Gündem MEB’in ders kitabında çocuk tepkisi

MEB’in ders kitabında çocuk tepkisi

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dini Terimler Sözlüğü’nde yer alan 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenip hamile kalabileceklerine, erkeklerin de 12 yaşında baba olabileceklerine ilişkin değerlendirmesine benzer ifadeler  Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) imam hatip okullarında okutulan fıkıh dersinin kitabında da yer aldı.

MEB’in ders kitabında  çocuk tepkisi

‘Buluğa erince tam ehliyet’

Bakanlığın hazırladığı, “Fıkıh Okumaları” kitabında evlenme ehliyeti, “Başkalarının izin ve onayına ihtiyaç olmadan evlenebilme ehliyetine sahip olmak” ifadeleri ile açıklanarak, “Kız olsun erkek olsun akıllı ve buluğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini bizzat kendisi yapabilir” denildi. Bakanlık konu içerisinde kendi kendine evlenebilme izninin Hanefi mezhebine ait olduğunu belirterek, “Hanefîliğin dışındaki diğer üç mezhebe göre ise tam ehliyetli erkek, nikâhta kendi adına taraf olabilirken kızlar, tam ehliyetli de olsalar ancak velileri tarafından evlendirilebilir” denildi.

Haberin Devamı

CHP’liler eylem yaptı

CHP Ankara İl Başkanlığı, Diyanet’in “9 yaş” değerlendirmesini protesto etmek için Diyanet İşleri Başkanlığı önünde eylem yapmak istedi. OHAL yasaklarını hatırlatan emniyet güçleri ise grubu Diyanet önüne yaklaştırmadı. Uzun süren görüşmelerin ardından CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, “Diyanet’te 9 yaşında çocuklarını evlendirmek isteyen varsa buyursun evlendirsin. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ve demokratik kuruluş temellerinden taviz vermeyeceğiz” dedi. Polisler, CHP’lilere müdahale etti.