Gündem Medyayı tartıştık

Medyayı tartıştık

28.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öğrenci Meclisleri’nin katılımıyla 22 Mayıs’ta Londra’da, Lordlar Kamarası’nda düzenlenen “10. Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”nda bu yıl “Medyanın Demokrasiye Etkisi” tartışıldı. Forumda, medyanın objektifliği ölçüsünde değerli olduğu, doğru kullanıldığı zaman yararlı olduğu vurgulandı

Medyayı tartıştık

ĞRENCİ Meclislerinin gelenekselleşen projesi “Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”, Londra’da Lordlar Kamarası’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü The Guardian’dan gazeteci-Yazar Lawrance Joffe’nin yaptığı forumda, BBC’den televizyoncu, akademisyen-yazar Jonathan Fryer ve Dergi Editörü Ozan Adan gibi İngiliz ve Türk medyasından isimler, akademisyenler ve Öğrenci Meclisleri temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Lordlar Kamarası’nda 22 Mayıs’ta gerçekleştirilen forumda bu yıl “Medyanın Demokrasiye Etkisi” konusu ele alındı. Öğrencileri, Türk-İngiliz medya dünyasının ünlü isimleriyle buluşturmak, yeni fikirler üretmek ve Doğa Kolejinin adını uluslararası platformda duyurmak amacıyla düzenlenen forumda, insan hakları, vatandaşlık bilinci, temel özgürlükler, medyanın bireysel ve toplumsal hayatımızdaki yeri, medyanın güvenilirliği, bireylerin yönetime ve demokrasiye katılımının sağlanması başlıkları tartışıldı.

Oldukça renkli ve keyifli anlara sahne olan forumun moderatörü Lawrence Joffe, yaptığı açılış konuşmasında forumun konusu olan “medya” ve “demokrasi” kelimelerinin neyi ifade ettiği hakkında bilgiler verdi. İlk konuşmanın ardından kürsüye çıkan SOAS Üniversitesi’nden akademisyen, gazeteci ve yazar Jonathan Fryer da medyanın bireylerin hayatındaki yerinden, toplumsal öneminden bahsetti.

Haberin Devamı

‘Objektifse değerli’

Medyanın objektifliği ölçüsünde değerli olduğunu ve demokrasinin gelişmesini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Fryer, “Ülkelerin ve yönetimlerin bu gücü doğru yönetmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Forumda Ozan Adan da, günümüzde kitle iletişim araçları nedeniyle dünyanın giderek küçüldüğünü ve hızlı bilgi yayılımı sayesinde herkesin her türlü bilgiden anında haberdar olduğunu anımsattı. Adan, medyanın demokratikleşmeye sağladığı en önemli katkılardan birinin bilgiye ulaşma ve bilgi paylaşımı konusunda sağladığı kolaylıklar olduğunu söyledi.

Yeni iletişim teknolojileri sayesinde bireylerin istedikleri bilgiye ulaşma ve bunu yayma özgürlüğüne sahip olduğunu belirten Adan, bu gelişmelerin, kurum ve ülkelerin kendi menfaatleri doğrultusunda iletişim araçlarını yönlendirmesi sorununu da beraberinde getirdiğini söyledi. Adan, doğru kullanıldığında medyanın son derece yararlı ve etkili bir unsur olduğunu ifade etti.

‘Medya tarafsız olmalı’

Çekmeköy Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Umut Baran Aktan da yeni medya düzeninin geleneksel sistemden farklı olarak bireye birçok özgürlük sunduğunu, sosyal medyanın bu özgürlük alanlarından biri olduğunu hatırlattı. Sosyal medyanın, bireylerin kendilerini ifade etmesine yönelik öneminden de bahseden Aktan, medyadaki bilgi aktarımının doğru ve tarafsız şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Öğrenci meclislerinden katılımcıların baştan sona ilgiyle izledikleri forumun sonunda konuklara birer teşekkür plaketi sunuldu.

Bir önceki Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu, Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenmişti. “9. Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”nda, Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides, Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu gibi Yunan medyasının ünlü isimlerinin yanı sıra Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencileri Sehle Serra Karabulut, Doğa Eroğlu ve Fatma Aleyna Sevcan da yer almıştı.

