03.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de 1980’li yıllarda ilk kez keşfedilen erken ergenlik sorunu tıp dünyası tarafından fazla ciddiye alınmamıştı. Duke Üniversitesi’nden Marcia Herman-Giddens’ın ortaya attığı erken ergenlik problemi sonucunda çocukların 12-13 yaş yerine 10 yaşlarına bile basmadan ergenliğe girmeleri sadece birkaç çocukta görülen bir istisna olarak sınıflandırılmıştı. Ancak yıllar geçtikçe dünyanın dört bir yanından aileler uzmanlara çocuklarının erkenden ergenlik dönemine girdiği şikayetiyle başvurmaya başladı. 2000’li yıllarda hızla artış gösteren erken ergenlik vakaları ABD’nin saygın dergisi New York Times Magazine’in dikkatini çekti. Dergi durumun tehlikeli boyutlara ulaştığını, tıp dünyasının sorunu çözmek için zamanla yarıştığını yazdı.
İlaçlar ve yan etkileri
Ergenliğin habercisi vücutta beliren kıllar, göğüslerin büyümesi ve adet olma gibi belirtiler artık birçok çocukta normale göre birkaç yıl önce yaşanıyor. Amerikan Pediyatri Akademisi’nin incelediği 17 bin kız çocuğunun büyük kısmının göğüslerinin ortalama olarak 8 ila 9 yaşlarında büyümeye başladığı görüldü.
Bu dönemden sonra aileleri çocuk gelişimini etkilediği için endişelendiren erken ergenlik doktorlar tarafından kemik yaşı ölçülerek tespit edilmeye başlandı. Uzmanlar dileyen ailelere ergenliği geciktirmek için ilaçlar vermeye ikna oldu. Ancak yan etkileri bulunan bu ilaçlar da ergenliğin erken yaşanmasına kesin bir çözüm olamadı. Uzmanlar şimdi gelecekte meme kanseri riskine yol açan erken ergenliğe çözüm bulmak için çalışıyor. New York Times gazetesinin görüştüğü bilim insanları şimdilik çözümsüz ve endişe verici erken ergenliğe neden olan 3 etkeni sıraladı:
Sadece kilo değil
Yağ oranı: Indiana Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma fazla kilolu kız çocuklarının ergenliğe zayıf kız çocuklarından daha erken girdiğini göstermişti. Bunu sadece kiloyla bağlantılı olduğu zannediliyordu. Ancak yeni araştırmalar erken ergenliği kilonun değil yağ oranın tetiklediğini gösterdi. Yağ oranı fazla olan kız çocuklarında, vücuttaki yağ stoklarını düzenleyen ‘açlık hormonu leptin’ zayıf çocuklara göre daha fazla yer alıyor. Bu hormonun fazla salgılanması da vücudun daha çabuk olgunlaşmasına neden oluyor. Daha çabuk olgunlaşan vücuttaki östrojen hormonu da artıyor. Bu da dolaylı olarak yağ oranını artırıyor. Böylece vücut bir kısır döngü içerisine giriyor.
PBB kimyasalı tehlikeli
Kimyasallar: Bazı kimyasallar vücudun erken olgunlaşmasına neden oluyor. Örneğin östrojen hormonunu taklit eden bir kimyasal olan ve bazı elektronik eşyalarda bulunan PBB’yi içeren objelerle hamileliklerinde fazla zaman geçiren annelerin kızları ergenlik dönemine erken girebiliyor. Bunun dışında sert plastiklerde bulunan BPA adlı kimyasal da erken ergenliğe girmenin bir diğer sebebi. BPA 1930’lu yıllarda doktorlar tarafından sentetik östrojen olarak kullanılıyordu.
Zorluklar da etkiliyor
Aile içi stres: Erken yaşlarda biyolojik babaları ile değil, üvey babaları ile büyüyen kızların ergenliğe erken girme riskleri iki biyolojik ebeveyni ile büyüyenlerden daha yüksek. Arizona Üniversitesi’nden Bruce Ellis de anne ve babası erken yaşlarda boşanan, babası uyuşturucu bağımlısı olan veya hapishanede uzun süre geçirmiş olan kız çocuklarının da ergenliğe erken girdiğini dile getirdi. Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor: Hayat çocuklar için zor ve stresli bir hale geliyorsa vücut kendi kendine olgunlaşmak gerektiğini düşünüp bunu uyguluyor.