Gündem Montrö bildirisi davasında ara karar

Montrö bildirisi davasında ara karar

26.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda "amirallerin Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiral hakkında, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın beşinci duruşmasında ara karar çıktı.

Montrö bildirisi davasında ara karar

Ara kararında Cumhurbaşkanlığı'nın davaya katılma talebini kabul eden, Milli Savunma Bakanlığı'nın bu yöndeki talebini ise reddeden mahkeme, savunma yapan sanıkların adli kontrol şartı ile yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dört sanık daha savunma yaptı. Emekli Tuğamiral Muhittin Aziz Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nda daha yarbay rütbesindeyken 3 yıl boyunca Boğazlar'dan geçen gemilerin Montrö'ye uygun geçip geçmediğini komutanlarına özel önemle sunmakla görevli olduğunu belirterek, "Boğazlar'ın tapusu olan Montrö'yü ezberlemiş ve önemini içselleştirmiştik" diye konuştu.

'Anayasal hakkı kullandım'

Emekli Tuğamiral Mustafa Ültanur da, bir yıl önce yaptıkları açıklamanın ne kadar büyük bir öngörü olduğunun Ukrayna savaşıyla ortaya çıktığını ifade ederken, emekli amiraller davasında sanık olan tek emekli general olan TESUD eski Başkanı Namık Kemal Çalışkan, TESUD'un 5 Nisan'daki kuruluş yıl dönümü nedeniyle hazırladıkları, ama yayımlamadıkları taslak açıklamanın, amirallerin duyurusuyla hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Savunma yapan emekli Koramiral Pars Turhan Özer de (90), "Kısa bir savunma yapacağım, hatta savunma yapmayacağım. Ama bunu lütfen mahkemenize karşı bir tavır olarak algılamayın. Çünkü suç işlemediğim kanaatindeyim. Anayasa'nın verdiği bir hakkı kullandım. Onun dışında hiçbir art niyetimiz yoktur" ifadelerini kullandı.