‘Köpük şelalesi yaptık’

Okulumuzda yaptığımız ‘Mucit Atölyesi’ dersimizde pek çok deney yaptım ve böylece fizik, kimya ve biyoloji gibi bilim dallarıyla tanıştım.
Bu haftaki Mucit Atölyesi’nde kimya biliminin çok eğlenceli olduğunu fark ettiğim bir deney gerçekleştirdik. Malzemelerimiz, hidrojen peroksit, potasyum iyodür, bulaşık deterjanı, gıda boyası ve dereceli silindirden oluşuyordu. Hepsini hazırladıktan sonra, önce 60 mililitre bulaşık deterjanını dereceli silindire döktük. Ardından gıda boyasını ekledik ve çok az bir miktar potasyum iyodür koyduk. Son olarak hidrojen peroksiti eklediğimiz karışımın bir anda köpürmeye başladığını gördük. Köpükler deney kabını aşıp adeta bir Köpük Şelalesi gibi akmaya başladı. Öğretmenimiz, bunun nedeninin hidrojen peroksitin, potasyum iyodür iyonları tarafından ayrıştırılması ve hızla oksijen gazı açığa çıkması olduğunu anlattı. Bu sayede deterjan köpürmeye başlıyormuş. Kimyasal değişimde atomlar arası bağların koparak yeni bağların oluşmasının nasıl gerçekleştiğini bu deneyle öğrendim.
Deney yapmak gerçekten çok eğlenceli. Bana sorarsanız bunu siz de denemelisiniz!
Satranç Ligi galipleri belli oldu
İstanbul Çocuk ve Yıldızlar Satranç Ligi Finalinde Cevizlibağ Doğa Koleji yıldızlar kategorisinde şampiyon olurken, Florya Satranç Merkezi Takımı ikinci, FBO Yıldızlar Takımı da üçüncü oldu
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) İstanbul İl Temsilciliği ve Doğa Koleji işbirliğiyle düzenlenen 2015 İstanbul Çocuk ve Yıldızlar Satranç Ligi, 18-19 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen Final yarışmasıyla sona erdi.
Satranç Liginde ilçe grup maçları 1 Ocak 5 Nisan 2015 tarihleri arasında 23 ilçede 30 grupta, 346 takımın ve 1985 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İlçe gruplarında şampiyon olan 22 takım Çocuk Ligi Finalinde, 4 takım da Yıldızlar Ligi Finalinde mücadele etti. 6 tur olarak düzenlenen final maçlarında, 2015 İstanbul Yıldızlar Ligi`nde Cevizlibağ Doğa Koleji, Çocuk Liginde FBO Şahlar Takımı, 12 tam puan alarak gruplarının şampiyonu oldu.
Final yarışmalarının ardından, TSF İstanbul Satranç İl Temsilcisi Rıza Öney, 18 ilçede ev sahipliği yapan Doğa Koleji Satranç Bölüm Başkanı Beyhan Somalı’ya 2015 İstanbul Çocuk ve Yıldızlar Satranç Ligi’ne katkılarından dolayı teşekkür ve satranç camiası adına şükran plaketini sundu.
Dereceye giren takım ve sporcuları kupa ve madalyalarının yanında Doğa Koleji ödülü olarak Vialand Tema Park bileti kazandı.
2015 İstanbul Çocuk ve Yıldızlar Satranç Ligi Dereceleri:
YILDIZLAR:
2015 İstanbul Yıldızlar Ligi Finali 1.’si Cevizlibağ Doğa Şevval Doğan, Asilhan Kurşun, Ece Türkkan, Oğuzcan İçen
2015 İstanbul Yıldızlar Ligi Finali 2.’si Florya Satranç Merkezi Muhammet Sinan Gönüllü, Büşra Cankurt, Oğuz Yasin Kızgın, Nihat Saydam
2015 İstanbul Yıldızlar Ligi Finali 3.’sü FBO Yıldızlar Ali Emir Batır, Umut Karadeniz, Hazar Mustafa Öncül, Başar Aslandoğan, Arda Arsun
2015 İstanbul Yıldızlar Ligi Finali 4.’sü Kadıköy Satranç Merkezi Ahmet Ata Yılmaz, İbrahim Seratlı, Pınar Tür, Sanem Vural, Tibet Yılmaztürk
