Gündem Mardin üçüncü kez 'Ahmet Türk’ dedi

Mardin üçüncü kez 'Ahmet Türk’ dedi

01.04.2024 - 05:19 | Son Güncellenme:

DEM Parti adayı Ahmet Türk, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 57,01 oyla bir kez daha sandıktan birinci çıkarak üçünçü kez Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Mardin üçüncü kez  Ahmet Türk’ dedi

Mardin DHA, İHA - 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak iki seçimin ardından da yerine kayyum atanan DEM Parti adayı Ahmet Türk, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 57,01 oyla bir kez daha sandıktan birinci çıkarak Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Mardin’in dokuz ilçesinden de 7’sinde DEM Parti adayları ipi göğüslerken iki ilçede de AK Parti adayları ipi göğüsledi. 

Haberin Devamı

Mardin’in ilk başkanıydı 

Mardin’in 2014 yılında büyükşehir olmasıyla birlikte bağımsız aday olan ve kentin ilk büyükşehir belediye başkanı seçilen Ahmet Türk, 2016’da yerine kayyum atanarak görevden uzaklaştırılmıştı. Bir süre tutuklu kalan Türk, daha sonra serbest bırakılmıştı. 2019’da bir kez daha Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak yerine bir kez daha kayyum atanan DEM Parti adayı Ahmet Türk, 3’üncü kez Mardin Belediye Başkanı seçildi. 9 ilçenin 7’sinde DEM Parti ilk sırada yer alırken, ikisinde ise AK Parti kazandı. Merkez ilçe Artuklu da AK Parti’den DEM Parti’ye geçti. 

Siirt de DEM Parti’de 

Siirt’te sandıktan saat 23.00 itibariyle yüzde 49,54’le DEM Parti adayı Sofya Alağaş (34) kazandı. Siirt’te Berivan Helen Işık, 2019 yerel seçimlerinde HDP’den belediye başkanı seçilmiş, 2020’de görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanmıştı. Siirt’te beş ilçede AK Parti birinci olurken, DEM Parti sadece bir ilçede sandıktan ilk sırada çıktı. 

Haberin Devamı

Şırnak’ın yedi ilçesinden Uludere ve Beytüşşebap AK Parti; Silopi, Cizre, İdil DEM Parti; Güçlükonak’ta da BBP adayı yarışı kazandı. 

Batman’da yeniden DEM kazandı

Batman’da 2019’daki yerel seçimlerde yüzde 66 oy oranla seçimi kazanan Mehmet Demir’in yerine 2020 yılında kayyum atanmıştı. Dün yapılan yerel seçimlerde ise DEM Parti Belediye Başkan adayı Gülüstan Sönük resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 64.57 oy oranla belediye başkanı seçildi. AK Parti’nin adayı oyların yüzde 12’sini alırken HÜDA PAR adayı oyların yüzde 15.62’sini alarak ikinci parti oldu.

3 ilçeyi AK Parti aldı

Batman’ın ilçelerinden Gercüş, Sason, Kozluk AK Parti, Beşiri YRP, Hasankeyf’te CHP adayı seçildi.
2019 yılındaki yerel seçimlerde Gercüş’e bağlı Kayapınar Beldesi’nde Saadet Partisi’nden aday olan Samir Özhan yüzde 37.72 oy oranla başkan seçilmişti. HÜDA PAR’dan aday olan Özhan, yüzde 64,51 oyla tekrar başknalık koltuğuna oturdu.