Gündem ‘Mars kadar uzak görülüyor’ uyarısı

‘Mars kadar uzak görülüyor’ uyarısı

10.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği “Türk Böbrek Vakfı Farkındalık Semineri’nde konuşan Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat, Türkiye’de böbrek hastalığının çok yaygın olduğuna dikkat çekti.

‘Mars kadar uzak  görülüyor’ uyarısı

Hastalığı “ulusal halk sorunu” olarak gördüklerini belirten Onat, “Siz ya da bir yakınınız böbrekle alakalı bir sorun yaşamadıysa bu hastalık Mars kadar uzak görülüyor. Ne zaman yaşanırsa o zaman farkına varılıyor” dedi. Türk Nefroloji Derneği’nin araştırmasına göre, nüfusun yüzde 20’ye yakınının böbrek hastalığı riski altında olduğunu aktaran Ayşe Onat, halsizlik, geceleri kas krampları ve sık idrara çıkma, göz çevresinde, ayaklarda ve bacaklarda şişlik, ciltte kuruluk ve kaşıntıyı bu hastalığı belirtileri arasında saydı.

Haberin Devamı

Proteinli diyet Böbrek hastalıklarından korunmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yemekte miktar ve sıklığın önemli olduğunu ifade eden Onat, “Eğer bir sağlık probleminiz varsa, sürekli ilaç kullanıyorsanız, belirli bir diyetteyseniz bunları mutlaka doktorunuza danışarak yapın. Yemekte miktar ve sıklık çok önemli. Süt ve süt ürünlerinden; peynir, süt, yoğurt, kefir mutlaka tüketilmeli. Mevsimine göre sebzeler ve meyveler, tahıl grubundan ekmek beslenmemiz için çok önemli” dedi.