Gündem Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kasımda art arda gelen yağışlı hava, tüm yurdu etkilemeye devam ediyor. Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege’ye bugün için fırtına uyarısı yapan Meteoroloji, hafta sonu denizin taşması sonucu 1000 evin sular altında kaldığı İzmir’de yağışların çok kuvvetli olacağını duyurdu.

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Türkiye hafta sonunu şiddetli sağanak yağış, kar ve fırtınanın etkisi altında geçirirken, dün yine birçok ilde hayat felç oldu. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Artvin ve Kastamonu’da 2 gemi karaya oturdu, 24 personel halat sistemi ve itfaiye merdiveniyle kurtarıldı. Fırtına nedeniyle dün de çok sayıda çatı uçması yaşanırken, bazı Karadeniz kentleri ile güneyde Hatay-İskenderun’da sahillerdeki yerleşim yerleri sular altında kaldı. İzmir’de sular altında kalan yaklaşık 1000 ev ve işyerine yönelik hasar tespit çalışmaları sürerken uzmanlar suların daha da yükseleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bugün için yeni uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bugün öğle saatlerinden itibaren rüzgârın Marmara ve Kuzey Ege ile Batı Karadeniz’de güney yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Kıyı Ege’de bugün öğleden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların çarşamba gece saatlerine kadar İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa çevreleriyle Balıkesir’in batı ve güney ilçelerinde yerel kuvvetli, İzmir ve Muğla’nın kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri Bodrum-Antalya Kaş arasında denizlerde fırtına uyarısı yaparak balıkçılar ve denizcileri tedbirli olmaya çağırdı.

1000 evi su bastı

Haberin Devamı

İzmir’de fırtına ve yağış sonrası pazar günü meydana gelen deniz taşmasından kentte 1000’i aşkın ev ve iş yerini su bastı. En çok zarar gören yerlerden olan Konak’ın Alsancak semtinde su tahliye ve temizlik çalışmaları dün devam ederken, birçok iş yeri kepenk açamadı. Taşkının zarar verdiği bir diğer yer olan Karşıyaka’nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde ise su çekilince hayat normale döndü. Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi’nde farklı dakikalarda denize düşen 4 vatandaş kurtarıldı.

‘İzmir her yıl bir santim çöküyor’

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Küresel ısınma dönemindeyiz ve her yıl deniz seviyesi yükseliyor. Ama İzmir’de enteresan bir durum daha var. Biz tektonik olarak her yıl 1 santim çöküyoruz. Her yıl İzmir Körfezi ve su yaklaşık 1 santim yükseliyor” dedi. İzmir’de 1992’den bugüne yaklaşık olarak suyun 40 santim yükseldiğini aktaran Yaşar, “Bulunduğumuz yerler hep dolgu alanları. Böyle gidersek maalesef 40-50 yıl sonra Basmane’ye kadar, yani bugünkünden 700-800 metre daha geriye sular gidecek. Sürekli çökme oluyor ama hiçbir önlem alınmıyor, çalışma yapılmıyor” diye konuştu. İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ise “İklim değişikliğinin etkileri yavaşlasa bile, deniz seviyesi yükselmeye devam edecek” dedi.

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

İki liseli dalgalara kapıldı

Haberin Devamı

Giresun’da Karadeniz Sahil Yolu’na ulaşan dalgalar göllenmelere neden oldu. Tirebolu ilçesinde dev dalgalar sahildeki 7-8 metrelik elektrik direklerinin üzerine çıktı. Sahil şeridinde su baskınları oldu. Trabzon’un Karadeniz sahilindeki Sürmene ilçesinde Çamburnu Limanı’ndaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri birimin olduğu alanda denizde dev dalgalar oluştu.

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Bu sırada alanda bulunan 5 asker yaralandı. Trabzon, Beşikdüzü’nde dev dalgalara karşı cep telefonu kamerasıyla fotoğraf çekmeye çalışan 2 liseli genç, dalgalara kapılarak sürüklendiği denizde kayboldu. Gençlerin, Beşikdüzü Fen Lisesi öğrencileri Uğurcan Korkmaz (16) ve Emir Berke Aşık (16) olduğu belirlendi. 2 genç için arama kurtarma çalışması başlatıldı. 

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Erzurum’da kar tatili

* Erzurum’da önceki akşam fırtına bazı evlerin çatılarını uçurdu, vatandaşların cep telefonlarına yansıyan bir görüntüde otobüs durağının yerinden çıktığı görüldü. Kar yağışı nedeniyle Palandöken, Yakutiye ve Aziziye ilçelerinde dün okullar tatil edildi.

Haberin Devamı

* Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine bugün yapılması planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi. 

* Nevşehir’de fırtına nedeniyle hafta sonu sıcak hava balon uçuşları iptal edildi.

* Sivas’ta kar yağışı ve fırtına nedeniyle 48 köy yolu ulaşıma kapandı, 78 binada hasar oluştu, 1 kişi yaralandı.

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

İskenderun yine sular altında

Şiddetli fırtına nedeniyle 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ağır hasar verdiği Hatay’ın Samandağ ilçesinde deniz taştı, bazı iş yerleri, araçlar, yollar su altında kaldı. İskenderun’da depremle yaklaşık 1 metreyi bulan çökmenin yaşandığı sahil şeridi yine sular altında kaldı. İlçede dün eğitime ara verildi. Depremde İskenderun Limanı’nda yaşam alanına dönüştürülen Süheyla Sultan gemisine yerleştirilen vatandaşlar da denizin yükselmesiyle çıkamadı. İhtiyaçları olanlar iş makineleriyle gemiden alınıp ilçe merkezine götürüldü.

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Dev dalgalar sürükledi

Fırtına nedeniyle Doğu Karadeniz’de sahil kentlerinde fırtına etkili olurken, dev dalgalar nedeniyle Artvin’in Hopa ilçesinde Esenyalı Gemi İşletmeciliği’ne ait “FR Pearl” adlı kuru yük gemisi kıyıya sürüklendi. Karadeniz Sahil Yolu kenarında kayalıklara oturan gemide mahsur kalan 6’sı Türk, 5’i Azerbaycanlı, 2’si Endonezyalı 13 mürettebat, makaralı çelik halat sistemiyle kurtarıldı. Geminin demirli olduğu halde dün dev dalgalar nedeniyle kıyıya sürüklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Marmara, Ege ve Karadeniz’e yeni uyarı: Sağanak ve fırtına hayatı felç etti

Halatları koptu

Fırtına nedeniyle yükselen su seviyesi Kastamonu’nun İnebolu, Abana, Cide ilçelerinde iş yerleri, yolları ve evleri bastı. İnebolu’da Kamboçya bayraklı “Vamos” adlı gübre yüklü gemi de fırtınada halatları koparak sürüklendi. Gemi, İnebolu Limanı Filli Köşk karşısında karaya oturdu. Gemideki 2’si Türk, 3’ü Hindistan ve 6’sı Pakistan uyruklu 11 kişilik mürettebatan 1’i denize atlayıp karaya çıkarken diğer personel itfaiye ekiplerince gemiye uzatılan merdivenle kurtarıldı.