Gündem Merkel’in trafik ışığı hassasiyeti

Merkel’in trafik ışığı hassasiyeti

19.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Angela Merkel ve beraberindeki heyeti getiren uçak, 12.15’te Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

Merkel’in trafik ışığı hassasiyeti

Merkel, doğrudan görüşmenin yapılacağı Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’ne hareket etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise bu sırada Göktürk’teki evinden henüz çıkmamıştı. Merkel’in konvoyu yavaş seyrederken Başbakan’ın konvoyu hızlı bir şekilde Beşiktaş’a hareket etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu 12.50’de Dolmabahçe’ye ulaşarak konuğu Merkel’i ofisin kapısında karşıladı. Merkel’in konvoyundaki araçların güzergahtaki trafik ışıklarına da riayet ettiği görüldü. Merkel’in aracı Barbaros Bulvarı’nın başındaki kırmızı ışıkta da durdu.

Haberin Devamı

Atatürk’ü ve afişi sordu

Merkel, ikili görüşmenin başında Davutoğlu’na ilk olarak güzergahı boyunca gördüğü ve üzerinde Davutoğlu’nun fotoğrafı bulunan “İlk günkü aşkla” yazılı afişi sordu. Davutoğlu da Merkel’e “İlk günkü aşkla” ifadesinin ne anlama geldiğini açıkladı. Görüşme için içeri girildiğinde de Merkel, Davutoğlu’na “Atatürk’ün hayatının son dönemini geçirdiği ve yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı burası mı?” sorusunu yöneltti. Davutoğlu ise, Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saray kısmının yan bina olduğunu, içinde bulundukları binanın ise o dönem hizmetliler tarafından kullanıldığını anlattı.

Boğaz havası

Davutoğlu-Merkel görüşmesi yaklaşık bir saat 15 dakika sürerken, görüşmenin ardından Davutoğlu ve Merkel, ofisin bahçesinde ve sahil bölümünde gezinti yaptı. Başbakan Davutoğlu, Alman mevkidaşına İstanbul ve tarihi yarımadayı anlatırken, Boğazdan geçen bir Şehir Hatları vapuru da, Davutoğlu ve Merkel’i siren çalarak selamladı. İkili görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti. Çalışma yemeğine, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Durmuş Ali Sarıkaya, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Salim Esenli, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Ökem, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar da katıldı.