Gündem MS (Multiple Skleroz) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

MS (Multiple Skleroz) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

11.07.2019 - 12:18 | Son Güncellenme:

MS hastalığı (Multiple Skleroz) merkezi sinir sisteminin genellikle yineleyici kronik bir hastalıktır. Genellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma ve uyuşma gibi belirtilere sahip olan MS Hastalığı dünyada nadir olarak görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. İşte MS (Multiple Skleroz) hastalığının belirtileri hakkında merak edilenler...

MS (Multiple Skleroz) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir

MS hastalığı nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. MS hastalığı (Multiple Skleroz) merkezi sinir sisteminin genellikle yineleyici kronik bir hastalık olarak bilinmektedir. MS hastalığının önemli belirtileri arasında kol ve bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma ve uyuşma gibi belirtilere sahip olan bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Genellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma, uyuşma gibi belirtilere sahip olan MS Hastalığı, dünyada çok nadir görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. 4 farklı şekilde ortaya çıkabilen bu hastalığın kesin bir çözümü henüz bulunamamıştır.

Beyin ve omuriliği olumsuz yönde etkileyen Multipl Skleroz’un gençlerde özürlülüğe de yol açabilen en önemli sinir sistemi hastalıklarından biri olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Göksel Somay ; ‘İskoçya, İskandinavya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde daha yaygın görülen bu hastalık tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiyi etkilemektedir. Hastalığın görülme sıklığı 100 binde 2-200 arasındadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalar bağışıklık sistemini etkileyerek hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını göstermiştir. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, beyin, omurilik ve göz sinirlerinin sinir liflerini çevreleyen dokulara saldırır; beyin ve omurilikte sinir liflerini çevreleyen miyelin kılıfını etkiler. Hasarlı alanlarda sertleşmiş dokular oluşturarak ataklarla veya ilerleyici olarak seyreder. Ayrıca genetik faktörler ve enfeksiyon başta olmak üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Hava sıcaklıklarındaki artış ve nem de hastalığın belirtilerini kötüleştirebilir’ diye konuştu.

Haberin Devamı

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kol ve bacaklarda güçsüzlük,
Çift görme ve/veya görme bulanıklığı,
Uyuşma, karıncalanma,
hissizlik gibi duysal belirtiler,
Baş dönmesi ve denge bozukluğu,
Sık ve az idrar yapma,
İdrara çıkarken zorluk gibi mesane problemleri,
Yorgunluk, halsizlik,
Konuşma bozukluğu,
Bellek, konsantrasyon, dikkat bozuklukları gibi bilişsel belirtiler,
Nadiren epileptik nöbet, baş ağrısı, ileri düzeyde kognitif yıkım gibi belirtiler ortaya çıkabilir.