ÇOCUKLAR:
2015 İstanbul Çocuk Ligi Finali 1.’si FBO Şahlar Emir Akay, Kerem Alçı, Can Çoruh, Evrim Altaylar
2015 İstanbul Çocuk Ligi Finali 2.’si GOPSEM 1 Mustafa Zorbey Şenyüz, Umut Akaslan, Ahmet Alp Düşmez, Arda Altun
2015 İstanbul Çocuk Ligi Finali 3.’sü Kadıköy Satranç Merkezi A Ömer Ata Gezici, Efe Olgun, Yavuz Arda Orak, Yusuf Efe Tezer, Kerem Yiğit
Afrikalı çocukların oyunlarını öğrendik,
Okulda Cultural Children’s Games (Kültürel Çocuk Oyunları) etkinliğiyle, başka ülkelere ait bayrakları, yemekleri, kıyafetleri, ülkelerin başkentlerini ve tarihi yerlerini öğreniyoruz. O ülkelerde oynanan oyunlarla ilgili bilgi alıyoruz ve İngilizce oyunlar oynuyoruz. Hem eğlenip hem de öğreniyoruz. Örneğin bir gün, Big Snake diye bir oyun oynamıştık. Afrika’da oynanan bir oyunmuş. Bir arkadaşımız yılan olup, bizleri yakalamaya çalıştı. Yakaladığı herkes, yılanın bir parçası oldu ve son kişi yılana katıldığında oyunumuz bitti. Amacımız, en büyük yılanı oluşturmaktı. “Now, I can tag my friends and create a big snake.”
Basketbolcu Doğuş Balbay: ‘Küçükken futbolla ilgiliydim’
TÜRKÇE öğretmenimizin yönlendirmesiyle basketbolla ilgili bir konferans için okulumuza gelen Anadolu Efes Basketbol Takımı oyuncusu Doğuş Balbay’la röportaj gerçekleştirdik. Bu proje sayesinde hem Türkçe dersinde öğrendiğimiz röportaj yazımı hakkında pratik yapıyoruz hem de ülke çapında tanınan isimlerle yüz yüze konuşma fırsatı buluyoruz. Balbay ile yaptığımız röportajda, kendisinden çok önemli bilgiler aldık :
Basketbolcu olmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?
Ben, 7-8 yaşlarındayken futbolla ilgileniyordum. Daha sonra kız kardeşim Fenerbahçe Spor Kulübünde basketbola başladı. Ona eşlik etmek için ben de başladım ve başarılı oldum. Basketbol maceram böyle başladı. Profesyonel olarak spor yapmak isteyen herkese tavsiyem: Sıkı çalışma ve bol antrenman. Çalışmadan hiçbir alanda başarılı olamazsınız. Ayrıca bir diğer önerim, profesyonel olmasa bile mutlaka bir sporla uğraşın.
Bir röportajınızda hastalara yönelik işler yapan vakıflara yardım etmek istediğinizi okudum. Bunu gerçekleştirebildiniz mi?
Evet, hem bireysel olarak hem de Anadolu Efes olarak bu tür organizasyonlara son derece önem veriyoruz. Anadolu Efes 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında, görme engelli vatandaşlarımızı ağırladı. Ünlü Basketbol Sunucusu İsmail Şenol, karşılaşmayı görme engelli konuklara özel kulaklıklarla anlattı.
Biz de “Sessizliğime Kulak Ver’ çalışmasına destek oluyoruz.
Çok güzel etkinlikler gerçekleştirmişsiniz. Ben de her zaman desteğe hazırım.
2015 Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonasında Dünya Şampiyonu olduk. Sizce Türkiye’de basketbola yeterli önem veriliyor mu?
Evet, takip ettim. Bu vesileyle bütün Doğa Koleji ailesini tekrar tebrik ediyorum, başarılı sporcular yetiştiriyor. Bence özellikle son yıllarda Türkiye’de basketbola önem veriliyor, yatırımlar arttı. Yetenekli ve genç sporcular daha çok çıkıyor.