Gündem Man Booker Ödülü George Saunders’ın

Man Booker Ödülü George Saunders’ın

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

58 yaşındaki yazar George Saunders, ‘Lincoln in the Bardo’ adlı romanıyla İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödülü Man Booker’ın bu yılki sahibi oldu

Man Booker Ödülü  George Saunders’ın

Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden Man Booker’ı bu yıl George Saunders ‘Lincoln in the Bardo’ adlı romanıyla kazandı. 58 yaşındaki Saunders, İngiltere’nin bu önemli edebiyat ödülüne layık görülen ikinci ABD’li yazar oldu. Roman, 1862 yılında geçiyor ve Abraham Lincoln’un 11 yaşındaki oğlunu gömdüğünü tek bir geceye odaklanıyor. Roman yapısı ağırlıklı olarak diyaloglardan oluşuyor ve hayatını kaybetmiş genç Willie’nin hem de diğer ölülerin iç seslerine yer veriyor.

Haberin Devamı

Ödülün favorisi

İlk romanı ‘Lincoln in the Bardo’yla ödülü kazanan Teksaslı yazar daha önceki yedi kitabında kısa öykü, kısa roman ve gazetecilik türlerinde edebiyata yer vermişti. Man Booker jürisi bu yıl ödülün favorisi olan Saunders’ın kazanma gerekçesi olarak romanı dokunaklı ve özgün bulduğunu açıkladı.

Saunders ise kabul konuşmasında kültürün önemine vurgu yaptı: “Eğer fark ettiyseniz çok garip zamanlardan geçiyoruz. Ama meselenin özündeki soru bir hayli basit: Korkuya dışlama, olumsuz bir koruma ve şiddetle mi tepki vereceğiz? Veya kadim bir inancın yolunu seçip sevgiyle yanıt vermeye çalışacağız? ABD’de kültürü koruma konusundan çokça bahsediliyor. İşte bu gece kültürdür, uluslararası kültür, anlayış kültürüdür. Bu oda, kelimeye, güzelliğe, anlama inananlarla, zor olsa da başkalarının bakış açısını görmeye çalışanlarla dolu.”

Haberin Devamı