörü Günü” ilan edilmesine yönelik kanun teklifi hazırladı. - ANKARA Milliyet