Gündem Mahkûmlardan çevreci üretim

Mahkûmlardan çevreci üretim

27.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki sıfır atık projesini cezaevlerinde de hayata geçirmeye çalışan Cezaevleri İşyurtları Daire Başkanlığı, organik oyuncağın yanı sıra gıda atıklarından organik gübre üretti.

Mahkûmlardan çevreci üretim

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Daire Başkanı Murat Atan’ın şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ: 1,5 yıldır süren hazırlık çalışmaları sonucu ilk etapta Çevre Bakanlığı’nın desteği ile organik gübre yapmak için kompost makineler alındı. Eğitimden geçirilen mahkumlar mutfak atıklarından gübre üretmeye başladı. İlk ürünler paketlenerek satışa sunulma aşamasına getirildi.

KATI ATIK AYRIŞTIRMA: Cezaevlerinde katı atık ayrıştırma ünitesi kurulacak. Bir banka ile ayrıştırma ünitesi kurulması desteği için görüşmeler devam ediyor. Plastiği, demiri, camı ve kağıdı ayrıştıran bir üniteyi birinci faz olarak gerçekleştireceğiz. Cezaevinde kompost makineleriyle yapılan gübre üretimine entegre edilecek bir ayrıştırma ünitesi kurulacak. İki ay içinde devreye girecek.

AB DESTEĞİ: Katı atık ayrıştırma yöntemleriyle ilgili AB projesine başvuru yapıldı. Projenin kabul süreci son aşamaya geldi.

Haberin Devamı

BEZ POŞET DAĞITILDI: Çevreci eksende, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da desteğini alan plastik poşetten bez poşete geçişte cezaevler de rol aldı. Cezaevlerinde bez poşetlerin dikme kapasitesi artırıldı. 15 bin bez poşet halka dağıtıldı.

ORGANİK OYUNCAK: Tamamı organik malzemeden oyuncak ve elektrikli bisiklet, güneş enerjisi ve biyogaz tesisi gibi çevreci ürünler konusunda duyarlılık var.

GRANÜR DE ÜRETİLECEK: Katı atık ayrıştırma ve dönüştürme çalışmalarının ikinci fazında granür üretilecek. Son aşamada da enjeksiyon cihazıyla üretim var.

Dönüşüm kumbarası

İşyurtları geri dönüşüm kumbarası da üretti. Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü’ndeki 70 hükümlü ile günlük 100 takım üretebilme kapasitesine sahip olan atölyede imal edilen kumbaralar, bu amaçla kullanılan ahşap, metal, plastik vb. malzemeden dayanıklı olma ve çevreye zararlı madde barındırmadığı için çok daha avantajlı.