Gündem Moringalı makarna markalaşma yolunda

Moringalı makarna markalaşma yolunda

25.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de kırsal alanda kadının güçlendirilmesi ve girişimciliğinin kolaylaştırılması amacıyla kurulan alt komisyonda, “fark yaratan projeler” gündeme getirildi.

Moringalı makarna markalaşma yolunda

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknikeri Aysel Eskici, şeker otu bitkisi olan “stevia” konusunda daha önce yıllarca çalıştıklarını belirterek, “Stevia’yı araştırırken, hep yurt dışı kaynaklı araştırmalar yapıyoruz. Stevia’yı böyle araştırırken, birden Moringa ışıldadı. ‘Gerçekten mucize bitki mi’ dedik. 300’den fazla hastalığa iyi geldiği söyleniyor. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) bunu gıda bitkisi olarak onaylamış. 2014’ten itibaren Tarım Bakanlığı’nın pozitif bitki listesinde. ‘Hadi, o zaman proje yapalım’ dedik. Moringa’nın, ana vatanı Hindistan” dedi.

Haberin Devamı

Uygulama sırasında eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘modül’ hazırladıklarını söyleyen Eskici, özetle şöyle konuştu:
“Şimdi, Türkiye’nin neresinden olursanız olun siz ‘Moringa Oleifera’ yetiştiriciliği konusunda eğitim almak isterseniz Milli Eğitim’in modülü hazır. 34 gün, iki grup halinde kadın çiftçilerimizi eğittik. 3. ve 4. grubun eğitimleri başladı. Şu anda 100 kadın çiftçimiz eğitiliyor, 20 kadın çiftçimiz faydalanıcı kadın çiftçi. Çiftçi üretsin, ürettiğini aynı zamanda işlesin, markalaşsın ve pazara sunsun. ‘Moringaevi’ diye adlandırdığımız, ev tasarladık. Nurdağı Meslek Yüksekokulu bünyesinde evin bütün tadilatını gerçekleştirdik. Şu anda piyasaya sunmuyoruz. Çünkü çiftçilerimizin markalaşması lazım. İnşallah ‘Moringantep’ markasıyla kadın çiftçilerimizle Moringa’yı Türkiye tarımına kazandıracağız. ‘Moringantep’le markalaşacağız.”

Haberin Devamı

İlk tanıtım Almanya’da

Ekim ayı içinde Moringa’yla ilgili bir makarna firmasıyla görüştüklerini söyleyen Eskici, “Antep biliyorsunuz makarna ihracatında Türkiye’de 1’inci sırada. Çocuklar da en çok ne tüketiyor? Makarna. ‘Makarnayla Moringa’yı birleştirelim’ dedik ve AR-GE çalışması yaptık Moringalı makarna, yani ‘Mokarna’yı ürettik. Geçen hafta da Almanya’da bu makarnanın tanıtımı yapıldı. Şu anda oradaki firmalar makarna bekliyor” dedi.