Gündem ‘Mercedes Operasyonu’na Genelkurmay’dan keşifçi

‘Mercedes Operasyonu’na Genelkurmay’dan keşifçi

15.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT’in Darbe Komisyonu’na gönderdiği bilgi notunda Öcalan’ın öldürülmesi için planlanan ‘Mercedes Operasyonu’ kapsamında Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndan bir personelin keşif çalışmalarına katıldığı belirtildi

‘Mercedes Operasyonu’na Genelkurmay’dan keşifçi

MİT’in, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na gönderdiği “Seferberlik Tetkik Kurulu” ile ilgili bilgi notunda, bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın Şam’da öldürülmesi için planlanan “Mercedes Operasyonu” kapsamında Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndan bir personelin keşif çalışmalarına katıldığı belirtildi. İhbar mektubunda ise Seferberlik Tetkik Kurulu bünyesinde sivil direnişi organize edecek “Muharebe Arama Kurtarma”(MAK) Birliği aracılığıyla Hatay’da gömülen bir silah deposunun krokisi yer aldı.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na, MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammet Dervişoğlu imzasıyla 24.12.2012 tarihinde gönderilen, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Seferberlik Tetkik Kurulu ve Muharebe Arama ve Kurtarma Birliği’ne ilişkin “çok gizli” damgalı bilgi notu ve ihbar mektuplarında ilginç detaylar ortaya çıktı. Dervişoğlu’nun imzasını taşıyan üst yazıda, “Sözkonusu klasör, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun 01.07.2012 tarihli ‘Özel Harp Dairesi, Seferberlik Tetkik Kurulu, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve kontrgerilla yapılanlarına ilişkin bilgi ve belge istemine yanıt olarak gönderilmiştir” ifadeleri yer aldı. 1 klasör içindeki dosyada, MİT’in üst yazısına ek olarak 2 adet bilgi notu ve 287 sayfalık 6 ihbar mektubu bulunuyor.

Faili meçhuller MAK’in işi
MİT’in gönderdiği 1. bilgi notunda Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı MAK hakkında şu iddialara yer verildi:
“Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı MAK Habur’da konuşlanmış, 39 kişiden oluşmuştur. MAK Tim Komutanlığı’nca 1. ve 2. derecede hedef olarak belirlenen yaklaşık 30 kişiye ilişkin bir listenin hazırlandığı anlaşılmıştır. Konuyla ilgili infaz timinin Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olmak üzere bölgedeki askeri birliklerden bağımsız olarak çalıştığı, İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerinde görevli yargıç ve savcılar ile Ocak 2010’da gerçekleştirilen görüşmelerde TSK ile ilişiği kesilen eski Jandarma Yüzbaşı Özcan Tozlu’nun ‘15.01.1996’da Şırnak Güçlükonak’ta 11 Geçici Köy Korucusu’nun öldürülmesi de dahil Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşen bir çok faili mechul olayın MAK timleri tarafından gerçekleştirildiğini’ ifade ettiği ve MAK Birliği’nin büyük bir bölümünün 1996 Kardak krizi sürecinde Genelkurmay Başkanlığı’na çekildiği belirtilmektedir.”
Mektuptaki infaz edilecek listede, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Türkan Saylan, Tuncay Özkan gibi isimlerin bulunduğu iddia ediliyor.

Silah deposu krokisi

Haberin Devamı

Türkiye’nin olası bir dış müdahale sırasında sivil kuvvetleri örgütleyebilmek için belli bölgelerde toprak altında silah depoları oluşturduğu vurgulanan mektupta, Hatay bölgesinde yer alan bir silah deposu krokisi yer alıyor.

İşte 6 ihbar mektubu

* İHBAR MEKTUBU 1: Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın faaliyet çerçevesini belirleyen “gayri nizami harp”in, tehdit unsurunun değiştirildiği ve “daha çok MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi ülkenin diğer resmi kurumlarının görev alanına giren konular esas alındığı” ifade ediliyor.
* İHBAR MEKTUBU 2: 4 yeni bölge başkanlığı binalarının hazırlandığı ve görev yapacak personelin atamalarının yapıldığı, yurt dışında ise, ülke bazlı görevlendirmelerin yapıldığı ifadeleri yer alıyor.
* İHBAR MEKTUBU 3: Bölgelerdeki kişiler “kurtarılacak kişiler”, “yararlı kişiler” ve “zararlı kişiler” şeklinde sınıfladıkları belirtilirken, bunlara ilişkin listelere yer veriliyor.
* İHBAR MEKTUBU 4: Özel Kuvvetler Komutanlığı’nca hükümet aleyhinde gerçekleştirileceği iddia edilen eylem planının unsurları 26 madde halinde sıralanıyor.
* İHBAR MEKTUBU 5: Hrant Dink cinayeti, Danıştay saldırısı, Papaz cinayetleri, Malatya yayınevi baskını gibi bir çok olayın Seferberlik Başkanlığı’nın planlaması, sevk ve idaresi ile gerçekleştirildiği iddia ediliyor.
* İHBAR MEKTUBU 6: Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Teknik Daire Başkanlığı tarafından sevk ve idare edilen kişiler ve bunlara ilişkin detaylı listeler yer alıyor.