Gündem Minik Melek yeni kalbiyle koşuyor

Minik Melek yeni kalbiyle koşuyor

10.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de Türkiye’nin en küçük yapay kalbi takılarak yaşama tutunması sağlanan, bir ay önce de bağış kalbin nakledilmesiyle sağlığına kavuşan 3 yaşındaki Melek Özcan, taburcu oldu.

Minik Melek yeni kalbiyle koşuyor

Türkiye’nin en küçük yapay kalbiyle yaşama tutunan minik Melek’in sağlık mücadelesi adım adım şöyle yaşandı:

3 YAŞINDA YAPAY KALP: Doğuştan kalp kası bozulması ve yetmezliğiolan Melek Özcan, iki yıl önce, ailesinin yaşadığı Diyarbakır’dan İzmir’e getirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ndeki muayenesinde, minik Melek’e kalp nakli gerektiği belirlendi. Uygun kalp bulunana kadar çocuğa yapay kalp takılmasına karar verildi. Melek’e, Prof. Dr. Öztekin Oto tarafından gerçekleştirilen ameliyatla 10 cc’lik, Türkiye’nin en küçük yapay kalbi takıldı.

ÇİME İLK KEZ BASTI: Bu şekilde geçen aya kadar mucize bir şekilde hastanede hayatına devam eden Melek, Adana’da beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki bir çocuğun bağışlanan kalbinin nakledilmesiyle yaşama tutundu. Başından bir an olsun ayrılmayan babası Muhsin Özcan’la el ele tutuşup hastane bahçesine çıkan Melek, herkesin ilgi odağı oldu.

HAYATIN TADINA VARACAĞIZ: Baba Özcan, “Bundan sonra artık hayatın tadına varacağız. Hayata sıfırdan başlayacağız. Ben de ona daha güzel bir yaşam sağlamak için iş arıyorum, bekliyorum. Onun iyi bakılması lazım, maddi durumumuz iyi değil” dedi.

GURUR VERİCİ: Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, “Melek, Avrupa’da en fazla yapay kalple yaşayan bebek oldu. Yürümeyi, konuşmayı burada, hastanemizde öğrendi. Nakillerde hastane olarak ilkleri gerçekleştirdik. Bu tip çalışmalar bizim için hayal değil ama gurur verici. Bakanlık engeli kaldırırsa bu tip daha çok çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

ÖZEL ODA LAZIM: Prof. Dr. Öztekin Oto “Melek’in enfekteden korunması lazım. İyi, kontrollü bir çevrede yaşaması gerekiyor. Çocuklarda vücut, organı daha iyi kabul ediyor. 15 gün sonra Diyarbakır’daki evine gidip koşullara bakacağız. Özel bir odası olması lazım. Enfekte çocuklardan da uzakta tutulmalı” diye konuştu.

Yazarlar