Gündem Minibüsçüler sürücü denetimi istiyor!

Minibüsçüler sürücü denetimi istiyor!

22.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Güngören’de yaşanan kaza minibüs şoförlerini de rahatsız etti. Trafik polisinin sadece yolcu sayısını denetlediğini söyleyen şoförler asıl denetimin sürücüye yönelik olmasını istiyor

Minibüsçüler sürücü denetimi istiyor

Güngören’de yaşanan feci kaza zaman zaman kaldırılmaları tartışılan minibüsleri yeniden gündeme getirdi. Kazalarla anılmaktan dert yanan minibüs şoförleri ise, denetimlerin yetersiz olması nedeniyle araç kullanmaması gereken kişilerin rahatça şoför koltuğuna oturduğunu söylüyor.
İstanbul’un kent içi ulaşımında önemli bir yer tutan minibüsler yine bir kazayla gündemde. Güngören’de önceki gün üstgeçitten aşağı uçan bir minibüste 2 yolcu hayatını kaybederken, 1 yolcu da ağır yaralandı. Sürücünün aşırı sürat yapması nedeniyle yaşanan kaza, yolcu kapma yarışı, aşırı sürat ve trafik kurallarına riayet etmemeleriyle sık sık gündeme gelen minibüs şoförlerini de oldukça rahatsız etmiş. Kaza nedeniyle üzgün olduklarını belirten minibüs şoförleri sorunun iç yüzünü Milliyet’e anlattı.

‘Hapse de razıyız’
Bakırköy’deki Adliye Minibüs Durağı’nda konuştuğumuz şoförler, denetimlerin yanlışlığından yakınıyor. Trafik polislerinin kendilerini sadece ayakta yolcu taşıyıp taşımadıkları için denetlediğini aktaran şoförler, asıl denetimin sürücüye yönelik olması gerektiğini söylüyor. Minübüs şöförlüğünü 20 yıl sürdüren Tahsin Yılmaz (47) artık şöförlerin deyimiyle durakta kâhyalık yapıyor. Vardiyalı çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Yorgunluk gibi birşey söz konusu değil şoförler seferden sonra burada çay kahve molası veriyor. Dikkatli, düzgün kullandıktan sonra hiçbir şey olmaz. Minibüslerin dışında metrobüs, belediye otobüsleri de kaza yapıyor. Denetim gelsin alkol, uyuşturcu testleri yapılsın. Yakalandık mı hapse de razıyız. Ama böyle bir denetim yok. Denetimlerde ayakta yolcu aldığımız için ehliyetimizden puanlar kesiliyor. Metrobüs ve otobüs de ayakta yolcu taşıyor. Çalışanların evleri kira işimizi yapamadıktan sonra n’apacağız biz?” diyor.

Ayakta yolcu sıkıntısı
Tahsin Yılmaz’ın yanına gelerek anlatmaya başlayan minibüs şoförlerinden Celal Şahin de “Böyle kazaları sadece minübüsler yapıyormuş gibi gösterilmemeli. Dikkatli, düzgün kulladığın sürece birşey olmaz. Ayakta giden yolcunun cezası neden sadece bize kesiliyor?” diye soruyor.

‘Alkol testi yapılsın’
Etrafımızı sarmaya başlayan şoförler teker teker şikayetlerini dile getirmeye başlıyor. Bir diğer kahya Bayram Çelik (51), 30 yıldır bu sektörün içinde olduğunu belirterek, “Minübüslerde genelllikle düzgün insanlar çalışmıyor. Çalışanların halkla ilişkileri sıfır. Yolculara davranışları gözlensin. Bilinçsiz insanlar çalışıyor. Caydırıcı cezalar gelsin. SRC belgesi veriyorlar. Parayla alıyoruz bu belgeleri ama denetlenmiyoruz. Alkol, uyuşturucu, sigara kullanımı gibi denetimler yolcu taşıma sırasında yapılsın” diye konuşuyor.
Şoförlerden Hasan Yılmaz da 10 yıldan fazla deneyiminin olduğunu anlatarak şunları söylüyor: “Kahyamızın dediği gibi her türlü denetimden geçirilip denetlesinler. Ne tür insanlar şöförlük yapıyor bakılsın. Gerekirse kılık kıyafet denetimi bile yapsınlar. Minibüsler sivil polis tarafından yada kamera ile gözlemlensin.”

Haberin Devamı

Minibüs denize uçtu

Beykoz’da dün Çubuklu Mahallesi Piri Reis Caddesi Üsküdar istikametinde minibüs sürücüsü 24 yaşındaki Harun Karakaş yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybetti.Kontrolden çıkan araç yol kenarındaki bariyerleri aşarak denize uçtu. Bariyerlere çarpma esnasında Karakaş, ön camdan fırlayarak deniz kenarındaki taşlık alana düşerek hafif yaralandı.

DHA

Bilanço: 2 ölü, 10 yaralı

Dün minibüs kazaları sonucunda 2 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi de yaralandı. Gaziantep’te 38 yaşındaki Fatma Karayılan, kardeşini ziyaret etmek için cezaevine giderken, yolun karşısına geçmek istediği sırada minibüsün çarpması sonucu öldü. Bursa’da, sokaktan geçen B.B’nin kullandığı 16 HV 434 plakalı minibüs, 1 yaşındaki Kerem Can’a çarptı. Can yaşamını yitirdi. Tekirdağ’da, minibüs ile otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi yaralandı. Şanlıurfa’da ise, stabilize yolda devrilen minibüste bulunan 5 kişi yaralandı.

DHA, AA