Gündem MS’i diziyle öğretecekler

MS’i diziyle öğretecekler

16.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye MS Derneği, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir internet dizisinin çekimine öncülük ediyor. MS hastalığının anlatıldığı ve Gani Müjde’nin yazdığı “Melek ile Serhat” isimli dizinin danışmanlığını da iki MS hastası yapıyor.

MS’i diziyle öğretecekler

Türkiye’de 50 bine yakın MS (Multiple Skleroz) hastası bulunuyor. “25 Mayıs Dünya MS Günü” öncesi, “Türkiye MS Derneği” özel bir proje başlattı. MS hastalığına ilişkin toplumda farkındalık yaratmayı ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi hedefleyen dernek, Gani Müjde’nin yazıp, yönettiği “Melek ile Serhat” isimli dizinin çekimlerine başladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen proje kapsamında çekilen dizi ulusal bir kanalın internet sitesinde 5 bölüm olarak yayınlanacak.
Başrollerinde Aslı Tandoğan ve Engin Hepileri’nin rol aldığı dizinin danışmanlıklarını ise MS hastası Kadir Uyanık (60), Dilek Üstündağ (52) ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman yapıyor.

Hastalığı saklayan 2 genç

Diziye danışmanlık yapan ve 43 yıldır MS hastalığı ile mücadele eden Kadir Uyanık, duygularını şöyle özetliyor:
“Banka emeklisiyim. MS teşhisinden önce duygu bozukluğu yaşadığım gerekçesiyle bir süre akıl hastanesine yatırdılar. MS, zaman zaman manik depresif duygu durumları yaratabiliyordu. Hastalık bazı dönemlerde büyük bir depresyona neden oluyor. MS, hayatımı dramatik şekilde değiştirdi. Yaz aylarında Çanakkale’deki evime gidip, bahçede oyalanıyorum. Hastalığa bağlı atakların ne zaman, nerede başlayacağını bilmiyoruz. Maalesef konuşma bozukluklarına yol açan bir hastalık MS. Dilinizde elma demek isterken, karpuz kelimesi dökülebiliyor. Derneğin en eski üyelerinden olduğumuz için dizi danışmalığı konusunda rica ettiler. Toplumu bilinçlendirmek, farkındalık yaratılması için danışmanlığı kabul ettim. Dizi de MS’li iki gencin aşk hikayesi anlatılıyor. Senaryo gereği ikisi de birbirlerinden hastalıklarını gizliyorlar.”

‘Eve kapanmak artırıyor’

Bodrum’dan İstanbul’a dizinin danışmanlığı için gelen MS hastası Dilek Üstündağ ise şöyle konuşuyor:
“18 yıldır MS hastasıyım. Bugüne kadar 8 atak geçirdim. Atak olduğunda kortizon tedavisi uygulanıyor. Hastalığın ilk dönemlerinde kalem bile tutamıyordum. Ancak zamanla bu sorunları aştım. MS ile baş edeceğime dair kendimi şartladım. İnsanlar, MS hastalarını engelli olarak görüyor. Hastalık nedeniyle belli dönemlerde beyinden uzuvlara komut gitmiyor. Dengesizlik, konuşma bozukluğu gibi sorunlar yaşayabiliyoruz. MS hastaları mutlaka sporla uğraşmalı. Eve kapanmak hastalığı artıyor. Birçok insan bu hastalığı işyerinden saklıyor. Dizi projesi bizleri çok heyecanlandırıyor.”

Haberin Devamı

‘Yüzde 85’i tedaviye olumlu yanıt veriyor’

Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman (Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, dizi danışmanı): “MS hastalığını tetikleyen en büyük faktör bağışıklık sistemi hücrelerindeki düzensizlik. Virüs ve bakterilere karşı savunmayla görevli hücreler, merkezi sinir sistemi kılıflarındaki proteinlere hasar veriyor. MS en çok 18-28 yaş arasında görülüyor. Hastalığın 18 yaş altı veya 60 yaş üzerinde ortaya çıkma olasılığı çok düşük bir ihtimal. Virüsler, D vitamini eksikleri, stres, sigara içimi gibi faktörler hastalığa neden olabiliyor. Ancak her sigara içen MS hastası oluyor diye bir durum anlaşılmamalı. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek her türlü sorun hastalığı tetikleyebilir. Genelde görme ve denge bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, çift görme, kolda bacakta uyuşukluklar bazen idrar kaçırma şeklinde sıkıntılar meydana gelebiliyor.
Atak olarak tanımladığımız dönemde doktora başvuran hastaların yüzde 85’i tedavilere olumlu yanıt veriyor. Yüzde 15’lik dilim ise hastalığın başlangıcından itibaren ilerleyici seyir gösterir. Hekim olarak diziye danışmanlık yapıyorum. Dizi ile farkındalığın artırılması hedefleniyor. Hastalık ne kadar tanınırsa MS’lilerin evlenmeleri, iş sahibi olmaları da kolaylaşır.
Her yönüyle olumlu mesajlar içeren bir dizi çekildi.”